NIO inaugurează a doua stație de schimbare rapidă a acumulatorilor din Norvegia

După succesul înregistrat cu prima stație de schimbare rapidă a acumulatorilor în apropiere de Oslo, NIO continuă ofensiva europeană cu cea de a doua stație, inaugurată în 15 august în apropiere de Vestby.

Întâmplător este o locație pe care o cunosc, acolo fiind ultima încărcare la revenirea cu TM 3 în SUA din portul norvegian Drammen, după turneul de șase luni în Europa în 2019.

Numărul mare de stații de încărcare, inclusiv Tesla SuperCharger V3 (250 kW putere maximă) aflate în zona centrului comercial, amplasat lângă autostrada ce leagă capitala norvegiană de Europa, este de invidiat. De ce a ales NIO să intre în cușca cu lei?

Într-un anume fel (pe lângă subvențiile obținute în acest fel) este exact același motiv pentru care Tesla deschide rețeaua SuperCharger pentru utilizarea altor mărci: dovada superiorității încărcării rapide în comparație directă. Mai simplu de înțeles, atunci când un Model 3 sau Y va sosi la SuperCharger în paralel cu majoritatea modelelor comercializate în prezent, cu excepția celor ce folosesc tehnologia de 800 V, Model 3 și Y vor încheia încărcarea înaintea competitorilor direcți.

La fel se va întâmpla cu NIO la Vestby. În timp ce chiar și un Model 3 va rămâne agățat de stație 25 -30 min pentru o încărcare 20-80%, proprietarul cu NIO își va continua călătoria după 5 minute, fiind mai degrabă comparabil cu timpul de alimentare cu combustibil, decât cu cel al încărcărilor cu tehnologia actuală a acumulatorilor.

NIO este în căutare de parteneri pentru finanțarea extinderii rețelei în Europa, pe măsură ce mașinile se vor vinde în tot mai multe țări. Așa cum în China principalii parteneri sunt Sinopec (compania petrolieră de stat) și Shell, în Europa tot concernele petroliere ar putea deveni partenerii cu buzunare adânci, care pot finanța o rețea acoperitoare de stații de înlocuire a acumulatorilor pe bătrânul continent.

Vestby va deveni în acel moment teatrul studiilor comparative și al sondajelor de opinie necesare înainte de o lua decizia de investiție a mai multor sute de milioane Euro pentru prima fază de dezvoltare (prețul unei stații NIO fiind aprox. 0.5 milioane Euro) a unei rețele acoperitoare pentru arterele principale de tranzit european.

Abandonată de Tesla, după o încercare timpurie (2013) cu o stație similară în California, tehnologia avansează rapid în China, unde are trei promotori de calibru din lumea auto: NIO, Geely și CATL (cel mai mare producător de acumulatori din lume). Cum poate arăta o rețea cu astfel de stații, după câțiva ani de investiții susținute, o dovedește evoluția rețelei NIO în China, care a depășit 1000 (o mie!) de stații automate de schimbare a acumulatorilor în luna iulie anul acesta.

Cu experiența dobândită după efectuarea a peste 10 milioane de operațiuni automate de înlocuire a acumulatorilor în China, intenția NIO de a construi o rețea europeană se poate vedea și din investiția în Ungaria într-o fabrică pentru asamblarea stațiilor automate.

Actuala gamă de șase modele, începerea expansiunii în Europa și angajările din SUA, în vederea unei intrări pe piața nord-americană, mențin NIO în fruntea startup-urilor dedicate proiectării și producției de vehicule 100% electrice, din punct de vedere al interesului investitorilor și al valorii pe piața de capital.

Alte articole pe teama stațiilor automate de schimbare a acumulatorilor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.