De vorbă cu Marius Toma despre VW e-Up! iarna

Odată definite, redefinite și subliniate limitările actuale ale autovehiculelor electrice, am lansat câteva întrebări utilizatorilor modelelor cu cei mai mici acumulatori, cei ce în mod firesc sunt cel mai puternic afectați de reducerea autonomiei iarna.

Pe lângă experiența acumulată direct cu Ionică (Hyundai Ioniq model 2018 cu acumulator de 28 kWh) și informațiile transmise săptămânal, pentru mai mult de un an, de echipa Porsib, am adresat patru întrebări următorilor participanți la proiectul Electromobilitate:

  • Klara – Smart Forfour
  • Marius, Doina și Wiwi – VW e-Up! și Skoda Citigo
  • Marius Barsan – teste cu Ozone 3 și proprietar de Skoda Octavia

Fără alte comentarii, iată cele patru întrebări și primele răspunsuri primite de la Marius Toma, un foarte pasionat promotor al electromobilității aflat la prima întâlnire electrică cu iarna.

1. Cât este autonomia vara? Dar iarna?

Vara, la un consum mediu de 10 kWh/100km, autonomia era în jurul a 300km. Acum, pe timpul iernii, la un consum mediu de 15 kWh/100km, autonomia ar trebui să fie undeva în jurul a 200km.

Ideea e că întotdeauna stau între 20% și 80% capacitate a bateriei, ceea ce înseamnă că, teoretic, folosesc mereu circa 60% din cei 32 kWh disponibili, adică aproximativ 19kWh. Deci, vara putem spune că făceam în jur de 190-200km încărcări, iar acum de 130-140km. Nu este o diferență chiar așa de mare.

Marius si e-Up! la ElectRoMania editia a III-a Paltinis

2. Care sunt limitările utilizării iarna?

Limitările utilizării, în cazul meu, nu au o legătură cu autonomia mașinii! Pur si simplu, pe perioada iernii, rece și urâtă, nu facem călătorii lungi. Nu prea plecăm de acasă în perioada asta a anului și așa a fost dintotdeauna.

Presupun că până prin aprilie, 90% din km făcuți cu mașina vor fi strict pe naveta mea la serviciu.

3. Care sunt motivele pentru care acceptați durata lungă de încărcare și limitarea de autonomie pentru nevoile de transport personale?

In cazul meu, motivele sunt simple. Omenirea trebuie să își schimbe percepția despre mobilitate. Nu mai putem să facem găuri în Pământ și să consumăm toate resursele planetei inconștient, ridicând astfel tot carbonul stocat în milioane de ani acolo, în aerul pe care cu toții îl respirăm.

Sunt de părere că am ajuns la un nivel suficient de inteligență, care să ne permită să conștientizăm râul pe care îl facem planetei pe care trăim. TREBUIE să ne schimbăm, trebuie să găsim alternative mai ecologice în toate domeniile, să învățam să fim mai chibzuiți cu resursele, să limităm risipa și să găsim soluții cât mai sustenabile pe care să le îmbrățișam căt mai mulți dintre noi.

Dacă alegem să folosim o mașină electrică pentru mobilitatea noastră într-un număr cât mai mare, vom reduce treptat consumul de combustibili fosili. Da, într-adevăr, vom folosi energie din ce în ce mai multă, însă energia electrică poate fi obținută în moduri mult mai curate și avem la dispoziție cea mai mare sursă de energie inepuizabilă, Soarele.

Trebuie doar să vrem să ne schimbăm, putem face asta. Eu, unul, am făcut-o acum mai bine de 3 ani, când mi-am jurat că nu voi mai folosi o mașină care să folosească carburanți fosili.

Chiar dacă tehnologia actuală are câteva limitări (durata de încărcare și autonomia), pentru mine sunt impedimente infime cu care pot să trăiesc, atâta timp cât îmi respect promisiunile și fac ceea ce consider eu că este bine pentru mine, familia mea și planeta pe care cu toții trăim.

