Dacă industria auto este în scădere în Europa, de ce cresc înmatriculările de electrice?

Știrile din lumea auto, continuă seria de vești proaste, legate de un început foarte modest în 2021, după un an extrem de dificil, marcat de pandemie.

Cauzele invocate sunt fie lipsa chip-urilor, fie cele de acumulatori, chiar și lipsa tablei de oțel a fost invocată pentru opriri de fabrici, întârzieri de livrări și scăderi ale înmatriculărilor cu 31% în Germania și 51% în Spania (cele mai mari producătoare de automobile din Europa) în prima lună a anului.

Sursa: Matthias Schmidt

Cu toate că numeroși sceptici au dat la o parte creșterile spectaculoase de anul trecut ale înmatriculărilor de autovehicule electrice, o întrebare revine insistent, când titlurile despre o criză majoră în industria auto, domină conversația pe bătrânul continent. De ce cresc în acest context vânzările de automobile electrice?

Nu ne spun electroscepticii că sunt prea scumpe? Că rețeaua de încărcare este subdezvoltată? Că numeroase alte motive îndepărtează cumpărătorii de oferta tot mai bogată de automobile electrice?

Nu ar trebui să vedem mai degrabă o scădere a înmatriculărilor pentru aceste mașinării simple din punct de vedere mecanic, dar sofisticate din cel al electronicii și soft-ului?

Două exemple de pe piețe auto majore

Am ales pentru exemplificare două mari națiuni producătoare de automobile, afectate în mod firesc de actuala situație pe piața auto.

Sursa: Statista (pe baza producției din 2019)

Germania

Incepem cu cel mai mare producător și în același timp cea mai mare piață auto europeană.

Am relatat în prima săptămână din februarie despre comunicatul de presă KBA – Kraftfahrt-Bundesamt, care anunța o scădere cu 31% a înmatriculărilor la început de an, comparativ cu ianuarie 2020, înainte de restricțiile cauzate de pandemie.

In acest context este greu să nu te întrebi: de ce au continuat să crească vânzările de hibrizi plug-in cu 138% și cele de vehicule 100% electrice cu 118%?

Si mai spectaculoasă este comparația procentuală cu ianuarie 2020, când BEV+PHEV reprezentau doar 6% din vânzările germane. După doar 12 luni au ajuns să reprezinte 22% din înmatriculările de vehicule noi.

In țara unde vocația tehnică și înaintașii au inventat automobilul, motorul cu aprindere prin scânteie (benzină), cel cu aprindere prin comprimare (diesel) și chiar și o variantă rotativă (Wankel), fiecare al cincilea client s-a decis în luna ianuarie 2021 pentru un automobil electric sau hibrid plug-in.

Sursa: EVsales

E drept că în top 20 există doar trei modele produse de firme ne-germane (Ford, Hyundai și Renault), dar întrebarea din titlu nu pare că și-a găsit răspunsul.

Franța

După volumul producției (2019) Franța este al treilea mare producător de automobile european și prin intermediul Renault, unul din deschizătorii de drum pentru electromobilitatea europeană. Pentru mulți ani Zoe a fost detronat din clasamentele de înmatriculări locale doar de Nissan Leaf și volumul mare produs anul trecut dovedește, că Renault nu limitează producția strict la procentul necesar evitării amenzilor pentru depășirea cotei de CO2.

Pe fondul scăderii vânzărilor generale cu 6%, față de luna ianuarie 2020, hibrizii plug-in și modele 100% electrice au reprezentat 12% din totalul înmatriculărilor noi, ceea ce reprezintă o creștere, față de rezultatul final al anului 2020 (11%).

Pentru prima oară în clasamentul înmatriculărilor din Franța, Peugeot e-208 a depășit veteranul Zoe, chiar dacă la o diferență foarte mică.

Alte două apariții în premieră în Top 10 BEV sunt noul Fiat 500e și Renault Twingo, despre care colegul nostru Florin culege informații în Franța.

Pentru cei mai putini încrezători în statistică este dificil de găsit răspunsul în curba S, caracteristică adoptării noilor tehnologii, de la radio, TV, telefon, computere personale, smartphone și până la autovehicule electrice.

Semnalam la finalul anului trecut că Europa a ajuns în punctul de inflexiune al traiectoriei adoptării noilor tehnologii, de unde creșterea este exponențială, datorită impactului unei noi categorii de cumpărători, denumiți generic majoritatea timpurie. Cu o singura excepție, scăderea din Olanda, cauzată de particularități legislative, care au forțat vânzările spre finalul anului trecut, toate piețele majore înregistrează creșteri procentuale semnificative.

Si mai spectaculoase sunt rezultatele considerând aportul minim al celor două locomotive care trag industria auto după ele pe calea electrificării:

  • primele vapoare cu modele Tesla destinate piețelor europene au plecat din California și China doar în a doua jumătate a lunii februarie;
  • forțarea înmatriculărilor proprii și cele ale dealerilor în decembrie, pentru a diminua amenzile de CO2 din 2020, au determinat practic dispariția ID.3 din clasamente, cu excepția Germaniei.

Un posibil răspuns

2021 nu a demarat bine pentru industria auto tradițională în Europa. Deciziile de producție și alocare a diferitelor modele pentru piețele mari europene vor fi individuale și diverse, dar conduc în final la o singură soluție, cea de CREȘTERE a producției de automobile electrice și electrificate din cel puțin două motive:

  1. Limitele mai severe pentru emisiile de CO2 și necesitatea de evitare a amenzilor;
  2. Satisfacerea cererii în creștere puternică pentru autovehicule electrice, cu intenția de a bloca intrarea unui număr și mai mare de concurenți din Asia;

Pe lângă veteranul Leaf, cu vânzări în continuare bune și a SUV-ului Ariya de la Nissan, a ofensivei Hyundai Kia cu noile modele bazate pe platforma electrică dedicată E-GMP și a celor 10 firme care importă modele electrice din China (opt firme chineze, plus Tesla și BMW), oferta pe piața europeană va fi mai bogată ca oricând în 2021.

Această diversitate de noi modele va fi însoțită de investiții în promovarea lor și numeroase modele electrice vor deveni parte integrantă a noului peisaj urban. Tot acest complex de împrejurări duce la accelerarea vânzărilor și formarea unei majorități timpurii a proprietarilor de automobilelor electrice, care într-o anumită proporție înseamnă reducerea în continuare a vânzărilor celor clasice, echipate cu motoare termice.

Prognoza noastră rămâne că înmatriculările de automobile electrice și hibrizi plug-in se va dubla în 2021, în detrimentul celor diesel și probabil, pe unele piețe, chiar și a celor pe benzină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.