„Autonomia ID.3 redusă la 200 – 250 km iarna”

Proprietarii modelelor construite de VW pe platforma dedicată MEB, ce participă la proiectul Electromobilitate cu ID.3 și ID.4 nu sunt mulțumiți cu performanțele de consum și autonomie în sezonul rece.

Un prim avertisment pentru sezonul 2021-2022 găsiți într-un articol recent intitulat: VW ID.3 a pierdut 50% din autonomie în primele două săptămâni din decembrie

Aflat la a doua iarnă cu un ID.3 1st Edition și având ca termen de comparație un TDI produs tot de grupul VW, Daniel (TM) a devenit una din vocile care exprimă sistematic nemulțumirea celor ce s-au decis pentru primul model electric lansat de VW pe noua platformă. Din mesajele sale și a altor colegi de echipă, despre experiențele din a doua parte a lunii decembrie, sunt multe lecții de învățat, la care am adăugat câteva comentarii din dialogul purtat în ultimele două săptămâni:

Săptămâna 13-20 decembrie s-a caracterizat prin drumuri strict în oraș, la temperaturi joase. Mașina de data asta a stat în garaj și astfel media de consum a mai scăzut puțin, dar se menține la cote ridicate.

La media de consum obținută, autonomia ID.3-ului pe timp de iarnă se reduce dramatic spre valorile de 200-250km într-o utilizare strict urbană pe drumuri obișnuite. Deci o pierdere chiar de pana la 100% față de autonomia declarată de producător în regim WLTP: 420 km.

În weekend am făcut o ieșire de două zile în Serbia, dar am ales din mai multe motive să nu fac acest drum cu ID.3 ci cu celălalt VW din parcare, un Arteon 2.0 TDI 4 motion, echipat de iarnă. Motivele le voi enumera în cele ce urmează, și deși știu că povestea va fi despre o mașină cu motor termic, cei ce au răbdare să citească cred ca vor rezona puțin.

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA423702023.713 – 20 Decembrie

Am ales sa schimb mașina pentru călătoria în Serbia din mai multe motive:

– aveam de parcurs undeva la 700 km;

– timpul era destul de scurt și nu voiam să-l scurtez și mai mult cu cel puțin două sesiuni de încărcare de care aș fi avut nevoie;

– tracțiunea 4×4, aveam de gând să merg și la munte;

– rețeaua proastă de stații de încărcare în Serbia, alături de necesitatea de a planifica mult mai bine călătoria.

Astfel, fiind o ieșire spontană și dorind să mă relaxez, am lăsat ID.3-ul în garaj și am plecat la drum cu Arteon-ul. În cele ce urmează aș vrea sa demontez puțin o afirmație care am auzit-o foarte des atunci când m-am plâns de performanțele slabe ale ID-ului pe timp de iarnă și anume „și la o mașină cu motor termic scade autonomia la fel de mult iarna„.
Astfel voi face o comparație între două drumuri apropriate ca distanță/condiții de rulare/temperatură/viteză medie

VW ArteonVW ID.3
162km166km
61km/h64km/h
6 grade5.5 grade
4.9 l/100km17.5 kWh/100kmConsum de IARNA
4.9 l/100km12 kWh/100kmConsum de VARA in conditii similare
Nici o cresterecrestere de 45% ↑

Discuție

Daniel nu este cu siguranță singurul automobilist care pentru un drum la munte iarna preferă o mașină cu tracțiune integrală, fără probleme de încărcare generate de rețele subdezvoltate în anumite țări. Din dialogul purtat pe baza experienței sale, Daniel o oferit să continue monitorizarea consumului pentru ambele modele ale familiei pe termen mai lung, în toate condițiile de trafic și mai multe anotimpuri.

Sursa: Kona Electric vs. Hybrid – episodul 13

În acest fel vom avea informații suficiente, asemănătoare cu cele colectate de Mircea și Tudor din septembrie 2020 până în octombrie 2021 (13 luni) pentru același model de automobil, Hyundai Kona, în versiune hibridă și electrică, care au ajuns statistic la concluzia că hibridul a avut o creștere procentuală mai mare a consumului în sezonul rece decât varianta electrică.

Faptul că ID.3 si ID.4 nu sunt echipate cu o pompă de căldură, iar cele care o au dovedesc că nu este eficientă (vezi și VW ID.3 – opinia proprietarilor despre pompa de căldură), are fără îndoială un impact major asupra performanțelor la temperaturi scăzute, după cum are și decizia producătorului de a proteja acumulatorul prin încălzire mai prelungită decât la alte modele electrice.

Motive de îngrijorare pentru proprietarii de ID.3

Dacă ne referim strict la ID.3, vedem o reducere a autonomiei sau o creștere a consumului. Ținând cont de creșterea prețurilor la electricitate, care este o certitudine, alături de eliminarea cupoanelor și gratuităților la stații, ne va aduce anul viitor la costuri similare de exploatare cu o mașină termică.

