Într-un articol încă nepublicat, Daniel scria în decembrie 2020 despre relația sa după luna de miere cu VW ID.3:
Sunt posesor de VW ID.3 1st edition de aproape două luni. Tot de două luni sunt și posesor de primă mașină electrică a familiei deci tot un 1st și aici, alături de o mulțime de alte 1st-uri pe care le-am întâmpinat… unele mai plăcute, altele mai frustrante.
Recunosc că nu m-am documentat în prealabil prea mult despre ceea ce presupune exploatarea unei mașini electrice, costuri de rulare sau dificultățile pe care le întâmpini în sezonul rece. Tot ce îmi suna în cap acum un an, când am devenit pre-booker al ID.3, era faptul că o mașină electrică are costuri de rulare infim mai mici decât o mașină pe motor termic, și astfel se justifică o parte din prețul de achiziție mai mare (lăsând la o parte că este eco friendly și fun to drive).
Este o situație sau stare pe care o induc multe reclame, dar și mulți așa ziși influenceri sau chiar și pasionați ai electromobilității. Recunosc și că nu sunt un pasionat efervescent al mașinilor electrice, le apreciez pentru plusurile pe care le au, dar în același timp văd obiectiv și minusurile pe care încă le au.
Daniel Ighisan, VW ID.3, Timișoara
Ce anume generează discrepanța între așteptările proprietarilor, bazate în mare parte pe materialele promoționale ale producătorilor și realitățile aspre din prima iarnă alături de prima electrică a familiei, putem vedea cu mai multă claritate acuma, când temperaturile primăvăratece reduc consumul și extind autonomia, mai aproape de valorile promise.
Este regretabil că și în lansările de noi modele din această săptămână, Audi a utilizat valori de consum si autonomie exprimate după normele NEDC, de mult dovedite a fi foarte departe de realitate. Mercedes a ales pentru EQS să indice aceste valori atât după standardul WLTP (mai sever decât NEDC), dar a păstrat și cele NEDC în comunicatul de presă, singura justificare fiind că NEDC este standardul utilizat de producătorii chinezi.
Revenind la subiectul despre VW ID.3 și lansarea ratată a platformei MEB, bâlbâielile de început, după investiția grupului VW într-o platformă dedicată unei game largi de automobile electrice, este o lecție foarte aspră pentru toți producătorii tradiționali, care cu toată expertiza în construcția de AUTOMOBILE, nu au o au pe cea necesară SOFT-ului.
Paradoxul industriei auto în secolul XXI este că valorile tradiționale, cu care se mândresc pe drept cuvânt, au fost umbrite (umilite?) în doar 18 ani de o firmă născută în Silicon Valley, cu punctul forte SOFT, pe lângă viziune.
Cât de capricios și instabil este acest capitol la ID.3 ați auzit în repetate rânduri de la proprietarii participanți la proiectul Electromobilitate și informațiile primite în această săptămână împing nemulțumirea până la renunțare, după cum veți vedea.
Consumul săptămânal
Diagrama consumului real și autonomia rezultantă, reprezintă o informație interesantă pentru cei ce sunt în punctul de a decide ce model electric vor achiziționa în 2021, odată cu pornirea programului rabla plus.
Comparând cu consumul din aceeași săptămână comunicat de echipa Kia Niro (un automobil mai spațios și cu performanțe dinamice superioare) este imposibil să nu ne întrebăm, dacă dincolo de problemele cu soft-ul, platforma MEB în sine, tehnologia utilizată și eficiența motoarelor și electronicii grupului VW poate ține pasul cu vechile modele coreene (Kona, Niro)?

Pentru a înțelege mai bine valoarea de 19.7 kWh/100 km obținută de Tibi cu Niro, am anexat imaginile cu turneul său dobrogean, cu bicicletele pe mașină, care a afectat caracteristicile aerodinamice și a dus la creșterea consumului cu peste 38% față de cel realizat de colegii de echipă.


