VW ID.3 – exemple de costuri cu încărcarea

Creșterea prețurilor pentru energia electrică a declanșat o întreagă frenezie de preziceri ale „specialiștilor” din media socială, presă, radio și TV că mobilitatea electrică ar fi intrat în comă.

Noi preferăm să adresăm întrebarea proprietarilor și să monitorizăm pe termen lung cum va fluctua în realitate costul încărcărilor din țară și în timpul călătoriilor din străinătate. Astăzi ne-au răspuns conducători de ID.3 din București, Cluj și Timișoara.

Consumul mediu săptămânal

ID.3 nu este prieten cu sezonul rece și până la viitoarea actualizare a softului ne-am obișnuit cu fluctuații mari ale valorilor comunicate de proprietari de la o săptămână la alta.

Pentru o citire mai simplă a evoluției consumului, și implicit autonomiei, am reprezentat domeniul format din cele mai mici valori medii săptămânale (curba verde) și cele mai mari (curba roșie). Cu ajutorul unei interpolări Excel am generat domeniul în care vom regăsi valorile medii ale celor cinci proprietari de ID.3, participanți la proiectul Electromobilitate.

Tendința descrescătoare a valorilor maxime, cât și a celor minime, sunt vestitorii primăverii electromobilistice, pe care o vom sărbători împreună cu autoritățile din Reșița în cadrul evenimentului din 5 martie, la stațiile gratuite instalate de primărie în orașul de pe Bârzava.

În direct cu proprietarii

Alexandru – București

În prima săptămână din februarie am parcurs 257 km cu un consum de 19.2 kWh/100 km. 
Consumul este ceva mai bun, temperaturile au fost pozitive atunci când am folosit ID3-ul.

Costul este de 0 lei pe încărcări.

Dan – Timișoara

 In săptămâna 31 Ianuarie – 06 Februarie 2022: 

  • Distanța: 183 km,
  • Consum: 22.9 kWh/100km 
  • Viteza medie: 18 km/h
  • Cost: 0 Ron

În mod asemănător, drumuri foarte scurte prin oraș, încălzire din aplicație în fiecare dimineață. Duminica doar, o plimbare ceva mai lungă prin jurul orașului, ocazie cu care media a scăzut, fiind o vreme bună, consum aproximativ 15 kWh/100 km. În marea majoritate a drumurilor am folosit încălzirea în scaune și volan, iar temp setată între 17-20 de grade.

Cosmin – București

Săptămâna trecută am parcurs 760 km cu un consum mediu de 18.6 kWh/100 km, peste 50% în afara orașului. Am prins temperaturi pozitive mare parte, chiar în jur de 10 grade uneori, dar și mersul pe DN a ajutat să scad consumul mediu.

Exemple:

– 14.7 kWh/100 km de la Brașov la Pitești via Câmpulung: 132 km, cu viteza medie de 55Km/h și 35.4% din baterie.

– 16.8 kWh/100Km pe Brașov – Pitești – București, fără oprire (același drum, doar am adăugat autostrada): 238 km cu viteza medie de 69 km/h și 76.6% din baterie în total. Puteam merge pe DN1 la întoarcere, era mai scurt, dar am ales ruta asta ca să mă antrenez 🙂

Nu reușesc să monitorizez costurile la nivel de săptămână pentru că încarc acasă și nu am contor separat pentru priza mașinii, iar în deplasare (când folosesc cardul We-charge) încă am gratuitate pana în 11 martie 2022.

Pentru a oferi o estimare m-am uitat la încărcările din spate, calculate la tarif standard, rezultând un cost mediu implicit pe o perioadă de 12 luni de 15 RON/100 km.

Între timp au crescut prețurile la stațiile DC la 2.49 RON/kWh, așa că la un consum mediu de 19-20 kWh/100 km estimarea se transformă în 19RON/100 km cu un mix de:

  • 20% încărcare pe DC contracost (2.49 RON/kWh) (circa 50% din costul total)
  • 70% încărcat acasă pe AC la preț retail (0.7 RON/kWh) (circa 50% din costul total)
  • 10% încărcare pe DC/AC gratuit pe la magazine 

Se mai poate optimiza cu abonament la EnelX și sunt curios să văd ce ofertă o să găsesc la WeCharge pentru acces în rețeaua Renovatio, dar momentan nu am date concludente. În aplicație zice că ar fi 1.49 RON/ kWh la abonament de 85 RON/lună la Ionity, dacă se contrastează pe 12 luni.

Desi in Romania nu este Ionity, la noi partenerul este rețeaua Moon= Renovatio, dar tot nu ma bazez pe asta pentru că tariful unitar de 1.49 RON/kWh apărea și până acum, însă din creditul dat de VW se scădea cu aproape 2 RON/kWh la stațiile rapide, conform negocierilor dintre Renovatio și VW. De la dealer nu am primit răspunsuri lămuritoare.

Prețul acasă nu crește la mine încă 12 luni, astăzi am semnat cu Hidroelectrica. Daca ar creste la 1.4 RON/100 km, costul mediu ar deveni 30 RON/100 km.

Călin – Cluj

Daniel – Timișoara

O săptămână cu drumuri urbane și cu încălzirea setată mai sus decât de obicei (24-25 de grade). A rezultat un consum „normal” pentru ID.3, cu care ne-am obișnuit iarna aceasta. Fac cam 180 km între încărcări în momentul de față, și cum aleg în continuare să încarc gratis la stațiile din oraș, e puțin frustrant.

Mașina pe motor termic a fost folosita din nou la drum lung, trebuia să ajungem la un eveniment la prânz și să ne întoarcem în aceeași zi. Timpul petrecut la încărcările de pe traseu (câte două pe sens, deci 4 încărcări în total), ar fi complicat inutil un drum și așa obositor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.