FOTOREPORTAJ – Polestar 1, 2, 3…

De câte ori vine vorba de modele Volvo, sau ruda apropiată Polestar, încep prin a-mi declara doza considerabilă de subiectivism, după o excelentă și îndelungată conviețuire cu un V60, de care ne-am despărțit foarte greu, doar după ce plătisem impozite și asigurări pentru nouă luni, fără să-l fi mișcat un metru din garaj.

Deși cutia automată cu opt trepte, a generat cea mai lină alunecare automobilistică de până atunci, un Model 3 din 2018, cu toate defectele de început, l-a trecut pe credinciosul viking pe banca de rezerve.

Pe lângă experiența de proprietar, mai există cea profesională, fiind implicat într-un proiect cu echipa Volvo de la Göteborg, cu multe zile petrecute în fabrica din Torslanda. Seriozitatea senină, rezultatele excelente, obținute fără încrâncenarea (și de multe ori aroganța) germană, calitatea muncii prestate și acel spirit de echilibru în viață, între muncă, pasiuni și timpul alocat familiei, este invidia tuturor celor ce nu au pătruns spiritul scandinav, cunoscut ca ”hygge” în Danemarca, sau varianta ”lagom” în Suedia.

Pornind de la experiența auto cu Volvo și admirația pentru designul scandinav în general, am urmărit cu atenție evoluția noii entități născute ca JV Geely-Volvo, care a preluat numele unei foste firme de tuning cu tradiție în compețiile auto: Polestar.

Polestar 1 vs. Hummer EV

Faptul că vicepreședintele responsabil de design la Volvo a fost numit CEO Polestar nu este o întâmplare. Începând cu primul model, denumit pur și simplu Polestar 1, evoluând cu al doilea pas Polestar 2 și cel de al treilea, aflat în producție, Polestar 3, inovația în design pare să fie misiunea firmei 100% electrice în cadrul grupului Geely.

Din 2020, de câte ori am avut ocazia, am fost la test drive cu Polestar și nu am fost dezmăgit vreodată.

Am așteptat cu nerăbdare ocazia unuia cu Polestar 3, dar deocamdată am avut parte ”doar” de o prezentare a noului model, lansat festiv de dealerul autorizat în zona Motor City, amplasat simbolic pe Woodward avenue, locul de desfășurare a paradei auto anuale Woodward Dream Cruise, care va avea loc anul acesta în 19 august.

Prezentare Polestar 3 în Motor City

Lansarea comenzilor pentru Polestar 3 în Michigan a fost aniversată de reprezentanți ai firmei, împreună cu echipa dealer-ului autorizat și numeroși invitați. Trebuie să recunosc că prezența celor trei modele Polestar 1,2,3, pentru prima dată sub același acoperiș, a fost o senzație cu totul deosebită.

Foarte pe scurt, dacă multe SUV-uri se vor coupe-uri sau mașini de sport, rezultând forme cel puțin ciudate, Polestar 3 este o mașină sport, care se vrea SUV.

Tunelul aerodinamic este nemilos și modelează formele după legile fizicii, aparent lăsând puțin loc de joacă designerilor. Nu și atunci când echipa care a conceput Polestar 3 este sub bagheta maestrului Thoms Ingenlath. Creațiile sale pentru Skoda ne sunt foarte familiare (Superb, Fabia, Roomster, Yetti), la fel și generația de modele Volvo, care a cucerit premiile internaționale pentru întreaga gamă XC.

In calitate de vicepreședinte responsabil de design pentru Volvo și CEO Polestar, Thomas Ingenlath își conduce echipa de design dincolo de limitele acceptate astăzi în industrie.

Spoilerul față, un element aerodinamic firesc în lumea curselor, acolo unde s-a lustruit pedigree-ul firmei Polestar, și-a găsit locul și la cel de-al treilea model, chiar daca nu este un element uzual la masinile de serie. (Ca să nu amintim de eliminarea geamului spate la Polestar 4, despre care povestim altă dată).

Și cel din spate are dimensiuni generoase, care mă fac să întreb: cât este aerodinamica și cât dorința de a crea o siluetă de gen SUV, mai pătrațoasă?… pentru a evita criticile legate de ”botul și fundul pleoștit” de legile naturii.

Gusturile nu se discută, dar mie (atenție doză exagerată de subiectivism!) mi-a plăcut din orice unghi.

Adevărata sărbătoare pentru ochi și simțuri începe în interiorul elegant și confortabil, fără a fi opulent sau bling-bling. Bordul simplificat la maxim, dar mai ales materialele, liniile curate, detalii inedite și asamblarea de calitate te îndeamnă să pornești de îndată la drum.

Acces usor, spațiu generos, pe scurt: un cocon confortabil pentru călătorii de invidiat.

După analiza specificațiilor tehnice, preluate din EV database, mai rămâne o singură dilemă… prețul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.