VW ID.3 – opinia proprietarilor despre pompa de căldură

Cu ajutorul recomandărilor lui Daniel, Cosmin și Alexandru, cei trei proprietari de ID.3 participanți la proiectul Electromobilitate, încercăm să răspundem unui comentariu primit săptămâna trecută la articolul despre cele trei cazuri de utilizare diferite ale noului model VW:

As fi curios, daca exista printre posesorii de ID3 cu pompa de caldura, daca am putea afla care sunt diferentele de consum/confort dintre un ID3 cu pompa de caldura si unul fara.

Bogdan

Fără alte comentarii iată ce au răspuns colegii (în ordinea primirii răspunsurilor):

Alexandru Florea, București

Din calculele mele, o parte din consum nu este afișat: atunci când este acționată încălzirea din aplicație și atunci când te afli în Park și ai climatizarea pornită. Orientativ, am încărcat săptămâna aceasta cca 100 kWh, deci cam 1/3 din consum nu este afișat (foarte important pentru viitorii posesori de ID3).

În ceea ce privește întrebarea despre ID3 cu/fără pompă de căldură, dețin următoarele informații: ID.3 1st edition, indiferent de versiune, a venit fără pompă de căldură, cu excepția modelelor din Norvegia.

Așa cum am amintit într-un post de-al meu, Bjorn Nyland, care face teste cu mașini electrice, are câteva teste făcute cu ID.3 cu pompă de căldură, el fiind în Norvegia.

Un alt youtuber pe care îl recomand cu teste pentru ID.3 este Chris de la Battery Life. Chris deținând primul ID.3 din Germania, a făcut și două teste cu ID.3-uri: unul cu pompă de căldură și unul fără. Rezultatele fiind o surpriză, ID3-ul cu pompă de căldură a fost cu doar 15% mai eficient.

Se pare că pompa de căldură nu aduce un plus așa mare, iar sistemul nu pare așa de performant comparând cu Hyundai Kona sau Tesla Model 3 din 2021. Cu toate acestea, dacă aș putea opta pentru un retrofit cu o pompă de căldură, nu aș ezita.

Daniel Ighisan, Timișoara

VW ID.3 1st

In legătură cu pompa de căldură de pe ID.3, din testele de până acum s-a dovedit a nu fi foarte eficientă. Recomand acest video. Este unul din cele mai corect făcute și fără nici o influență. (Chris de la battery life se știe că e influencer VW, și este plătit de ei, primind și mașina subvenționată).
Modelele ID.3 1st nu au venit cu pompă de căldură în România.

Cosmin Nitu

Săptămâna trecută am mers 214 km cu 27.4 kWh/100 km cu al meu ID.3. Măricel consumul, am mers preponderent pe modul eco, dar am și călcat-o în câteva zile, în sport mode, în oraș (grabă: sprinturi multe, viteză mai mare).

O chestie pe care nu am văzut-o surprinsă în statistici așa des (nu aici, ci în general) dar care mi se pare importantă: eu am verificat sâmbătă seara presiunea la roți și aveam 2 bari în fiecare. Am refăcut-o la 2.5 cât specifică VW, deși am citit despre unele persoane care merg cu 3 bari iarna, pentru o eficiență cât mai bună. Ultima oară am verificat când am pus anvelopele de iarnă anul trecut. Cred că presiunea greșită crește consumul suficient de mult încât să conteze.

Am văzut și eu clipul de pe canalul Battery Life și cred că eficiența pompei depinde de modul de parcurgere a distanței. Nu știu dacă este obiectiv sau dacă este influențat de VW, dar în clip arată cum la 90Km/h, la circa minus 8 grade Celsius, diferența de consum era de circa 2kWh/100 km.

Dacă ai parcurge distanța asta în oraș cu viteză medie 30 km/oră , atunci ar fi economie de 6 kWh/100 km, ceea ce nu mai este așa puțin. Din clipul în limba germană am înțeles (cred) că nu sunt diferențe atât de mari, deci posibil că și pompa de căldură să fie ineficientă – cel puțin până strâng date ca să calibreze softul.

Pompa de căldură în general nu știu dacă merită banii, dacă e să privim strict partea financiară. Dacă luăm o economie medie de 5 kWh/100 km, iar pompa de căldură costa 1.200 EUR (5.900 RON) atunci se amortizează într-o distanță parcursă iarna între 60.000 km și 170.000 km, diferența fiind dată de locul unde are loc încărcarea (acasă sau la stația rapidă). Să zicem 100.000 km – rotund.

Asta este o estimare în favoarea pompei de căldură, și tot nu mi se pare că merită diferența de bani, pentru că nu voi face atât de mulți kilometri pe frig. Cu toate astea, probabil că dacă aș fi putut alege, aș fi pus jante de tablă, iar la schimb aș fi luat pompa de căldură – pentru confort în utilizare.

Închei cu graficul consumului mediu săptămânal realizat pe baza informațiilor comunicate de proprietarii celor trei ID.3, la care voi reveni în curând cu o comparație cu alte modele participante la proiectul Electromobilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.