Introducere
Săptămâna trecută vă informam despre testul de răbdare început de Daniel la Timișoara în cautarea valorilor de consum și autonomie promovate de VW pentru ID.3.
Astăzi ne relatează mai multe detalii și concluziile personale despre cat de neverosimile sunt valorile WLTP, dar în lipsă de altceva mai bun în Europa, rămân cifre de comparație pentru consumul diferitolor modele noi lansate pe piață.
După ce încep livrarile, situația se schimbă și testele în condiții reale sau bazele de date care compilează valorile furnizate de numeroși proprietari (așa cum procedăm și noi în cadrul proiectului Electromobilitate) furnizează valori cu mult mai realiste.
Dincolo de criticile aduse normelor WLTP, trebuie recunoscut ca cele NEDC, utilizate în China, sunt și mai departe de adevăr, în timp ce valorile EPA utilizate în SUA se apropie ceva mai mult de condițiile de exploatare reale.
Mulțumim Daniel!
Se poate atinge valoarea de autonomie WLTP?
Am făcut un challenge de consum, mai mult pentru mine.
După 26.000km încă nu reușisem să ating autonomia declarată de 420 km, pentru bateria de 58 kWh net. Astfel, în urmă cu două săptămâni am încărcat 100% și am pornit aventura.
Mașina: ID.3 1ST edition.
- Echipare plus
- Jante de 19
- 11 luni vechime
- 26.600km
Distanța parcursă de la 100% la 0%: 441km, consum mediu 11.4 kWh/100 km, 23 km/h viteza medie
Condiții:
- rulat exclusiv în oras, Timișoara;
- trafic lejer cu excepția zilelor ploioase. Lume în concediu;
- temperatura a variat între 34 și 13 grade;
- nu s-a folosit AC-ul;
- pe ultimii 200 km nu s-a mai folosit nici ventilatia;
- pentru ultimii 80 km am renunțat și la infotainment și radio.
Meteo: 20% a plouat, fără vânt, fără temperaturi extreme.
Menționez ca am mers la consum:
- nu am accelerat puternic la semafor;
- am lasat mașina sa „curga” ori de câte ori am avut ocazia, uneori și în N;
- am mers în B majoritatea timpului.
Pasageri: Doar băiețelul meu, greutate neglijabilă.
Consumul a variat. Cel mai puțin am avut 8.1 kWh/100 km după un drum de câtiva km. Cel mai mult am avut 14 kWh/100 km într-o zi cu ploaie și trafic intens. In majoritatea zilelor ma încadram între 10 – 12 kWh/100 km.
Matematic: la valoarea de 11.4 kWh/100 km afișată de mașină, rezultă la cei 441km parcurși => 50.2 kWh consumați. Rămân 7.8 kWh „lipsa” la 0%- erau 5.2 kWh „lipsa” la 51%. Ecartul s-a mărit.
Cum se explică cei 7.8 kWh lipsă – din punctul meu de vedere (fără o poziție oficială a VW, sunt doar supoziții):
– 1-2 kWh e posibil să fie bufferul mașinii din momentul în care rămâne la 0%. Eu am mai rulat 5 km pe 0% dar nu am vrut să-mi forțez norocul.
– cei 5.8 kWh rămași se pot împărți între o posibilă degradare a bateriei, un consum eronat afișat (mașina consumă mai mult decât afișează), pierderi la încărcare sau o baterie mai mica în realitate. Cel mai probabil e un cumul al tuturor factorilor.
Concluzionând
Am reușit să ating în oras, pe timp de vară, autonomia declarată de VW conform standardelor WLTP. DAR cu eforturi considerabile, atenție la consum. Toate astea nu au făcut experiența șofatului plăcută și probabil dacă aveam pasageri nu mai puteam respecta toate condițiile. Am rulat spartan.