Dar nu aici e cea mai mare problemă, la costuri, ci la disconfortul produs de reducerea drastică a autonomiei. Cât timp pot face doar 150-200 km cu o încărcare iarna cu ID.3, consider că mașina este un monument al ineficienței.

Cât timp ID.3-ul meu îmi oferă o autonomie redusă la jumate față de perioada verii, îmi oferă și o experiență anostă și proastă pentru o mașină de 40.000 de euro.

Fiindcă reducerea poluării în aglomerațiile urbane rămâne un aspect central al proiectului Electromobilitate, pentru binele copiilor și nepoților noștri, vom promova în continuare utilizarea automobilelor electrice de ori este posibil.

Alternativa electrică nu mai este o decizie izolată a unor pionieri și a fost îmbrățișată în proporție tot mai mare (peste 50%) în țările nordice și, cu ceva întârziere, de peste un sfert din cumpărătorii germani, bine educați în domeniul auto. Alte piețe majore europene au depășit pragul de 20%, prin urmare fiecare al cincilea cumpărător european s-a decis în 2021 pentru tehnologia aceasta, așa cum este în prezent imperfectă.

Înțelegând pe deplin nemulțumirea lui Daniel cu ID.3 iarna, atașam experiențele altor proprietari la rubrica „în direct cu proprietarii”, pentru ca aceste nemulțumiri să devină un avertisment pentru alți potențiali clienți în 2022. Nu putem generaliza însă problemele unui model, sau familii de modele, la toate automobilele electrice aflate pe piață în momentul de față.

Consum mediu săptămânal

În direct cu proprietarii

Alexandru – București

În săptămâna 13-19 decembrie am parcurs 567 km cu un consum mediu de 20.7 kWh/100 km, în regim mixt și o închei cu aproape 26.000 km în bord, se pare că nu ajung la 30.000km până la împlinirea unui an de când dețin ID3-ul, dar voi fi totuși aproape 🙂

Am reușit sa reduc costul Casco-ului la jumătate, 3550lei pe un an, cu 100 euro fransiză, față de 6000 lei cât am avut anul 2021.

Zilele trecute am mers la încărcat la pomul lăudat – MCM Petrol Buzău. În Buzău nu mai sunt alte stații de 50kW disponibile (cu excepția MCM), mai ales că (probabil) pe fondul scumpirilor de energie, dar și abuzului de localnici, Kaufland a decis să limiteze stația pe DC la 22kW. Din păcate decizia de limitare a puterii face ca utilizarea stației să devină imposibilă, la încărcat localnicii stau mai mult, iar cei în tranzit nu își permit să aștepte eliberarea stației și apoi încărcarea la o viteză slabă.

În contextul acesta, am decis să încarc la MCM Petrol. Din păcate, când am ajuns la stație, era un e-Golf la încărcat, am stat aproape o oră să elibereze stația, așa că nu am făcut nicio afacere, iar între timp mi s-a răcit și mie bateria iar încărcarea s-a făcut cu 35 kW (bateria la13 grade).

Și acum să vă zic concluziile experienței de a încărca la o stație aflată în benzinărie:

+( Plus) Personal amabil;

+( Plus) Preț imbatabil: 1leu/kWh (nu sunt sigur dacă obțin ceva profit cu noile tarife de energie);

+( Plus) Posibilitatea achitării cu cardul sau cash (o doză de normalitate).

– (minus) Amplasarea stației – izolată într-un colț, greu accesibil, iar suplimentar nu aveai unde să aștepți (benzinăria fiind full);

– (minus) trebuia să rogi pe cineva să conecteze și deconecteze cablul;

– (minus) plata se face în interior, identic cu plata carburantului. De ce minus? Pentru că trebuie să aștepți la rând să plătești. înaintea ta se plătesc facturi la utilități, și… aștepți. Ce noroc că nu am găsit și pe cineva care își înnoia rovinieta :))

Din păcate ID3-ul are multe de rezolvat pentru o experiență de iarnă mai bună. Pe lângă consumul nejustificat de care ne plângem de un an, mai avem și neșansa de a se răci bateria în timpul mersului. O să fac mai multe teste pe această temă.

În săptămâna 20-26 decembrie am parcurs 610 km cu un consum de 22.2 kWh/100 km. Consumul este calculat pe 33% urban și 66% extraurban, de aici și valorile mai optimiste.

Săptămâna trecută am rezolvat și cu eroarea de SOS, calculatorul a fost schimbat.

Din păcate mi-a apărut un mesaj în bord că trebuie să înlocuiesc bateria de la telecomandă. După un an să se fi consumat? Electricele astea…

(va urma)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.