In direct cu proprietarii de VW ID.3
Călin Toma – Cluj

Săptămâna aceasta am făcut 329 Km (200 au fost făcuți extraurban Sâmbătă) iar restul urban.
Consumul mediu a fost de 21.3 kWh/100 Km, am folosit atât climatizarea cât și modul Sport intermitent.
De asemenea am încărcat de la 10 % la 100 % la o stație gratuită DC din oraș (53 kWh în 75 de minute – am avut încălzirea pornită în mașină și temperatura exterioară a fost de 0 grade Celsius).
In urma drumului extraurban SOC pornire – 95 % -> SOC sosire – 16% , am încărcat la priza casnică până la 50 %.
Alexandru Florea – București
A fost o săptămână plină, așa că o să împart experiențele bune și rele cu voi.
Ținta mea este de a vă oferi o imagine completă despre cum e să ai ca unică mașină un VW ID3.

O experiență frumoasă am avut-o, din nou, cu Euro Tehno Group Otopeni.
Am fost nevoit să înlocuiesc parbrizul. O piatră sărită de la o mașină din față a reușit să-mi facă un punct într-o seară, ca ulterior dintr-un punct să se transforme într-o crăpătură pe 1/3 din geam.

Am deschis un dosar Casco, după ce s-a aprobat înlocuirea parbrizului am trimis o solicitare de schimbare parbriz către Euro Tehno Group. După o săptămână am primit un telefon că a sosit parbrizul nou și că va veni un coleg de-al lor să ridice ID3-ul și să-mi lase o altă mașină de schimb.
Tot atunci au făcut și update la softul 2.1, care din punct de vedere interfață utilizator este identic cu 2.0, dar sper eu să aibă OTA updates (așa cum au promis).
Iar în weekend am făcut o plimbare până la Valea Doftanei.


Date semi-tehnice pentru cei care vor să parcurgă drumul București – Valea Doftanei și retur cu un ID3:
Am plecat cu bateria cu puțin peste jumătate, la 67%. Am ajuns pe Valea Doftanei cu aproximativ 30%.
Iar pe drumul de întoarcere am oprit la Darius Motor pentru a încărca.Am pornit încărcarea de la 17% și am oprit-o la 66% după 25min și 27.75 kWh furnizați.
Tot la Darius Motor era un ID.4 lângă stația de încărcare.

Acasă am ajuns cu 29% stare de încărcare.
Așa că putem calcula consumul: 67% (SOC plecare) – 29% (SOC destinație) + 49% (încărcare) = 87%, deci utilizatorii de ID3 cu stații de încărcare acasă pot parcurge liniștiți drumul fără opriri.

Consumul a fost mic, fără probleme tehnice, iar temperatura s-au situat între 13 și 18 grade.
Pe autostradă am văzut un consum de 20-23kWh/100km la 130km/h, deci temperatura și roțile de vară chiar diminuează consumul. Roțile sunt frumoase, dau mașinii o cu totul altă formă, iar din fericire sunt aerodinamice (ajută la reducerea consumului).Pe de altă parte am observat că între 96-102km/h începe să se simtă o vibrație în întreaga mașină. M-am întors la băieții de la Best Tires (acolo unde am făcut și schimbul iarnă-vară) pentru o reverificare.
Ei bine, roțile aveau o mică abatere, iar din ce m-au informat, e posibil să fi fost așa de fabrică, în 300km nu aveau cum să se strâmbe (eu fiind super grijuliu, evit gropile pe cât posibil).
Le-au reechilibrat, vibrația s-a redus, dar în timp urmează să mă decid dacă o să le îndrept sau o să cumpăr alte jante de tablă ca roți de vară.
Par două soluții distincte, însă cu vechea mașină am avut aceeași problemă, roțile de tablă fiind singurele care se păstrau drepte sezon după sezon (de aici și opțiunea mea pentru roțile de tablă ca roți de iarnă).Dacă aveți și alte curiozități, nu ezitați să folosiți secțiunea de comentarii sau forumul.
Cosmin Nitu – Bucursti



