VW e-Up! – bilanț intermediar după 45.000 km parcurși în șapte luni

Așa cum am scris în articolul de prezentare, când m-am decis să particip la proiectul Electromobilitate, mașina o folosesc la transport persoane și parcurg între 80.000 și 100.000 km pe an.

De obicei am 1-2 persoane la bord, foarte rar trei. Aproximativ 60% din kilometri sunt făcuți între Râșnov și Brașov (15 km de drum național) și 40% spre diferite destinații, de multe ori la aeroportul din Sibiu sau București. Singura problemă întâmpinată în primul an cu VW e-Up! a fost la stațiile e-charge care se mai blochează și trebuie să sun pentru restart.

Am ajuns între timp la 45.855 km și pot spune că sunt mulțumit în proporție de 80% de e-Up! și de ideea de a trece la mașină electrică, după ce am mers cu toate variantele posibile înainte.

De ce 80% satisfacție?

Pentru că am ales cu frică, probabil. Cu mai mult curaj, alegeam ceva mai scump și cu baterie mai mare. 

Sa vedem ce înseamnă acești 20% negativi:

  • Mașina nu este suficient de rezistentă și chiar dacă pare premium în comparație cu Springul, se aud niște sunete de la diferite piese la roțile din față, încă dinainte de a aduna primii 1000 km.
    • Exemplu: după ce dau cu spatele și frânez ca să opresc, se aud placuțele de frână cu un sunet extrem de urât și deranjant.
    • Problema este comună la acest model și se pun niște distanțiere pentru a opri sunetul, dar costă 120 ron și m-au avertizat că pot cauza probleme sistemului de frânare…?!
  • Altă problemă am întâmpinat pe la 20.000 km când a început să se audă ceva la roata stânga față. Sunt șofer de 14 ani și aud orice sunet neobișnuit la o mașina, dar nu mi-a plăcut mecanica, deci nu știu ce se aude. 
  • O altă problemă este curba de încărcare a mașinii, despre care nu scrie în prospectul de vânzare, unde apare doar puterea maximă de încărcare.
    • Dacă scopul principal sunt drumuri mai lungi, clar nu este modelul potrivit.
    • Citind specificațiile mașinii înainte să o cumpăr, mi-am făcut calcule cu încărcarea la puterea maximă: 40 kW, dar la această viteză de încărcare ajung doar dacă am foarte puțină baterie rămasă și până se încarcă la 40-50% SoC, după care puterea de încărcare scade spre 25 kW.
    • In plus, dacă am drumuri mai lungi și sunt la a 2-a sau a 3-a încărcare rapidă, am văzut valori de 6 kW la 60% SoC. Mi se întâmplă foarte rar să am astfel de situații, cred că am ajuns să întâmpin această problemă de 3-4 ori. 
  • Cea mai mare problemă vine tocmai de la ce mi-a fost cel mai frică și anume de la baterie. Capacitatea ei a scăzut cu 10-12%, calculat pe parcursul a peste 30.000 km folosind mașina exact în aceleași condiții. Voi solicita la revizia de 60.000 km un test la baterie și voi clarifica la ce procent de degradare se schimbă pe garanție pentru e-Up!

Cum plusurile domină neajunsurile pomenite cu 80% la 20%, să le enumerăm, pentru că sunt esențiale pentru mine și cu siguranță nu voi reveni la benzină sau diesel vreodată:

  • Consumul foarte rezonabil:

  • Costurile de încărcare foarte mici în comparație cu orice alt combustibil:

  • Costul reviziei 190 ron față de 2000 ron la Toyota Corola hybrid;
  • La final cel mai important aspect, având în vedere că petrec multe ore la volan, modul extrem de simplu și plăcut de condus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.