Câteva gânduri despre o analiză pe care am făcut-o recent pe capacitatea bateriei.
Incluse în încărcările de săptămâna trecută sunt și niște încercări să mai fac o balansare a celulelor încărcând mașina încet acasă. Am văzut în car scanner o capacitate de maximum 50 kWh la 100% (de fapt aproape 101%) – poza alăturată.

Am petrecut vreo 6-7 ore încercând să forțez încărcarea dincolo de 100% pentru a balansa celulele, încărcând cu puteri de doar 0.3-0.5 kW.
A fost destul de migălos pentru că odată ajuns la 100% BMS-ul oprește încărcarea și pot păcăli mașina să mai accepte încărcare doar cu niște artificii:
Pot vedea că încarcă doar din Car Scanner, pe când din WeConnect ID și din ecranele mașinii nu apare nicio încărcare activă. Am verificat și în această situație este aceeași putere mică indiferent că încarc monofazic 8 amperi (1.8 kW) sau trifazic 16 amperi (11 kW).
Singurul beneficiu pe care l-am observat a fost că acum Carscanner estimează mereu 50 kWh disponibili la 100%, pe când până acum vreo 3 săptămâni estima 47-48 kWh în aceleași condiții.
Deci, conform acestui experiment pare să fie o degradare de 4 kWh față de capacitatea inițială de 54 kWh, cât ar trebui să aibă versiunea de baterie denumita „58 kWh”, ceea ce înseamnă 7.4% degradare în aproape 2 ani.
Din testul trecut al capacitații (descărcat bateria complet mergând cu 90 km/h) am observat că în realitate pentru o folosire de la 100% la 0% descărcăm din baterie mai mult cu 1-2 kWh decât estima Carscanner la 100%, deci posibil să fie mai mică degradarea, dar nu mizez pe asta. Acum nu am testat capacitatea prin descărcare la un drum continuu, din lipsă de timp.
Nu știu de ce nu sunt celulele echilibrate complet nici după încărcarea înceată la 100%; am observat la vreo 10-12, celule din cele 108, că oscilau între 4.15 și 4.16 V când erau încărcate la maximum; posibil să fie eroare de măsurătoare, posibil să fie o problemă cu bateria mea. Având în vedere că până acum nu am avut probleme cu încărcarea/descărcarea, iar degradarea este în limite normale, cred că totul este OK și doar am atins limita maximă de precizie pe care o pot avea cu instrumentele acestea de amator (car scanner + adaptor OBD).
Totuși, am făcut măsurătorile mai mult din curiozitate și pentru a ține evidența în timp – bateriile acestea nu au istoric, așa că îmi documentez eu istoricul propriu. Altfel nu resimt o degradare în practică, față de ziua în care am cumpărat mașina. Mai degrabă am simțit de câteva ori la drumuri de 3-400 km lipsa unei baterii cu 58 kWh utilizabili, așa cum mă așteptam să fie înainte să o iau.
Mă așteptam să pot face 400 km dacă merg prudent, dar cred că ar fi o situație excepțională, în condiții ideale. Pare că din ce în ce mai mulți producători încep să fie evazivi când vine vorba de capacitatea bateriei în viața reală și dau cifre teoretice sau nuanțează astfel încât să nu fie foarte clar.
Ce am mai realizat, este că utilizatorii normali nu sunt și nu își doresc să fie atenți la date tehnice și nici să monitorizeze tot timpul parametrii masinii; mai degrabă majoritatea vrea totul suprasimplificat:
- Cât timp stai să încarci?
- Câți km poți face?
Astfel, folosind această metodă de prezentare pentru mine ar însemna că mașina nu mai are autonomie de 420 km WLTP, ci de 390 km, deci am pierdut 30 km WLTP. Iar în viața reală probabil am pierdut vreo 20-25 km la 100% capacitate, iar dacă te bazezi pe plaja de încărcare 20%-80%, așa cum fac eu cel mai des, atunci am pierdut 12-15 km.
Pragul dincolo de care ar fi o problemă cu bateria ce trebuie remediată pe garanție ar fi o pierdere mai mare de 125 km din autonomia de 420 km WLTP; iar în viața reală ar însemna să pierd vreo 80-100 km și aș rămâne cu autonomie reală de maximum 175 km iarna și 200 km vara pe stilul meu de mers, care nu este chiar economic. Însă distanțele pot varia mult în funcție de stilul de mers iar atunci ar fi importante detaliile cât mai în amănunt.
Mă bătea gândul să comand un test de la Aviloo, care înțeleg că este certificat TUV și măsoară mai mulți parametri ca să își formuleze o concluzie. Pare să fie mai ieftin decât ceea ce ar tarifa un dealer VW din România pentru același lucru. A folosit youtuberul Battery life acel tester pe mașina lui (tot ID.3 1st edition) și a obținut rezultate foarte apropiate de ceea ce am calculat eu aici.
El a abuzat mai mult bateria cu încărcări rapide mai multe, dar are aceeași degradare; eu am acum 42.000 km, el avea 35.000 km la momentul testului, acum o lună. Poate voi comanda un test din acesta când voi vinde mașina, dar acest moment nu a sosit încă.