În luna aprilie, autoturismele monitorizate în ”Grupa Mare” au reușit să adauge 13.061 km din totalul de 89.000 km realizat de toate mașinile care fac parte din acest proiect.
Consumurile, după cum se vede din grafice, sunt în jumătatea valorilor peste media echipei, ceea ce este de așteptat, având în vedere că vorbim de mașini cu gabarit mare, secțiuni frontale mari și masa mai mare de două tone.
Datele din săptămâna 18 (01.05-07.05) sunt următoarele:
Distanța parcursă: 592.6 km
Tip traseu: 9% autostradă, 63% drum național, 29% oraș
Viteza medie: 44.2 km/h
Consum mediu raportat de mașină: 16.3 kWh / 100km
Energie obținută de la panourile solare: 5.3 kWh.
Tudor – IONIQ 5, Timișoara
Aseară m-am întors a doua oară de la București. Primul drum, săptămâna trecută l-am făcut cu IONIQ5, iar cel de săptămâna asta cu o Tesla Model Y SR. Voi reveni cu mai multe detalii despre diferențele și asemănările dintre cele două mașini.
Pentru săptămâna 01.05 – 07.05 IONIQ 5 a parcurs 1558 km cu un consum mediu de 20.7 kWh/100km. Costurile cu încărcarea din tabelul atașat nu sunt cele reale pentru mine, fiindcă deplasarea a fost în interes de serviciu, 470.5 RON au fost achitați de companie. Sigur, costurile pentru toată distanță parcursă sunt cele din tabel, indiferent de cine a achitat încărcările.
Despre drum nu pot spune mai mult decât că factorul limitator în parcurgerea distanței TM-București îl reprezintă doar infrastructura rutieră, nicidecum mașină electrică sau infrastructura de încărcare. La drumul de mers spre București am făcut prima oprire la deja bine-cunoscută locație Trans Iviniș Sebeș, la stația de 300 kW unde am încărcat nu mai
mult de 11 minute și 34 kWh (putere medie de încărcare 185 kW). Foarte bine, zic eu!
De acolo am pornit spre Rm. Vâlcea, unde am făcut a două oprire, tot la stația de 300 kW unde am stat 16 minute și am încărcat 47.5 kWh (putere medie 174 kW).
Timp total de încărcare pentru 540 km a fost de 26 minute. Am mai avut o pauză de aproximativ 30 min la Căciulata, pentru a mânca o ciorbă și am ajuns la intrarea în București după 6:20 (h:min), incluzând toate opririle. De la intrarea în București și până la destinație, am mai făcut încă 1:30 (h:min). Norocul a fost de partea noastră între Sibiu și Pitești, astfel că nu am stat deloc în blocaje sau la semafoare.
Drumul de întoarcere este o cu totul altă poveste… Am pierdut două ore la Boița pentru că nu se știa care Dorel era pe tură la sprijinirea lopeții…Groaznic!
Timpul total de încărcare a fost de 37 de minute: 10 la Nurvil Vâlcea și 27 la Sebeș că să ne relaxăm și întindem picioarele după nervii acumulați în cele două ore pierdute la Boița.
Timpul total nici nu mai e relevant, undeva la 9h, cu tot cu ieșit din București, pierdut vremea pe Valea Oltului și încărcat.
Toate porțiunile de autostrada le-am parcurs cu viteze între 135-140 km/h, iar în rest am mers sportiv, în ritmul traficului.
Mă declar foaaarte mulțumit de viteză de încărcare a mașinii, iar timpul petrecut la stațiile de încărcare este efectiv neglijabil și comparabil cu cel al unui ICE.
O problema pe care am întâmpinat-o și am văzut că și alți colegi cu IONIQ 5 o au este că începând de marți, 2 Mai, de după intrarea în București, ACC-ul nu mai funcționează, probabil s-a decalibrat radarul, iar condusul pe autostrada nu mai este chiar atât de relaxant. Voi încerca să fac o vizită în service cu prima ocazie, pentru că erorile persistă.
Laurențiu – VW ID.4, Cluj-Napoca
O săptămână cu temperaturi mai calde, drumuri prin oraș, mai liber ca de obicei pe 1 mai, au adus consumul la valori extrem de mici.
Din cei 179 km, 120 au fost făcuți pe drumuri naționale, iar restul în oraș.
Dan – Volvo XC40, București
Săptămână muncitorească 1 – 7 Mai a început evident cu o pauză, adică o mică escapadă cu bicicletele.
Pentru XC40, asta s-a tradus în a monta suporții de bicicletă sus pe mașină. Da, cum vă așteptați, lucrul acesta avut un impact vizibil vis a vis de aerodinamică. Astfel, la o viteza de 130 km/h pe autostradă, înregistram un consum instantaneu între 20 și 23 kWh/100km.
Per total escapadă a însemnat un consum mediu de 20.4 kWh/100 km. În rest am avut parte de drumuri urbane și ceva combinat spre weekend, ajungând în final cu un consum mediu de 17 kWh/100 kWh.
Mihai – Skoda Enyaq, Bacău
Însăptămâna 1-7 mai am parcurs un total de 590 km, dincare 250 km înafarălocalității Bc-Vs-Bc;
– Consum mediu: 18,3 kWh/100km;
– Am încărcat doar acasăprinHidroelectrica;
Răzvan – BMW iX, Michigan
Începând din 29 ianuarie valorile consumului scad continuu, coborând sub 20 kWh/100km. Pe termen lung iX-ul rămăne deocamdată cu cele mai mari valori medii înregistrate în cadrul proiectului nostru. In curând va porni într-o calatorie mai lunga, spre Atlantic si atunci vom avea o idee mai buna despre autonomia reală la drum lung.
In imaginea din titlu si cea de mai jos este un alt BMW iX, cu care Bogdan a venit din Cluj la evenimentul de la CoBuild – Ciugud. Ne bucurăm ca ne-am cunoscut Bogdan!