„Fiecare al 11-lea automobil înmatriculat în Europa de vest în noiembrie are ZERO emisii”

Din start subliniem că titlul aparține unei publicații de statistici europene, dedicată autovehiculelor electrice și reprezintă o exagerare, din moment ce hibrizii plug-in sunt incluși în categoria „zero emisii”.

Sursa – comunicat Mathias Schmidt

Chiar dacă nu ar fi incluși, tot rămâne o exagerare, fiindcă orice proces de producție actual generează emisii poluante, la fel ca și producția de energie. Este însă incontestabil că ne aflăm pe calea cea bună de a conștientiza aceste realități și de a încerca măcar să diminuăm impactul activităților industriale asupra mediului. Calea până la ZERO emisii este lungă, costisitoare și se intersectează cu interesele unor monștri sacri din lumea auto și a combustibililor fosili, cu multă influență politică.

Statisticile lunii noiembrie

Ca in fiecare lună, pe măsură ce analiștii finalizează compilarea datelor publicate de autoritățile naționale, statisticile inundă paginile publicațiilor de specialitate, demonstrând… ceea ce dorește autorul să demonstreze.

Pe de o parte, analistul german Matthias Schmidt, care își dedică activitatea statisticilor pentru autovehicule electrice, atrage atenția că după 11 luni, în care înmatriculările de automobile în Germania au scăzut cu 21.6% față de anul trecut, cele cu „emisii zero” sunt pe cale să capteze 10% din piața europeana.

Pe de altă parte, comunicatele ACEA continuă în maniera clasică evidențierea scăderilor producției pe piața auto europeană, uitând să menționeze în titlu creșterea segmentului electric. Dată la o parte până nu de mult ca o felie nesemnificativă a vânzărilor, răzbunarea autovehiculelor electrice și a hibrizilor plug-in pare să ia pe nepregătite pe electro-sceptici, din care încă fac parte o buna parte a liderilor industriei europene, japoneze și americane.

Cu Oliver Zipse, CEO BMW, instalat de curând la președinție, ne așteptăm ca universul paralel în care trăiește ACEA să se distanțeze și mai mult de realitatea dovedită de statistici. Liderul BMW (Bayerische Motoren Werke – fabrica bavareză de MOTOARE) afirma nu de mult că motoarele cu ardere internă vor face încă pentru foarte mulți ani parte din prioritățile prestigioasei firme germane.

Mult succes le dorim, dar jumătățile de măsură actuale și întârzierea pe calea electrificării, justificată de celebra afirmație despre clienții europeni care „nu doresc să cumpere automobile electrice” au fost total demolate de realitățile din piețele vest europene in 2020.

De ce tocmai anul pandemiei a fost cel de turnura majoră a preferințelor clienților?

Cu toate că ne-ar place să credem că actuala criză a sensibilizat publicul la probleme comune de sănătate, cum sunt cele cauzate de prea mulți ani de poluare, realizăm că motivele reale sunt de cu totul altă natură.

Așa cum China și-a disciplinat producătorii, prin impunerea de cote de vânzare și amenzi mari pentru nerespectarea lor, legiuitorii europeni au reușit să impună, după șapte ani de piedici puse de industria auto germană, primele amenzi pentru nerespectarea cotelor de emisii de CO2 în 2020.

Se pare că amenzile sunt suficient de usturătoare ca să motiveze soluții creative și investiții masive în lansarea unor noi modele electrice. Doar pe piața germană au fost lansate 22 de modele electrice și „electrificate” noi în 2020, conform Automobilwoche.

Oferta mai variată și cursa pentru producția unui număr suficient de exemplare pentru a evita sau măcar diminua amenzile, a dus la o abundență nemaiîntâlnită pe piață și vânzările, gâtuite intenționat în anii precedenți prin limitarea producției, au explodat.

Ce înseamnă modele „electrificate”?

Foarte pe scurt, sunt portița de scăpare pentru fabricanții de motoare termice de a continua producția și vânzarea lor, câtă vreme sunt însoțite de un mic motor electric, o baterie minusculă și un ștecăr la priză.

