Comparația Kia Niro, un model construit pe o platforma mixtă, aflat în al cincilea an de vânzare în Europa, cu mai noile ID.4 și IONIQ 5, care beneficiază de platforme electrice dedicate, pare în primul moment nepotrivită.
Privind însă din punctul de vedere al clientului român în căutarea unui automobil electric, ce oferă mai mult spațiu decât cele mai răspândite modele (Spring, ZOE, e-Up!), Niro poate deveni o alegere foarte interesantă ca model second hand, cu preț mai rezonabil decât variantele noi.

Deși în România nu vom întâlni prea multe exemplare, în Europa de vest s-au înmatriculat aproape 80.000 de Niro în perioada 2018-2021, iar anul acesta Niro este în fruntea clasamentelor din Suedia, Olanda și Spania, chiar dacă în paralel firma coreeană a demarat livrarea noului EV 6, construit pe platforma E-GMP care permite încărcări foarte rapide (printre multe alte calități).
Cu ajutorul lui Teo și Tibi am învățat să apreciem eficiența acestui model, după 63 săptămâni de date comparative. Niro utilizează aceeași tehnologie cu Kona, prin urmare lipsa problemelor tehnice, dar și erorile după update-uri de soft, nu au fost o surpriză.
Comparația cu ID.4 și IONIQ 5
În comparația consumului mediu săptămânal, ambele Niro se comportă mai bine în perioada de iarnă, decât noile ID.4 și IONIQ 5, dar trebuie să ținem cont de gabaritul mai redus al spațiului interior ce trebuie încălzit, dar și al acumulatorului, din aceleași motive.
Experiențele proprietarilor
Laurențiu – ID.4, Cluj
Nimic deosebit cu ID.4, consumuri mari în timpul săptămânii, pe drumurile scurte din oraș (50 kWh/100 km), consumul mediu scăzând la drumurile din afara localității, unde sunt în jur de 20 kWh/100 km.
Astfel sfârșitul săptămânii aduce:
- parcurs: 171 km
- consum mediu: 27.3 kWh/100 km
- viteza medie: 34 km/h
Tudor – IONIQ 5, Timișoara
Săptămâna trecută am parcurs doar 20 km cu IONIQ 5.
Consumul a fost 24.8 kWh/100km și nu am avut nevoie de încărcări, așadar costurile sunt 0.
În 12 Februarie am plecat la ski în Serbia, Kopaonik, dar din păcate vom călători cu PHEV-ul lui Teo din cauza întârzierilor cu înmatricularea IONIQ-ului.
Tibi – Niro, București
În weekend am fost la munte lângă Bran și deși am mers cu mașina plină (4 oameni + bagaje), cu barele de schiuri, consumul mediu a ieșit la 17.6 kWh/100 km, care mi se pare incredibil pentru 0…-10 grade cât am avut pe traseu.
Lângă Bran am găsit un restaurant foarte bun cu două stații de încărcare, numai bun pentru a completa ce aveam nevoie la întoarcere spre București, în timpul mesei.
Teo – Niro, București
Cu recomandarea „Ignoră cei 102 kWh/100 km pentru 3 km din 1 februarie, când am folosit mașina pe post de generator„, Teo ne trimite o imagine de la bord care indică o cu totul nouă rutină săptămânală față de anul trecut.
Dacă de la începutul participării la proiectul Electromobilitate (noiembrie 2020), Teo a parcurs majoritatea kilometrilor în București, de curând două drumuri mai lungi caracterizează fiecare săptămână. Noul traseu va fi foarte interesat de urmărit pentru impactul asupra consumului și autonomiei realizabile cu Niro, mai ales în sezonul de tranziție de la lunile friguroase la cele de primăvară.

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.