Preludiu la IAA – München

Cu o zi înainte de deschiderea porților marelui salon auto german, strămutat de la Frankfurt în capitala bavareză de la poalele Alpilor, München, știrile despre înmatriculările locale, pe cea mai mare piață auto europeană, sunt îngrijorătoare sau îmbucurătoare, depinde din ce punct de vedere privește fiecare.

Comunicatul KBA – Kraftfahrt-Bundesamt despre înmatriculările din luna august, nu prea lasă loc de speculații.

Înmatriculările au scăzut din nou sub nivelul anului 2020, marcat sever de pandemie și sunt departe de cele din anul 2019.
Sursa: KBA

Singurele mărci cu creșteri semnificative sunt cele care oferă modele electrice:

  • Polestar + 397%
  • Smart +145%
  • Tesla +122%
Sursa informațiilor: comunicatul KBA

In patria automobilului și a motoarelor termice, structura înmatriculărilor s-a modificat radical, hibrizii depășind variantele diesel, iar modelele 100% electrice înregistrând o creștere de 79.5% față de anul trecut. Cu un total de 28860 exemplare BEV înmatriculate în luna august, electricele reprezintă 14.9% din inmatricularile pe cea mai mare piață europeană.

Dincolo de impactul vânzărilor tot mai mari al noilor modele electrice și scaderea celor tradiționale, o piață tot mai bogată de modele second hand deschide accesul unui segment mai larg al populației dornice sa pășească pe calea electromobilității cu un buget mai redus.

În acest context sumbru pentru industria tradițională, cu scăderi majore de producție și vânzare a producătorilor germani pe teren propriu, începând de mâine zâmbetele profesionale, încrezătoare în viitor, vor fi afișate la IAA, unde toba ecologică va fi bătută mai tare ca oricând, acuma când codul roșu pentru omenire, privind contribuția noastră la schimbările climatice este pe buzele tuturor.

Marele absent, mai prezent însă ca oricand în gândurile executivilor de pretutindeni, pe lângă dominația mondială a segmentului cu cea mai rapidă creștere (BEV), este pe cale sa lanseze producția de Model Y la Berlin.

Cum vor arata înmatriculările la un an după închiderea porților primei ediții IAA organizată în capitala Bavariei, München, metropola germană unde iși are sediul BMW?

Dacă globul de cristal necesar citirii viitorului electromobilistic este reprezentat de piața norvegiană, atunci faptul că Model Y a preluat conducerea în topul înmatriculărilor cu mașini produse la Shanghai, transportate cu vaporul și livrate în doar două săptămâni, atunci este bine să privim cu atenție spre ce se va petrece când coloane de Model Y made in Germany, vor curge continuu de pe benzile de asamblare de la Berlin.

Sunt întrebări cu care jurnaliști din toate țările vor agasa executivii prezenți la IAA. Răspunsuri „celebre” ca cele oferite la ultima ediție despre un public european care nu dorește să cumpere vehicule electrice, sau pititul după lipsa stațiilor de încărcare, sunt mai greu de utilizat acuma când MARELE ABSENT de la IAA, va deveni producator local german și rețeaua SuperCharger se extinde cu mare viteză în Europa (și toată lumea).

Un detaliu din comunicatul KBA ne face să fim foarte curioși la aspectul înmatriculărilor private, față de cel realizat cu ajutorul firmelor, subvenționate la randul lor prin scutiri de taxe. Dacă 63% din inmatricularile din august au fost făcute pe firme, doar 37% revenind celor private, oare care este raportul pentru variantele 100% electrice?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.