„Am încercat toate variantele (benzină, GPL și hybrid) în căutarea celui mai bun preț/km”

De curând am primit un mesaj care ne bucura pe toti participanții, foști și actuali, la proiectul Electromobilitate. A rezonat de îndată cu dedicația și generozitatea voluntarilor ce-și investesc timpul personal pentru a explica în detaliu conviețuirea pe termen lung cu un automobil electric, așa cum este ea în prezent cu bune și mai puțin bune.

Afirmația lui Alin reprezintă bine obiectivul celor 57 participanți din ultimii trei ani la proiectul nostru:

…să ajut, poate, la rândul meu alți viitori doritori de informații despre VW e-Up!

Alin – VW e-Up!, Brașov

Cu ajutorul lui Laslo (Cluj) și Marius (Câmpina), înainte de a trece în echipa Tesla, am publicat numeroase materiale despre VW e-Up!

În plus, cronicile săptămânale pentru Grupa Mică conțin comparațiile cu Skoda Citigo și Dacia Spring, dar cazul de utilizare pentru care Alin a achiziționat un VW e-Up! este aparte.

Nu poate fi un secret pentru cei ce ne urmăresc mai de mult, că cele mai mici modele electrice au un loc foarte apropiat de inima noastră, din motive explicate pe larg în numeroase ocazii.

Primul pas

După câteva schimburi de mesaje, în care am clarificat că participarea la proiectul Electromobilitate se face pe bază de voluntariat pe termen lung (12 luni), Alin ne-a trimis paragraful introductiv și imaginile alăturate.

Voi face în medie 200 km zilnic între Brasov și orașul Râșnov. Transport persoane în general în județ, dar și în afara județului.

Sunt pasionat de mașini și tehnologie de mic și după o lungă perioadă în care am încercat diferite alte mașini noi precum Dacia Logan, Dacia Duster și Toyota Corola, am luat decizia de a încerca una full electrică.

Am încercat toate variantele (benzina, GPL și hybrid) în căutarea celui mai bun preț/km, nu doar ca și combustibil cât și revizii și alte cheltuieli.

Pasiunea pentru o mașină electrică a plecat de la Tesla, bineînțeles, dar având în vedere că mașina va fi folosită în scop utilitar, am decis să aleg o variantă mai ieftină.

Mașina a costat 28.700€, cu programul rabla am plătit 17.200€.

Am primit o stație monofazică de la VW de 7.4 kW, dar VW e-Up! poate trage doar 3.6 kW.

Am ales VW în locul Daciei Spring, chiar dacă a costat cu aproximativ 5000€ mai mult, pentru o autonomie puțin mai bună și spațiul din interior mai mare.

Am mașina de aproape o săptămână și momentan doar 650 km, dar pot spune că sunt foarte încântat și încă nu reușesc să îi găsesc dezavantaje.

Alin – VW e-Up!, Brașov
Bun venit Alin în echipa proiectului Electromobilitate!

Suntem convinși că, pe lângă cele relatate în următoarele 12 luni pe blog, dialogul direct cu clienții va deschide orizonturi noi despre utilizarea zilnică a unui automobil electric pentru persoanele interesate.

4 Responses

 1. Viorel O spune:

  Alin, ca posesor de electrica pe lamga multe avantaje pot sa.ti spun niste dezavantaje:
  1. Masina e considerabil mai grea decat versiunea ICE, asa ca trebuie avuta grija la suspensii, directie (componente care sigur aunt mai scumoe decat la ICE)
  2. Timpul de incarcare poate fi o problema in functie de necesitatile tale sau graba de la un anumit moment
  3. Autonomia poate fi o problema
  4. Iarna autonomia va fi cu siguranta o problema pentru ca scade considerabil fata de primavara, toamna

  Sa te bucuri de masina!

 2. Alin Apostolache spune:

  Multumesc! M-am lovit deja odata de aceasta problema cu timpul de incarcare intrun moment in care ma grabeam, dar momentan pot spune ca partea financiara ma bucura atat de tare incat nu ma deranjeaza dezavantajele 😅. Singurul lucru cu adevarat enervant in brasov cel putin, nu stiu in alte judete cum este, oamenii nu inteleg notiunea de “parcare pentru masini electrice” si stai sa astepti sa plece sa poti incarca masina

 3. Catalin spune:

  Alin, va fi foarte greu sa faci 200km/zi în condiții de iarnă cu E-Up. Încărcarea CCS cu bateria rece este foarte lentă, iar căldura consumă un procent însemnat din baterie. Pt încărcarea acasă îți sugerez o statie trifazica de 11kW, astfel încât să poți încărca cu 7.4kW.

 4. Alin Apostolache spune:

  Momentan am statia primita de la vw dar care este monofazica. Nici nu am reusit sa o montez inca, folosesc doar incarcatorul de priza si statiile din oras. Am incarcat o singura data la ccs, cred ca mai mult de curiozitate in primii 2000km. Momentan ma descurc ok. Imi poti recomanda o statie trifazica buna cu aplicatie de mobil care sa poata opri incarcarea la 85%?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.