Vanatoarea creditelor de carbon

Intr-un articol publicat in preajma salonului auto de la Beijing, cu aproape un an in urma, de buna noastra gazda revista online 24auto.ro, informam despre numeroasele firme producatoare de autovehicule electrice din China.

Odata cu inceperea cotelor de vanzarea progresive, de la 10% in 2019 la 20% in 2025 pentru NEV (new energy vehicles), tot mai multe startup-uri lanseaza modele noi, cu ocazia saloanelor auto nationale sau regionale.

Nici recenta reducere drastica, cu 75%, a subventiilor acordate de guvernul chinez nu pare sa franeze entuziasmul pentru electromobilitate, vanzarile de autovehicule electrice inregistrand in februarie o crestere de 50% fata de anul trecut, in puternic contrast cu jalea din industria clasica, care in luna martie s-a confruntat cu a zecea luna de scaderi a vanzarilor, dupa 28 de ani de crestere continua.

In luna aprilie isi deschid portile doua manifestari auto importante, dar cu caracter total diferit.

La New York (19 – 29 aprilie) se vor intalni majoritatea producatorilor premium si cei americani, cu noutati din categoriile pickup truck, SUV si crossover, preferate pe continentul nord american. Fara sustinere si, mai nou, chiar cu ostilitate din partea oficialitatilor, nu ne asteptam sa vedem prea multe noutati electrice.

In schimb la Shanghai (16 – 25 aprilie) va debuta o promotie noua de startup-uri dedicate exclusiv productiei de automobile electrice. Asa cum a dovedit recenta alianta FCA – Tesla in Europa, marii producatori clasici vor avea nevoie de o sursa „credite de carbon”, daca nu pot indeplini cota de 10% NEV in 2019, pentru a evita penalizari usturatoare.

Profitand de o asemenea oportunitate, ivita in premiera pe piata auto din China, numarul noilor firme dedicate productiei de autovehicule electrice creste ametitor. Vom incerca sa enumeram doar pe cele care par sa aiba sustinere financiara solida si echipe de conducere si design cu experienta internationala, din alte proiecte electrice.

BORDRIN

Un startup foarte „tacut”, care declara ca va redefini mobilitatea inteligenta a viitorului cu automobile electrice, a fost fondat in 2016 de executivi veniti de la Ford China si furnizori globali. La Shanghai, Bordrin va dezvalui primul model destinat productiei, lasata in grija firmei de stat FAW, un SUV cu codul B31.

HOZON

Dupa lansarea in productie, in ianuarie 2019, a unui crossover compact denumit N01, Hozon (Hezhong Qiche) va expune la Shanghai cel de al doilea model, un SUV electric cu autonomie de peste 450 km.

LEAP

Pe langa modelul electric S01 aflat in productie, Leap Motors pregateste pentru Shanghai un SUV electric cu autonomie de aproape 500 km, pe care intentioneaza sa-l vanda publicului incepand din 2020.X

XPENG

Cu doua modele in productie si alte doua in pregatire pentru Shanghai, Xpeng pare sa fi depasit faza de startup electric doar de dragul vanzarii creditelor de carbon. Un sedan sport denumit E28 si un coupeul super sport P7 vor fi dezvaluite in 16 aprilie.

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.