Zâmbărică. Șugubățul fără frică. Sufletul găștii. Sau ID. BUZZ!

Încă de când au apărut primele materiale media cu ID. BUZZ, l-am considerat mai mult personaj decât mașină. Personaj care, printre altele, e și cu propulsie electrică. Are ceva în design care îl face să comunice cu tine, să te preîntâmpine cu un zâmbet. Și să îți dea de înțeles că, oricum ți-ar fi ziua, el e acolo pentru tine și pentru cei dragi ție. Iar dacă vrei să faci vre-o trăsnaie, abia așteaptă să-ți fie partner la faptă. E născut cu datoria de a-ți lumina ziua și viața, indiferent de starea ta sau a celor din jurul tău.

Și nu e mașina cu care să mergi zi de zi la muncă sau la supermarket. E mașina cu care să mergi în aventură cu prietenii, cu bagaje multe și chef de distracție. Nu e mașina pe care în concediul tău să o lași uitată acasă. Și nici nu e mașina cu care să pleci singur. Minim 4 persoane, iar BUZZ va avea grijă să fie acel +1 fără de care gașca n-ar mai exista.

Din tot turul, BUZZ-ul a atras cele mai multe priviri și a primit cele mai multe zâmbete. Atât de la noi, dar mai ales de la trecători sau oameni uitați în telefon când se deplasau pe trotuar, scufundați în contidianul lor. Sau pasageri din alte mașini din trafic. Aproape că nu a fost trecere de pietoni la care cineva să nu scoată camera și să îl pozeze. Sau să îl salute cu un zâmbet, cu bucurie. Asta deși tot timpul a fost înconjurat de celelalte mașini din caravană.

Deși are competitori veritabili cum ar fi Citroen E-Spacetourer, Peugeot e-Traveller, Opel Vivaro e-Life sau chiar Mercedes EQV, ID. BUZZ e singurul care oferă ceva mai mult decât o mașină. Mă bucur că VW a reușit să limiteze accesul la decizii pentru contabili și oamenii de audit, reușind să scoată ceva atractiv, cu personalitate. Care a cam lipsit în vremurile astea marcate de crize și conflicte.

Iar familiaritatea lui ID. BUZZ izvorăște din integrarea de elemente retro, ce aduc aminte de vechiul Transporter în variantele T1 sau T2 (Bulli), din anii 1950-1970. Mașină pe care am văzut-o în toate revistele posibile și imposibile de până acum. Sau pe coperți de albume muzicale. Sau în videoclipuri și filme cu plajele din California. E o mașină ce-ți aduce aminte de posterele din copilărie, ce te trimite cu gândul la aventură și liberate deplină.

Exterior arată bine, indiferent de echipare. Adică chiar dacă nu ai jantele alea mari și frumoase sau pachetul Design. Accesul în mașină este ușor și vei încăpea cu el în toate parcările subterane. Iar spațiu de bagaje, în mașina configurată cu 2 rânduri de scaune, e imens. Mașina este extrem de ușor de manevrat. Are o rază de bracaj de invidiat. O întorci oriunde din maxim două manevre. E cea mai manevrabilă mașină din turul ăsta.

La interior, noi am avut modelul configurat cu pachetul „Interior plus” cu elemente centrale negre și tapițerie verde Jade/Mistral. Care arată extrem de bine.

ID. Buzz are un interior plăcut și la atingere, nu numai la privire. Multe spații de depozitare, multe prize usb-c la care să-ți încarci gadget-urile. Deși am avut infotainmentul cu diagonala mică, mie mi s-a părut mărimea excelentă. Ai un parbriz imens prin care poți admira peisajul și care îți asigură de senzație de spațiu așa cum n-ai mai simțit vreodată.

Iar scaunele sunt foarte confortabile, îți găsești poziția ideală aproape instant. Cotierele individuale, montate direct pe scaune își fac treaba excelent. Iar la capitolul insonorizare, am fost surprinși să nu fie mai zgomotoasă decât celelalte mașini din tur. La viteze de autostradă, am înregistrat 80db, la fel ca în Model Y.

Aș schimba boxele, calitatea audio fiind sub medie. Nu deranjantă, dar cu siguranță un sistem audio mai performant ar schimba în bine „vibe”-ul mașinii.

Deși are doar 204 cp, disponibili doar pe puntea spate, ID. BUZZ nu oferă o cifră impresionantă pentru accelerație. Dar nu am simțit niciodată nevoia de mai multă putere. Ai suficiente resurse încât să te deplasezi repede și eficient.

Iar la consum pe mine chiar m-a impresionat. Să nu uităm că vorbim totuși de o dubiță, care are aerodinamica unui bolțar. De la Theodora Golf Club din Ciugud și până la Promenada Mall din Târgu Mureș, am mers pe autostradă, la limita de viteză legală, cu un consum de 26kWh/100km. Iar Travel Assist are grijă să te păstreze la limita legală de viteze, foarte discret și eficient. Am mers tot traseul ăsta cu TA pornit și n-am făcut nici cea mai mică corectură, n-am suprascris vreo comanda de viteză sau direcție. Funcționează impecabil. Mai ales după experiența cu autopilotul Teslei, sistemul de la VW mi s-a părut SF.

Duminică am fost de la Hotel Privo din Tărgu Mureș până la Schwabenhoff în Isla și retur. Consumul obținut a fost de 19,6 kWh/100km la un mers mai susținut. Pe o scară de la 1 la 5, cam de 3.

Tot timpul mașina a avut clima pornită și a fost în modul B – normal.

Iar de încarcat, am rămas la fel de uimit. La 88% SoC trăgea cu 68kW. Așa că la un drum lung te poți folosi de toți cei 77kWh ai bateriei. 77kWh pe sistemul de măsurare al VW, că probabil real n-ai disponibili mai mult de 73kWh din ce pot intui pe evoluția SoC-autonomie-parcurs.

Prețul mașinii conduse de noi este de 69,437 EUR, TVA inclus. Dacă ai prins dosar Rabla+, o poți lua de la Volkswagen cu 58 de mii de euro. Sau o poți lua cu un leasing operațional de la Autonom cu o rată de 1020 EUR/lună (TVA și toate alea incluse)

Dacă vrei tipul ăsta de mașină și îți permiți bugetul de achiziție și operare, ia-o fără ezitare. N-o să regreți! Abia aștept să fac un concediu cu BUZZ-ul!

ROCHARGE

Acest review a fost posibil prin intermediul ROCHARGE by @VitescoTechnologies
Green Partner: @Autonom.Romania.
Pus pe șosea de: @michelinromania.
Încărcat de: @enelxway • @renovatioecharge • @MOONpowerRO • @MOLRomania
Tehnologizat de: @server.config.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.