Vocabular electromobilistic – Consum și Eficiență cu Smart Forfour și VW e-Up!

Un cititor foarte atent mă întreba de curând de ce uneori utilizez „consum” iar alteori „eficiență” în contextul discuției despre viața de zi cu zi alături de un automobil electric?

Întrebarea este bine venită pentru inaugurarea unui nou serial, inspirat în parte de articolele scrise de John Voeckler pentru Green Car Reports și Car and Driver, seria EVs Explained în ultimii 12 ani. Cu peste 12.000 de articole publicate pe teme electromobilistice, interviuri radio și numeroase apariții TV, John Voeckler este unul din autorii foarte cunoscuți și apreciați în domeniu.

Ca de fiecare dată, voi adaugă un link la articolul original, pentru cei ce se descurcă bine cu engleza, dar voi încerca să aduc cât mai multe exemple practice comunicate de participanții la proiectul Electromobilitate, pentru adaptarea noțiunilor discutate la condițiile actuale din România.

De vorbă cu Klara (Smart Forfour) și Marius (VW e-Up!) despre consum și eficiență

Probabil ați observat de multă vreme, într-o paranteză, nota pentru valorile furnizate de Klara și Attila pentru Smart: „include pierderile de încărcare!„.

Fiindcă la Smart raportarea energiei consumate între două încărcări se face pe baza citirii contorului dedicat stației de acasă, valorile includ pierderile de încărcare. In acest fel avem un bun exemplu de eficiență a acestui model, care afectează direct buzunarul Klarei, o parte din energie fiind pierdută sub forma de căldură la încărcare.

Spre deosebire de automobilele tradiționale, unde numărul de litri de combustibil indicat de pompă (aproape) se vor regăsi în rezervor, în timpul procesului de încărcare apar pierderi, în funcție de numeroși factori, de la tehnologia utilizată până la temperatura exterioară.

Începând cu temperatura acumulatorului, tipul și puterea de încărcare și soluțiile constructive alese de producător, energia debitată de stație va fi diferită de cea stocată în acumulator, o parte pierzându-se sub formă de căldură, sau fiind intenționat utilizată pentru încălzirea acumulatorului.

Așa cum sublinia Marius în recentul articol despre curbele de încărcare rezultate după 15 încărcări la stațiile de 50 kW CCS, în februarie și martie pentru VW e-Up! pierderile medii au fost:

  • 7.7% în luna februarie
  • 11.4% în martie

Alte determinări făcute de Attila pentru Kona au rezultat în valori de aproximativ același ordin de mărime: 10%.

Ca să revenim de unde am început, John Voeckler afirmă ca proprietarii de modele electrice se pot aștepta la pierderi de energie până la 12-15% din valoarea achitată pentru încărcare.

Costuri comparative de alimentare cu combustibil sau energie electrică

Cu toate acestea, cheltuiala cu energia electrică rămâne cu (peste) 50% mai redusă decât cea pentru combustibili fosili, așa cum urmărim cu mult interes de șapte luni, comparând Hyundai Kona hybrid cu varianta electrică, ambele circulând în zona Timișoara, cu Mircea și Tudor la volan.

În concluzie, când vorbim de consum și când de eficiență?

In general, consumul este perceput ca energia necesară deplasării unui vehicul pe o distanta determinată, obișnuiți fiind cu indicatorul litri/100 km, unde cantitatea de combustibil consumată se determină empiric „de la plin la plin”, ceea ce este suficient de corect pentru utilizatorii unor vehicule echipate cu motoare termice.

Așa cum am observat la trecerea în sezonul rece, „consumul” exprimat în kWh/100 km nu prea are sens când mașina stă pe loc și preîncălzirea consumă electroni prețioși din acumulator.

De asemenea, în perioada rece recuperarea de energie prin frânare regenerativă este limitată sau mai puțin eficientă, așa cum am văzut din informațiile pentru șapte luni, puse la dispoziție de Wiwi pentru Skoda Citigo.

Ca să nu complicăm prea mult discuția, să reținem doar că valoarea consumului indicat la bord ajută la estimarea autonomiei, în condițiile de drum date, dar nu și pentru suma plătită la stația de încărcare.

Eficiența automobilului include pierderile de încărcare, cele pentru încălzirea acumulatorului, pierderile de căldură din motorul electric și electronica de putere și cele influențate de stilul de condus. Energia pierdută prin frecare (frână de picior) sau recuperată prin frânare electromagnetică (one pedal driving) și acceleratiile frecvente, au impact direct asupra buzunarului, atunci când plătim energia electrică la o stație de încărcare rapidă cu 1.9 RON/kWh.

Cum ne comunică însă săptămânal participanții la proiectul Electromobilitate, prețul maxim este plătit extrem de rar, mai frecvente fiind încărcările acasă (0.75 RON/kWh), la serviciu și la complexe comerciale, hoteluri, pensiuni, restaurante, service-uri, de multe ori gratuite (atât timp cât va mai exista gratuitatea).

In direct cu proprietarii

Klara și Attila Bereczki – Smart Forfour EQ și Hyundai Kona, Timișoara

Smart Forfour EQ a avut o încărcare în data de 9 Aprilie:

Consum mediu (la contor): 15.8 kWh/100 km.

Distanta parcursa: 85 km (între 26 Martie – 9 Aprilie)

Smart-ul are un consum mult mai mic decât Kona noastră, pentru că profilul de utilizare diferă. Drumurile sunt mai rare, dar mai lungi (10+ km) și mașina este utilizată când afară deja este soare și cald și nu prea staționează pornită.

Marius Toma: VW e-Up, Câmpina

Săptămâna asta am trecut la anvelopele de vară. În total am parcurs 7.900 km cu anvelopele de iarnă, însă arată ca noi.

Au început să apară consumurile de vară! Iată două exemple:
06.04.2021 – Câmpina (435m alt) – Filipeștii de Pădure (300m alt) – Ploiești (150m alt) – Câmpina (435m alt) – 110 km – consum 9.3 kWh/100 km 10.04.2021 – Prăpăstiile Zărneștilor (850m alt) – Râșnov (675m alt) – Pârâul Rece (1130m alt) – Câmpina (435m alt) – 88 km – consum 7.8 kWh/100 km

Total kilometri parcurși: 420

Energie consumata 46.8 kWh

Consum mediu : 11.1 kWh/100km

Ați măsurat diferența între energia plătită la stația de încărcare și cea acumulată în bateria mașinii? Ne-am bucura să ne scrieți ce diferențe ați obținut și în ce condiții ați încărcat? Vă așteptăm la rubrica de comentarii, pe Forum, facebook sau la adresa [email protected] Vă mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.