VW ID.3 1st, 217 km cu 19.3 kWh/100 km.
Sâmbătă am mers vreo 50 km în căutarea unui loc neaglomerat în aer liber – consumul mediu a fost 14.5 kWh/100 km – cam 15 grade afară. Am mers liniștit, doar cu câteva zvâcuri la semafoare. Doi adulti, doi copii și bagaje de vreo 50-60kg.
Consumul a evoluat invers proporțional cu temperatura, conform așteptărilor – așteptări mari 🙂Sunt mulțumit.
In altă ordine de idei, azi am schimbat mașina de la serviciu – am trecut de la Jetta 2016 2.0 tdi 105 cai la Golf 8 etsi 110 cai și doresc să împărtășesc câteva impresii, pentru că aparent acest golf este si el electrificat.
Pe partea de tehnologie, sistemul acesta mild hibrid mi se pare o glumă. Nu am niciun fel de vizibilitate sau control asupra parții electrice – nimic nimic; nici nu ar avea ce să îmi arate pentru ca ansamblul electric nu e făcut să miște roțile, ci să ajute motorul termic să pornească repede – dacă ridic piciorul de pe accelerație, se oprește de tot motorul și face coasting destul de bine; mi se pare un start-stop puțin mai avansat.
Nu puteam alege altă variantă și nici nu sunt în temă cu motorizările mild hibrid; mă așteptam să fie peste primul Prius, însă nu pare să fie.
Mă cam irită să văd cum în Golful mult mai ieftin se poate să fie finisaje mai calitative la interior. Nu e vorba de ceva scump și nu mă deranjau plasticele de pe ID.3. Dar cum de au putut pune bord din poliuretan moale în Golf și au ales să pună mai mult plastic în ID.3?
Poate fi cost saving ca să aducă prețul într-o zonă cât mai mică, să poată stimula electromobilitatea, revoluție tehnologică etc. Dar mai degrabă cred că sunt doar machiavelici și aleg intenționat să complice lucrurile la ID.3 ca să rămână atractive și Golfurile și Passaturile.
Instrumentarul de bord digital de la Golf mi se pare mai bun. Grafica, nivel de personalizare, volum de informații.
Am mers puțin momentan, dar consumul a fost de 8.5 l/100 km în aceleași condiții în care ID.3 scoate 19-21 kWh/100 km. Iar la mers foarte economic și fără trafic, pe același traseu a fost 5.5 l/100 km.
Consumul de la limita extremă de sus pe care l-am avut la ID.3 iarna asta (frig, viteza, forjă – circa 40 kWh/100 km în una din săptămâni) m-a costat, in RON, mai puțin decât mersul economic cu acest eTSI.
Este ca o jucărie, mă distrez explorând, dar mi se pare foarte slabă motorizarea asta – se aude ca un Matiz, iar denumirea de hibrid este trasă de păr. Ca să fiu corect, deși este leneș, este suficient pentru oraș și mai puțin poluant decât TDI. Așa că e un compromis okish. Probabil 1.5 eTSI de 150cp este mai solid.
Cu toate că infotainmentul este similar cu cel de pe ID.3, pe Golf am varianta cu ecran mai mic (8 inch ?) fără navigație, dar cu android auto, apple car play – interfața mi se pare neintuitivă, pentru ca home page-ul este acea fereastra cu iconițe.
Imita ecranul unui smartphone, dar în mers ar trebui să fie totul la dispoziție mai ușor, nu să cauți prin meniuri. Probabil te obișnuiești, dar daca așa va fi infotainmentul de pe ID-3-ul cel mai ieftin, o să fie neatractiv.
Totuși, ID.3 se conduce mai bine decât această versiune de Golf; cu mult. Și este mai spațios.
Actualizându-mi excelul pe care l-am făcut când am decis să cumpăr ID.3-ul, cred că după ce fac update la soft voi renunța la electrică vreme de 1-2 ani, pentru că lucrând de acasă nu mai avem nevoie de două mașini și fac distanțe mai mici decât previzionasem așa că nu se mai justifică economic electrica de talia asta; nu în ultimul rând, oricât de similar ar fi sunetul cu cel de Matiz, este gratuit să folosesc Golful – game, set, match.

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.