Am inceput luna Octombrie cu o excursie Timisoara-Pitesti si retur in primul weekend. Decizia de a calatori la volanul Ioniq-ului electric si nu la al altei masini cu motor pe combustie am luat-o din dorinta de a acumula experienta la volanul acestui autovehicul electric si de a testa fiabilitatea retelei de incarcare din tara noastra. Intreaga excursie m-am bazat pe reteaua de incarcare a celor de la Renovatio din locatiile Kaufland, neavand alta alternativa pe aceasta ruta.
Pornind cu 95% din capacitatea bateriei din Timisoara, am programat prima oprire la statia de la Kaufland Deva unde am ajuns cu 23% si un consum de 12.7 kWh/100km (sub 8 RON/100km). Cu toate ca masina a fost incarcata cu 4 persoane plus bagajele aferente unui weekend departe de casa, eficienta masinii si temperatura de aproximativ 15 grade Celsius au contribuit la un consum de energie scazut. Am ramas placut impresionat inca o data gratie vitezei de incarcare a Ioniq-ului la statiile cu incarcare rapida de 50 kW. In 23 de minute am adaugat 60% si am plecat spre urmatoarea oprire stabilita la Sebes. Am ales sa oprim la Sebes, deoarece in aplicatia celor de la Renovatio, statia de incarcare de la Sibiu aparea offline, distanta dintre Sebes si Ramnicu Valcea, de aproximativ 160km, urmand sa o parcurgem fara a mai face opriri pentru incarcare, lucru care nu reprezenta o problema pentru autonomia medie de peste 220 km pe care am obtinut-o pana acum.
Am ajuns la statia de incarcare de la Ramnicu Valcea in jurul orei 20, cand deja se intunecase, scazuse temperatura si incepuse sa ploua, unde am avut parte de o surpriza neplacuta. Statia era ocupata de un Nissan Leaf a carui proaspat proprietar calatorea de la Bucuresti la Cluj-Napoca, asa ca ne-am asezat la rand in spatele unui VW e-Golf si a unui e-Up! apartinand unei companii de livrari din Rm. Valcea. Partea neplacuta a fost faptul ca Leaf-ul nu putea sa incarce cu mai mult de 14-15 kW, deoarece era la a doua sau a treia incarcare rapida in ziua respectiva si parcursese distanta dintre Bucuresti si Valcea, bateriile ajungand la o temperatura la care puterea de incarcare este limitata de sistemul de management al acestora. Nissan Leaf nu dispune de racire activa a acumulatorilor nici la cea de-a doua generatie. Am incarcat 1:34h la statia de curent alternativ, puterea maxima atingand 7.5 kW in cazul Ioniq-ului, timp in care am adaugat doar 30%. Dupa ce s-a eliberat statia cu adaptor CCS (incarcare rapida) am incarcat inca 20% in doar 6 minute.
In prima seara, destinatia finala a fost o localitate la aproximativ 60 km de Pitesti, pe drumul spre Alexandria. Am avut putine emotii din cauza oboselii, a ploii si a drumului necunoscut, insa am ajuns fara nicio problema dupa 120 km de la ultima incarcare cu o rezerva de energie de 15%. Drumul de la Timisoara a fost aglomerat, plin de camioane, mai ales pe Valea Oltului si cu multe accidente. Din aceasta cauza, dar si din pricina intarzierii de o ora si jumatate de la Ramnicu Valcea, drumul a durat aproape 10:30h. Temperatura scazuta, cei 4 pasageri plus bagajele fiecaruia condus la obtinerea unui consum de 13.3 kWh/100km sau 8 RON/100km. Cu toti acesti factori care influenteaza negativ consumul de energie, aceasta masina electrica ramane cea mai eficienta de pe piata si genereaza costuri de rulare scazute.
Incarcand suficient peste noapte la o priza normala, drumul pana la Pitesti nu a reprezentat nicio provocare pentru Ioniq. Duminica dimineata cat timp am baut o cafea si am facut provizii pentru drum la Kaufland Pitesti, am incarcat acumulatorul masinii pana la 97% si am pornit spre casa pe o vreme mult mai insorita decat vineri.
Drumul pe Valea Oltului nu a oferit nicio „surpriza” si a fost la fel de aglomerat si plin de blocaje ca in majoritatea situatiilor. Opririle au fost programate in aceleasi locatii ca si pe sensul de mers, insa de aceasta data nu am fost nevoiti sa asteptam la rand pentru a incarca decat 15 minute la Kaufland Rm. Valcea unde ne-am intalnit din nou cu acelasi e-Golf de vineri seara. Durata de parcurgere a celor 452 km a fost de 8:30h, fiind considerabil mai scazuta atat datorita distantei ceva mai scurte cat si pentru ca nu am mai fost nevoiti sa stam la rand pentru a incarca.
Cu toate ca temperatura a fost mai ridicata la drumul de intoarcere, am utilizat functia de incalzire a habitaclului pentru a calatori confortabil. Cresterea consumului de energie se datoreaza in principal aparitiei vantului frontal cu intensitate ridicata intre Sibiu si Deva.
Din toata aceasta experienta, dupa 1033 km si 135 kW consumati, unul dintre cele mai interesante lucruri mi se pare faptul ca am platit doar 13.75 RON pentru energia utilizata, iar asta se datoreaza faptului ca la trei dintre opriri am fost nevoit sa folosesc atat statia de incarcare rapida cat si cea de curent alternativ, a doua sesiune taxandu-se conform tarifelor celor de la Renovatio (1.95 RON/kWh in cazul statiilor DC si 1.45 RON/kWh in cazul celor AC). Chiar daca incarcarea nu ar fi fost gratuita, suma pe care ar fi trebuit sa o platesc ar fi fost 190 RON, adica sub jumatate din cat as fi cheltuit pentru benzina in cazul unei masini cu motor conventional.
Celelalte doua lucruri care inca ma uimesc sunt eficienta acestui model si confortul interior datorat lipsei motorului cu ardere interna si izolarii fonice de buna calitate.
The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.
din pacate tot comentariul dovedeste doar lipsa infrastructurii necesare pentru incarcarea masinilor electrice cat si limitarea pe care majoritatea modelelor o au inca in autonomia de mers!!!! fara minim 400km autonomie autoturismele electrice sunt o varianta buna doar pentru oras!!!