VW ID.3 – „am luat Golful pentru că nu puteam încărca la hotel și pierdeam prea multă vreme”

Dacă spre finalul anului 2021 atenția celor interesați de mobilitatea electrică a fost captată de Dacia Spring și Tesla, VW ID.3 a fost fără îndoială vedeta ultimului trimestru din 2020, când au început – cu mare întârziere – livrările primului model construit de grupul VW pe platforma dedicată MEB.

În cele aproape 14 luni de când urmărim cu ajutorul lui Daniel și a colegilor de echipă experiențele de zi cu zi alături de ID.3, emoțiile proprietarilor legate de noul model 100% electric au acoperit un spectru larg… de la agonie la extaz.

Ieri ați citit câteva opinii critice la adresa consumului și autonomiei ID.3-ului în sezonul rece, care l-au determinat pe Daniel să pornească într-o călătorie la munte în Serbia cu un TDI în loc de ID.3. „Autonomia ID.3 redusă la 200 – 250 km iarna”

În acest episod dedicat echipei VW, întâlnim al doilea proprietar care își lasă ID.3-ul parcat și pornește într-o călătorie de iarnă mai lungă cu un model echipat cu motor termic, pentru a evita pierderea de vreme cu încărcatul mai frecvent și mai lent iarna. Dar tot acum vom întâlni și un timișorean fericit de conviețuirea cu ID.3.

În direct cu proprietarii

Cosmin – București

Săptămâna 13-19 decembrie am parcurs 1144 km cu un consum de 22.1 kWh/100 km.
Am mers vreo 400 km pe autostradă, din care 300 km cu 130 km/h și depășiri multe – consum de 26-30 kWh/100 km. Doar în una din ocazii a plouat și era frig, în rest a fost uscat cu temperaturi de la minus 3 până la 1-2 grade.

100 km i-am făcut intenționat pe autostradă la 90 km/h fără climatizare, doar încălzire pentru scaunul șoferului și volanul încălzit, îmbrăcat normal plus geacă. Consumul a fost 15.8-16 kWh/100 km dar drumul a fost, evident, ușor incomod. Consumul mult mai bun, dar raportat la viteză și lipsa de accelerări bruște, mi se pare tot mare.

Nu îmi dau seama care e sursa consumului mare în frig, pentru că bateria nu era rece (11-14 grade cel puțin, chiar 20+ după încărcarea DC), iar încălzitorul bateriei nu a intrat în funcțiune deloc după preîncălzirea de dimineață (necontorizată în consum).

Pare că deși are o anumită temperatură după încărcare sau preîncălzire, bateria performează diferit în funcție de temperatura exterioară. Altfel pe drumuri naționale, cu climatizare normală obțin 17-17.5 kWh/100 km – viteză medie mai mică de 90 km/h.


Într-o notă mai pozitivă, am încărcat la Rm. Vâlcea la stațiile de 60 kW montate de primărie. Cele din nordul orașului arată cam pricăjite la prima vedere, din cauza amplasării. Însă este doar o aparență, pentru că din punct de vedere funcțional sunt Japonia!

Dimineața la minus 3 grade afară, cu bateria la 10% și adusă la 14-15 grade am tras cu 57 kW la început. Seara la plus două grade Celsius și aceiași parametri ai bateriei puterea era 59.6 kW. În ambele ocazii a durat cam o oră pentru încărcat de la 10% la 100%, deci aproximativ 45-50 kW putere medie de încărcare per total. ID.3 for the win!
Pare că bateriei îi face bine mersul prin frig + încărcarea rapidă, pentru că în Car Scanner a crescut capacitatea maximă a bateriei: o raportează ca fiind 54.9 kWh.

Săptămâna trecută am lucrat de acasă și am făcut puțini kilometri, distanțe scurte, fără precondiționare. Am mers la cumpărături de sezon și am stat în mașină vreo oră cumulat cu căldura pornită, ceea ce a crescut un pic consumul, mașina fiind altfel foarte eficientă :))

Consumul pe cei 177 km adunați a fost 29.5 kWh/100km.

Demonstrația sistemului mild hibrid în acțiune: la vale am prins în total 2-3 km fără fum, doar mergând din inerție

Am plecat la Bansko, dar am luat Golful pentru că nu puteam încărca la hotel și pierdeam prea multă vreme cu încărcatul pe la stații publice.

Consumul afișat la Golf a fost de 6 l/100 km pe vreo 560 km de mers domol, ploaie pe 50% din drum, în rest nori, vreme închisă și asfaltul ud pe mare parte din drum și cu ceva autostradă, unde am mers cu 120-140 km/h conform limitelor din Bulgaria. Având în vedere motorul mic de 1 litru și 110 CP, depășirile le-am făcut în forță, cu accelerația la podea, ca să am cuplul maxim la dispoziție. O să verific când alimentez care este consumul real la pompă, mai am vreo 250 km range și nu e nicio grabă să alimentez.

Căldura în Golf este superioară celei din ID.3. Odată ce s-a încălzit motorul (max. 10 minute) am mers numai cu 22 grade și ventilația la prima treaptă, tot aerul pe sus, am redus la 21 grade când s-a făcut mai cald afară (a crescut de la 4 la 6-8-10 grade Celsius). In ID.3 la setări identice îmi era frig la picioare după maxim o oră și apoi devenea incomod de stat fără geaca după maxim două ore.

Așadar, săptămâna aceasta ID.3 va sta pe dreapta și o să profit de ocazie să văd dacă și cât se descarcă, dar cu un nivel mai mare de precizie de data asta.

Dan – Timișoara

ID.3-ul meu a parcurs în săptămâna 13-19 decembrie 2021:

  • o distanta de 138 km
  • un consum mediu de 28.1 kWh
  • cu o viteza medie de 15 km/h.

Mers prin oraș, distanțe scurte.

Săptămâna 20-26 Decembrie 2021, am parcurs:

  • total 119 km 
  • cu un consum mediu de 25.6 kWh/100km
  • viteza medie de 18 km/h.
Voi încheia anul 2021 cu aproape 6.000 de km parcurși de la jumătatea lunii Iulie până acum, o experiență super faină, pe care o voi maturiza în cursul anului 2022.

Vă doresc în continuare Sărbători fericite și LA MULTI ANI !!!

Un An Nou așa cum va doriți, cu drumuri faine și sigure, cu experiențe electrificate de povestit și cu speranța ca soluțiile bazate pe orice fel de energii regenerabile vor deveni dominante în viitorii ani.

Călin – Cluj

Sărbători fericite tuturor ! Săptămâna aceasta nu am kilometrii parcurși.

☺️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.