VW e-Up! după 6 luni și 9500 kilometri

Dragi prieteni ai electromobilității,

Au trecut 6 luni de când „buburuza” a intrat în viața noastră! Imi aduc aminte așa de bine emoțiile care mă încercau la prima noastră întâlnire, într-o minunată zi de vară, pe 4 iunie 2020.

De atunci și până azi, am petrecut împreună puțin peste 9.500 km, cu ZERO emisii de CO2 la eșapament și am realizat economii considerabile pentru bugetul familiei!

Consum și cheltuieli de alimentare

Am început aventura noastră împreună pe timp de vară, atunci când temperaturile sunt prielnice pentru a realiza un consum cât mai  eficient (10 -11 kWh/100 km).

Apoi a urmat toamna, cu vremea perfectă pentru a obține un consum minim (9-10 kWh/100 km), iar acum este început de iarnă, perioadă în care temperaturile scăzute aduc un consum mai mare de energie (14 -15 kWh/100 km) și implicit, o autonomie mai mică.

Conform datelor din aplicația WeConnect, în cei 9.500 km, am un consum mediu de 10.9 kWh/100km, viteza medie de 45 km/h și 1034 kWh consumați.

Ce surpriză, am consumat 1 MWh în 6 luni, aproximativ aceeași cantitate de energie pe care o am pe factura electrică de acasă în aceeași perioada de timp!

Alt aspect important este legat de costurile totale de alimentare – doar 181 lei. Da, recunosc, mă folosesc de toate oportunitățile de încărcare gratuită, cât mai există! In cazul meu, asta se traduce la un cost de 1.9 lei/100km!

Sunt conștient că iarna urmează să fie mai aspră, iar temperaturile vor scădea și mai mult, însă mă simt pregătit pentru orice provocare!   

O tonă de CO2?

Aspectul cel mai important pentru mine, realizând un bilanț al celor 6 luni de utilizare a „buburuzei”, este faptul că în cei 9.500 km parcurși cu ZERO emisii în timpul mersului, am evitat să arunc în aerul pe care cu toții îl respirăm peste o tonă de CO2.

Cum am ajuns la concluzia asta? Nimic mai simplu! Un VW Up pe combustie internă 1.0i 75CP are emisii de 108g CO2/km. Un simplu calcul îmi spune că am „economisit” 1026 kg CO2! 

Alte cheltuieli

Alte cheltuieli pe care le-am făcut în această perioadă au fost:

  • set covorașe interior – 160 lei,
  • set anvelope de iarnă BFGoodrich – 750 lei
  • 5l soluție de curățare parbriz de iarna – 15 lei. 

Modul de utilizare și încărcare

In ceea ce privește modul de condus și parcursul meu regulat, pot menționa naveta la serviciu de 5-6 ori pe săptămână, pe o distanță de 26 km. Întotdeauna conduc în limitele legale de viteză, folosesc modul B (regenerare maximă), Normal Mode, climatizarea pe AUTO la 18 grade. In perioada rece, folosesc mereu încălzirea în scaune și, dacă este necesar, încălzirea parbrizului sau a oglinzilor.

Despre obiceiurile de încărcare, pot spune că încerc pe cat posibil să stau între 15-20% și 80-85% capacitate a bateriei. Încarc cu precădere pe CCS la stații publice gratuite și ocazional type 2 la o benzinărie în oraș (0.80 lei/kWh) sau de acasă, de la priza domestică. 

Viteza de încărcare pe CCS a scăzut, acum pe timpul iernii. Dacă pe timpul verii puteam ajunge la 37-38 kW, acum pot încărca maxim cu 27-28 kW. Pe type 2 încarc cu 7.2 kW/h, însă aici am calculat pierderi pe încărcare de circa 10%, datorate conversiei curentului alternativ (AC) în curent continuu (DC).

Concluzii după șase luni

In încheiere doresc să adaug câteva impresii personale despre experiența cu mașina mea electrică.

Mă declar 100% entuziasmat de simplitatea, ușurința, eficiența și performanțele mașinii!

Văzută din exterior, pare o mașina anostă, care crezi că nu te poate surprinde cu nimic. In schimb, este o mașină senzațională, de care te îndrăgostești de îndată ce te sui la volan. Nu mai are rost să povestesc de experiența lină a condusului electric, asta s-a tot povestit! Sau de costurile reduse de exploatare!

Ca minusuri, tot ceea ce pot spune aici este legat de insonorizarea habitaclului. Interiorul nu este așa de bine antifonat, astfel că la viteze mai mari devine destul de zgomotoasă în interior. Dar cum eu întotdeauna conduc ascultând muzică și peste acest aspect pot trece cu ușurință.

Sunt sigur ca achiziționarea „buburuzei” a fost una din cele mai bune decizii pe care le-am luat și sunt absolut sigur că a fost corectă!

Viitorul îmi va da dreptate! 

2 Responses

  1. Nita Mihai spune:

    Va salut, va urmaresc posturile pentru ca doream si eu acelasi model. L.am primit de 3 sapt, aceeiasi culoare si configuratie. Il foloseste sotia pentru naveta in Bucuresti. Are 10km pana la serviciu si intr.o singura zi cand a mers legat 30km si a luat masina calda de la incarcat, a reusit sa scoata 18,5kw/h. De altfel, cu masina rece dimineata la plecare si la fel de rece la intoarcere seara, cu 19grade setate, nu reuseste sa scada sub 24kw/h. De obicei face intre 25-27kw/h. Nu sunt panicat de consum, oarecum ma asteptam la asta tinand cont ca deplasarile sunt pe distante scurte si ca o incarc gratis la serviciu, cu cablul domestic din pachet. E adevarat, la serviciu, am tras un cablu sanatos si incarca destul de rapid. Mentionez ca serviciul meu este peste drum de blocul unde locuiesc asa ca sotia parcheaza masina direct acolo cand nu mai are baterie.
    Intradevar, masina e anosta la exterior dar te surprinde foarte placut la interior. Sotia nu a fost de acord cu o a treia masina dar dupa ce s.a urcat la volan, efectiv nu vroia sa se mai dea jos si am ajuns sa ma cert pentru ca am vrut sa o iau o zi sa o testez, sa o incarc, sa o conectez la aplicatie. A trebuit sa aman totul pana cand s.a consumat bateria si a fost nevoita sa o aduca la incarcat. De atunci, o foloseste zilnic si nu cred ca s.ar pjtea lipsi de ea. Franarea in B este senzationala, probabil ca o sa schimbam placutele in 10 ani, ca sa fac o gluma.
    Va salut, sarbatori cu bine!
    P.s. La Campina sunt bunicii mei, ma rog, intr.un sat din apropiere, mi.ar place sa ne intalnim pentru impresii

    • Marius Toma spune:

      Salut. Mi-ar face mare plăcere să ne întâlnim și să discutăm. Îți stau la dispoziție pentru orice nelămurire. Mă poți suna oricând la 0723.540.574. Sărbători Fericite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.