Optimism rezervat pentru alianta Ford Volkswagen

Cu noua luni in urma, publicam in revista online 24auto.ro, gazda proiectului Electromobilitate, un articol intitulat „In curand un Fordwagen- Elektroauto?” in care discutam posibilitatea extinderii colaborarii dintre Ford si VW in domeniul autovehiculelor electrice si autonome.

Sursa: www.24auto.ro

Le-au trebuit reprezentantilor celor doua firme globale noua luni de negocieri, pana sa fie gata de iesirea la rampa, vineri 12 iulie, cu anuntul oficial a ceea ce parea inevitabil.

Ford pierduse startul atat cu dezvoltarea unei platforme proprii pentru masini electrice, cat si cu extinderea pe piata din China, cea mai mare piata din lume, ceea ce a dus la inlocuirea fostului CEO, Mark Fields, cu un „car-outsider”, cum este denumit Jim Hackett in Motor City, fiind venit de la firma SteelCase, un producator de mobilier de birou.

In acelasi timp, Herbert Diess, noul CEO VW venit de la BMW, a fortat la maxim investitiile in MEB (platforma electrica comuna pentru grupul Volkswagen), poate si din nevoia acuta sa schimbe imaginea grupului dupa scandulul dieselgate, concentrand atentia publicului spre un viitor ecologic al producatorului german.

Sursa: www.24auto.ro

Din start reprezentatii VW au declarat intentia de a pune la dispozitie platforma MEB si altor producatori interesati de electrificare, dar fara buzunarele adanci si posibilitatea de a investi miliarde in dezvoltare, ca in cazul unui concern global.

Prof. Gunther Schuh, CEO e.GO Mobile si Herbert Diess (la volan), CEO VW

Primul contract anuntat de VW cu startup-il e.GO Mobile din Aachen, in timpul salonului de la Geneva, nu a trezit entuziasm prea mare, fiind vorba de un brand necunoscut si un volum mic de productie.

Jim Hackett (la volan) CEO Ford Motor Company, si Herbert Diess, CEO Volkswagen Group, 12 iulie, 2019 in New York City. (Photo credit JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images)

In schimb anuntul de vineri, de la New York, este de cu totul alta amploare fiind vorba de 600.000 de automobile electrice Ford destinate pietii din Europa, pentru urmatorii sase ani. Cifra in sine nu pare impresionanta considerand ca VW intentioneaza sa produca 15 milioane de autovehicule electrice pe aceasi platforma in urmatorii zece ani.

Esential este faptul ca volume atat de mari duc la economii majore, contribuind la scaderea preturilor atat la producator, cat si la furnizori, impingand intreaga industrie de componente electrice spre mult visata paritate de cost de productie cu autovehicule echipate cu motoare cu ardere interna.

Diferenta intre alianta VW-Ford si alte aliante din industrie, cea mai cunoscuta fiind Renault-Nissan-Mitsubishi, este aspectul transformativ al investiilor comune in tehnologiile viitorului, nu doar in productia mai eficienta al unor tipuri de automobile diferite la exterior si aproape identice la partea mecanica.

Asa cum Ford a „pierdut” trenul atat in China, cat si cu lansarea automobilelor electrice, nici VW nu sta mai bine la capitolul autovehicule autonome. Incercarea proprie a grupului german cu firma infiintata la Muenchen, Autonomous Intelligent Driving (AID), nu pare sa dea rezultatele mult asteptate, asa ca VW s-a vazut fortat sa investeasca intr-un startup american, Aurora.

Pe masura ce negocierile Ford-VW au avansat, interesul VW pentru tehnologii autonome i-au determinat sa aloce miliarde de dolari pentru finantarea unui alt startup american, Argo AI, partenerul Ford de mai bine de doi ani. Dupa terminarea brusca a colaborarii cu Aurora in luna iunie, locul la masa investitorilor interesati de tehnologia Aurora a fost luat imediat de Hyundai si FCA (Fiat Chrysler Automobile).

Pe hartie si in declaratiile sefilor totul pare logic si arata bine. Cum va decurge insa colaborarea reala intre echipele celor cei doi giganti, cu o productie de peste 16.5 milioane de automobile pe an, ramane de vazut.

Gandind insa din perspectiva angajatilor AID din Muenchen, care au fost degradati peste noapte la o filiala europeana Argo AI, sau a celor din centrul european de proiectare Ford EV, care isi vad munca data la o parte si inlocuita de platofrma VW, amintiri intunecate din nefericitul mariaj de zece ani dintre Daimlar si Chrysler ne tempereaza optimismul.

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.