4. După experiența cu prima mașină electrică, care va fi următoarea alegere, în condițiile prețurilor ridicate de achiziție pentru electrice?

Cred că deja am răspuns la întrebare prin ceea ce am afirmat mai sus. Nu mai există o altă varianta pentru mine, cât voi trăi pe lumea asta.

Prețuri ridicate la electrice? Da, sunt… însă dacă am reușit eu să cumpăr o mașină electrică, la un salariu de nici 2500 lei/lună, cred că o poate face oricine! Trebuie doar să înțelegi ce se întâmplă în jurul tău si să fi deschis la o schimbare, chiar dacă presupune niște sacrificii personale.

Desigur, visez la o mașină electrică mai spațioasă, cu autonomie mai mare, care să aibă viteze de încărcare mai mari, însă va fi foarte greu pentru mine. Sincer, mi-a fost foarte greu să o cumpăr și pe asta. Am făcut un împrumut ca să o pot achita integral, pentru a o scoate la cel mai mic preț posibil. Dar nimeni nu-mi poate lua visele!

Acum 3-4 ani de zile, ceea ce trăiesc acum, era de asemenea un vis! Si uite că a devenit realitate! Așa că voi continua sa visez…

Alte articole scrise cu multă pasiune de Marius Toma despre experiența cu VW e-Up:

4 Responses

  1. Bogdan spune:

    Bună ziua,
    Din capul locului, specific că dețin o mașină electrică, renunțând la 2 mașini ICE. Însă motivația ecologică a fost pe ultimul loc. Nu mi se pare corect să spun că „o ard ecologic”, când pentru producerea mașinii pe care am cumpărat-o s-a poluat enorm și pentru producerea curentului electric în acest moment se poluează enorm. Putem spune doar că am mutat puțin poluarea din oraș în afara orașului.
    Dacă vrem să fim ecologici, trebuie cu adevărat să facem sacrificii și să trecem în orașe la biciclete, transport în comun etc. Asta cu trecutul la mașină electrică nu e niciun sacrificiu, să fim serioși! Se produc în lume cam 100 de milioane de mașini anual. Indiferent că sunt electrice, diesel sau funcționează cu apă, pentru producerea lor se poluează masiv.

  2. Dan Boboescu spune:

    Felicitări pentru tranziția la mobilitatea electrică. In acest fel ați devenit parte din soluție, nu din problemă. Absolut de acord cu utilizarea pe scara larga a bicicletelor (electrice pentru cei mai puțin sportivi?).

    Referitor la poluarea în timpul producției, singura diferență între un vehicul clasic și cel electric, intervine la producția acumulatorilor. Câtă vreme ponderea surselor de energie regenerabilă utilizată pentru producție și încărcare crește in continuu, bilanțul energetic cradle to grave (de la naștere la moarte) pentru un vehicul electric se îmbunătățește continuu pe parcursul unui deceniu de utilizare.

    Chiar dacă ar fi doar mutarea poluării din oraș în afară, parțial ar fi o mică victorie pentru aglomerațiile urbane, care în timp ar deveni mai silențioase și mai puțin poluate. Trebuie însă înțeles și aspectul că acea parte a energiei electrice, care provine din arderea de combustibili fosili poate fi controlată mai precis, decât emisiile a milioane de vehicule aflate în circulație în regimuri tranzitorii în orașe sau funcționând când sunt in așteptare. Dacă emisiile în mers nu au fost trucate din start de producători (vezi scandalul Dieselgate), cu siguranță se vor degrada în timp, pe măsura ce motoarele cu ardere internă se uzează și ajung cu predilecție în țări cu verificări de emisii mai puțin riguroase.

    Indiferent care au fost motivele personale de a renunța la două ICE, vă mulțumim că circulați electric.

  3. Bogdan spune:

    Vă mulțumesc și eu pentru site-ul extrem de informativ, pe care îl urmăresc cu plăcere.

  4. Dan Boboescu spune:

    Mulțumim pentru aprecieri. Ne motivează să continuăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.