Hibrizii plug-in și-au croit simpatia în rândul publicului, convins cu „argumente solide” de cei interesați, că autonomia electrică este insuficientă pentru stilul grăbit de viață al oamenilor de succes moderni. In plus, prezintă soluția salvatoare, atunci când rețelele de încărcare sunt insuficiente, sunt ocupate sau sunt defecte, toate realități cu care orice electromobilist convins, dar onest, recunoaște că s-a confruntat.

Chiar dacă numeroase studii de utilizare dovedesc că majoritatea proprietarilor de hibrizi plug-in nu încarcă zilnic aceste mașinării complexe, pentru a funcționa electric în oraș, creditele de carbon sunt acordate, numărul înmatriculărilor în creștere contabilizat și amenzile diminuate.

Ce contează că PHEV-urile continuă să polueze funcționând majoritatea timpului cu motorul termic, câtă vreme industria continuă să producă ceea ce știe atât de bine de peste 100 de ani și în buzunarele adânci ale investitorilor zornăie dividendele, din care o parte se întorc ca donații politice și mascarada continuă.

Ne apropiem de momentul în care statisticile reflectă cererea?

Pe curba S de adopție a noilor tehnologii, piețele majore europene au ajuns în zona MAJORITĂȚII TIMPURII, când vânzările cresc exponențial

Alterate prea mult timp de lipsa unei oferte proporționale cu cererea, statisticile de înmatriculări au devenit capcana în care au căzut tocmai cei mai neîncrezători lideri din industrie, fiindcă au generat o falsă senzație că au dreptate și publicul consumă noua tehnologie în porții minuscule, dedicate pasionaților, ecologiștilor cu bani și excentricilor.

Complotul părea să funcționeze, până când Tesla a învățat tainele producției în masă și este pe cale să livreze prima jumătate de milion de automobile, asamblate pe parcursul unui an, în doar două fabrici: Fremont și Shanghai.

Incurajate de succesul Tesla, care în 2021 mai deschide două fabrici la Berlin și Austin, Texas, o serie de startup-uri au lansat modele noi și măresc lună de lună producția destinată în prima fază pieței chineze, dar în 2021 vom vedea o ofertă tot mai variată de Nio, Xpeng, Aiway etc. în Europa.

Indiferent dacă a fost o conspirație reală sau doar o gândire de turmă, frânele puse de industria auto tradițională în cale electrificării nu mai funcționează și în cazul startup-urilor. Singură lor șansa de supraviețuire este creșterea exponențială a vânzărilor de autovehicule electrice, pentru acoperirea costurilor mari de cercetare, proiectare și lansare în producție a noilor modele.

Că aceste noi modele vor veni din SUA și China, putem mulțumi tot realităților de pe bătrânul continent, unde inițiative lăudabile, ca cele întreprinse de profesorul Guenther Schuh la Aachen cu StreetScooter și e.GO Mobile, au fost gâtuite din fașă.

De altfel nici Sono Motors din Muenchen sau Unity din Suedia nu o duc mai bine pe calea industrializării ideilor remarcabile, care urmau sa ocolească rezistența concernelor tradiționale.

Unde sunt cifrele?

Așa cum zice un statistician de meserie: „spune-mi la ce concluzie vrei să ajungi și cifrele o vor demonstra”, ne vom dedica cifrelor din 2020, cândva spre sfârșitul lunii ianuarie, când vom trage linia sub bilanțul de excepție al anului 2020.

Parcă aud reproșuri că nu am menționat creșterea subvențiilor guvernamentale în 2020 printre motivele exploziei vânzărilor de autovehicule electrice în Germania și Franța?

Nu a fost chiar o scăpare. A fost intenționat, fiindcă, deși subvențiile crescute au un merit incontestabil, lăcomia caracteristică unor producători a dus la majorarea preturilor cu același cuantum cu care au crescut subvențiile. Prin urmare prețul de achiziție pentru plătitorul de impozite a rămas în general același, doar profitul pentru producători a crescut… pe spinarea noastră a tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.