„Vara nu-i ca iarna” … zice Ionica

Dupa patruzeci de saptamani de utilizare zilnica pentru naveta si test drive, Hyundai-ul Ionic electric, botezat cu drag „Ionica” si utilizat in cadrul proiectului Electromobilitate, pare sa se impace mult mai bine cu vremea calduroasa de vara, decat cu gerul iernilor din Sibiu.

Rezultatul ultimei saptamani de masuraturi ne-a suprins, fiindca nu am mai inregistrat un consum mediu saptamanal atat de mic, 11.8 kWh/100 km, din ultima saptamana din septembrie 2018, ori atunci Ionica se plimba relaxat in campia banateana, condus cu foarte multa grija de Mircea. Ce-i drept, temperaturile au fost la fel de blande ca si ultima saptamana la Sibiu.

Sursa: meteoblue

Pe dealurile Sibiului o parte din energia consumata pe urcare este recuperata la coborare si pe masura ce „one pedal driving” (condusul doar cu acceleratorul) devine o practica consistenta, energia nu este risipita prin franare obtinuta din contactul placutelor cu discurile de frana, ci prin recuperarea energiei cinetice, cu ajutorul motorului actionand ca generator, care incarca acumulatorul.

Valorile de consum din ultimul sfarsit de saptamana au fost chiar mai mici decat cele indicate in carte tehnica: 11.5 kWh/100km

Functia „driver only” ajuta la economia de energie utilizata pentru racire vara (si incalzire iarna)
Setarile utilizate in saptamana de test #40: temperatura 18.5C si ventilatorul pe prima treapta

Pe langa franarea regenarativa, un alt sistem bine gandit si realizat la Hyundai Ioniq, ce contribuie la economia de energie, este sistemul de climatizare. In primul rand, functia „driver only” distribuie aerul conditionat doar in directia conducatorului. In al doilea, setarile alese pentru temperatura si ventilator pot influenta semnificativ consumul de energie necesara pentru racirea habitaclului.

Utilizand franarea regenerativa la coborarea de la cabana Mai si un stil relaxat de condus, Ionica a inregistrat un consum de 10.9 kWh/100km pe traseul de 46.8 km. Costul energiei eletrice pentru aceasta calatorie 3.26 lei (0.64 lei kWh la Porsib)

Echipa de la Porsib a experimentat saptamana aceasta (#40) cu temperatura interioara scazuta la 18.5 grade Celsius si viteza ventilatorului pe prima pozitie, asigurand confortul pasagerilor, care a fost pe tot parcursul testelor noastre o prioritate, alaturi de siguranta.

Pentru electromobilistii avansati, cu multi kilometri parcursi in diferite sezoane si conditi de drum, astfel de detalii sunt banalitati de la sine intelese. Este insa foarte interesant de aflat din discutiile pe diferite grupuri online, dedicate unor marci sau specializate pe modele, ca in functie de solutia constructiva a fiecarui autovehicul electric (cu sau fara pompa de caldura) si a modului de racire, rezultatele sunt extrem de diferite.

Cu un consum mediu saptamanal reprezentand 7.55 lei pentru 100 de kilometri,utilizand aerul conditionat, ne declaram foarte multumiti pentru sezonul de vara.

Opinia electromobilistului:

In masura in care ati gasit alte setari eficiente pentru racire si economie de energie vara, specifice masinii dumneavoastra si doriti sa le impartasiti comunitatii „elmob”, va rugam sa ne scrieti pe adresa: electromobilitate@24auto.com

Va multumim,

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.