VW ID.3 – status săptămânal și Mulțumim Cosmin!

Introducere

În această săptămână, Cosmin (B) ne-a informat că va lua o mică pauză din a conduce o electrică zi de zi, iar motivele le veți găsi în rândurile de mai jos.

Cu siguranță, Cosmin este un electromobilist convins, iar fragmentul din imaginea de mai jos demonstrează acest lucru. Imaginea este extrasă din ediția 2022 a catalogului ”100 Tineri manageri de top”, publicat de Business Magazin.

După peste 43.000km parcurși la bordul ID.3-ului, Cosmin a adaugat multe materiale interesante atât pentru posesorii de ID.3/ID.4, cât și noilor veniți în lumea electromobilității, iar materialul de mai jos mă inspiră și pe mine în special atunci când intru în discuții aprinse cu scepticii mașinilor electrice:

În cele două challenge-uri de 1000 km, ID.3-ul a fost ținut pe podium tocmai din dibăcia lui Cosmin de a parcurge 1000 km în timp scurt, iar în prima ediție, pe lângă parcurgerea cel mai rapid a distanței, a reușit și performanța să meargă până la -1% SOC!
Articolul îl puteți găsi la următorul link:

În calitate de electromobilist convins, știu sigur că de la o electrică poți lua cel mult o pauză, așa că îl așteptăm pe Cosmin, atunci când va fi momentul, cu o nou model și experiențe electrice inedite!

MULTUMIM COSMIN!

Cosmin (B)

Săptămâna trecută am parcurs 605km cu un consum mediu de 18.3 kWh/100km.
Luni pe 5 septembrie am preluat mașina de la service după update-ul la varianta 2.4 de soft, ID.3-ul a stat acolo cât am fost plecați din țară într-un concediu de o săptămână. Totul OK după update.

În ultimele săptămâni s-au întâmplat mai multe lucruri la mine.
Deoarece între timp a apărut a doua mașină de birou în familie, am scos ID.3-ul la vânzare, pentru că nu își mai justifică prezența în buget. Încă nu am predat-o cumpărătorului, dar nici nu o să mai merg mulți kilometri până o cedez.
Așadar, cu părere de rău, cronica mea se oprește aici.

Înainte de asta, securizasem până la vară preț minim la curent electric cu Hidroelectrica, am facut deja proiect avizat să trag priză la locul de parcare unde tocmai ne-am mutat înapoi în oraș, așteptam cu nerăbdare să văd comportamentul mașinii iarna cu un soft aproape normal. Dar planurile se mai schimbă.

Sper că am reușit să contribui cu informații utile legate de utilizarea ID.3-ului și a mașinilor electrice în general și ne revedem când apare următoarea mașină electrică, eu aș vrea cât mai rapid, dar nu am un orizont de timp.

Trăgând linie, am parcurs 43.000km în care consumul mediu general a fost aproximativ 19 kWh/100km. Consumul real cu tot cu pierderi l-am estimat pe la 22-23 kWh/100km, și nu pentru că ar fura ID.3-ul la contor, ci pentru că există energie necontorizată de mașină pentru pre-climatizare (iar eu foloseam din belșug, în mod special iarna) precum și pierderi la încărcare și la descărcare (mai ales la viteză mai mare pe autostradă).

Nu am monitorizat foarte precis costurile de încărcare, pentru că acasă nu aveam contor separat și acolo am încărcat cel mai mult. Totuși, estimarea generală este în jurul a 20 RON/100km, incluzând orice pierderi. A fost pe la 12-15 RON în 2020-2021 și apoi a crescut la 20+ RON/100km în 2022. În mod paradoxal, acasă chiar s-a ieftinit puțin în 2022 (mulțumesc, Hidroelectrica!), dar prețul la încărcările publice a fost mai mare.

În tot timpul acesta am schimbat bieleta dreapta față pe garanție la aproape 2 ani și filtrul de polen după 1 an și jumătate – cumparat de la VW cu 250 RON (era prea târziu să aștept până la revizia de 2 ani, trebuia chiar mai devreme). Am încărcat 72% din energie lent pe curent alternativ și 28% rapid pe curent continuu.

În ciuda amețelilor cu softul imperfect livrat de VW, nu am avut probleme mari nici măcar cu prima versiune, doar mici inconveniente și acelea rare; cred că am avut și noroc.
Bineînțeles că aș fi dorit să nu vină cu minusurile pe care le are, ca orice lucru în viată, dar per total am fost foarte mulțumit de mașină:
– în primul rând mi-a plăcut că un autovehicul de 204 cai putere, încăpător și manevrabil peste medie atât din punct de vedere sportiv, cât și agil prin oraș;
– iar în al doilea rând m-a mulțumit ca un autovehicul electric, fiind doar câteva ocazii în care am simțit disconfort din cauza autonomiei mai mici comparativ cu o mașina clasică; au fost suficient de puține ocazii încât să nu conteze în economia generală a celor doi ani și, în orice caz, avantajele sunt mult mai mari pentru cazul meu de utilizare.
Următoarea mașină luată pe banii mei va fi cu siguranță tot electrică.

Marcel (CJ)

Datele pentru săptămâna 5-11/09:
Distanța parcursă: 1379 km,
Consum: 12.24 kWh/100 km,
Încărcări: 4xAC 107.2 kWh + 3xDC 74.36 kWh 
Cost: 18.56 Ron.

Am schimbat și filtrul de habitaclu 92 Ron
Pe lângă drumurile cu naveta și la școală cu copiii, vremea bună a sfârșitului de săptămână ne-a prins într-o plimbare pe Transalpina, Ruta: Cluj-Hațeg-Novaci-Sebeș-Cluj. Peisajul de toamna nu și-a intrat încă în cromatica binecunoscută, însă liniștea de pe Valea Jilului a fost pe deplin mulțumitoare în combinație cu un condus lin și fără zgomot, doar vegheați de cursul gălăgios al Jiului. 

Transalpina a fost surprinzator de liberă, maxim 20 de mașini de la urcare până la coborâre. 
Ploaie și 7 grade pe urcare dinspre Novaci, soare și 18 grade pe coborâre. 
Mai jos câteva imagini arhicunoscute pentru cei pasionați de acest traseu și un îndemn pentru cei care nu au ajuns până acum prin zonă. 

Călin (CJ)

Pentru săptămâna ce a trecut am contorizat cei mai mulți kilometri făcuți de mine într-o săptămână cu ID.3 : 543 km!
Total încărcări : 59,24 kWh  (13,25 kWh DC, cost 16,85 RON), restul gratuit.

Consum: 12,5 kWh/100km.

Alexandru (B)

În săptămâna 5-11 septembrie am parcurs 353 km cu un consum mediu de 14.8 kWh/100km.

Rezultatele echipei ID.3

Întreaga echipă ID.3 cu raportări săptămânale, formată din Cosmin (B), Călin (CJ), Marcel (CJ) și cu mine, a parcurs 2880 km cu 13.9 kWh/100km.

În graficul de mai jos putem observa consumul nostru din ultimul an:

Încheiere

Așa cum vă îndemn pe final, nu ezitați să ne întrebați toate neclaritățile voastre cu privire la ID.3 sau mașini electrice în general, iar noi vă vom răspunde cu experiențele noastre într-un mod obiectiv!

2 Responses

  1. Vasile Ciurea spune:

    Salutare,
    Sa stapanesti sanatos noua masina electrica!
    Asteptam primele impresii despre noua ta dragoste…electrica!

  2. Cosmin Nitu spune:

    Inca nu am comandat ceva, dar sper sa urmeze cat de curand. Multumesc pentru gandurile bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.