Puțini știu cum se desfășoară un maraton de testare auto așa cum este ROCHARGE. Dar , pe scurt, rețeta e următoarea: o echipă de organizare face o magie logistică astfel încât o sumă de mașini să fie pusă la dispoziție unor mulți oameni. Apoi planifică draconic rotația jurnaliștilor pe mașini și pe traseu astfel încât fiecare să aibă parte de condiții similare pentru a-și crea o impresie și a determina o diferență între mașini.
Astfel, ajungem să schimbăm și câte două mașini pe zi, iar timpul de acomodare/adaptare la noua mașină este minim. Unul din teste este cât de ușor poți să adaptezi mașina la nevoile și stilul tău de condus, mai ales că în următorii 100-150km nu o să ai timp să faci prea multe ajustări. Unii vor mai sport, alții mai confortabil, unii vor o integrare perfectă cu telefonul, că acolo sunt 100% din informațiile lor, alții vor să găsească cel mai bun cocon pe bancheta din spate, etc.
Mi-a venit rândul la Tesla Model Y Long Range după o zi petrecută în Lexus RZ, altă zi în Mercedes EQE SUV AMG 43, o jumătate de zi cu Nissan Ariya și o zi jumătate cu Porsche Taycan Cross Turismo (articolul despre Taycan va apărea ultimul, că mi-a dat daună totală și încă încerc să îmi structurez o comunicare coerentă despre această mașină). Iar între momentul testării lui Model Y și momentul la care scriu acest articol, s-a mai adăugat și o jumătate de zi petrecută în ID. BUZZ. Așa că, ce voi scrie, va fi puternic influențat de aceste experiențe.
Rețeta propusă de Tesla prin Model Y pare a fi una extrem de simplă:
- un SUV. Adică, teoretic, o gardă mare la sol, spațiu de bagaje imens, răsfăț la spațiu pentru pasagerii de pe bancheta din spate.
- multă putere. Totuși, vorbim de peste 500CP. Din punctul meu de vedere, orice peste 300CP este irelevant de mult pentru drumuri publice, că oricum ai să depășești orice ai nevoie în timp minim
- eficiență energetică de top, iar la categoria non-sedan, Tesla Model Y este imbatabilă până acum
- încărcare decentă, care îți ia ochii cu un sprint spre 250kW dacă prinzi Supercharger. Dacă nu, n-ai să treci de 200kW. Și oricum o să scadă supărător de mult această viteză cu cât încarci peste 50%
- autonomie suficientă cât să nu-ți pese și să nu simți că ai plecat de la o mașină termică
- mult software. Extrem de mult software. Care este concomitent atât asul din mânecă cât și călcâiul lui Ahile pentru Tesla
- Pretenții de mașină premium, la un preț extrem de accesibil. Ca drept dovadă, Model Y este cea mai ieftină mașină din ROCHARGE. Nu credeam să ajung să spun vreodată că Tesla e cea mai ieftină mașină din oricare grup, dar, hei… cât trăiești înveți!
Sau cum ar zice El, mărit fie-I numele, taica Musk, cel mai rapid SUV premium și cel pe care și-l poate permite oricine.
Iar această rețeță, până acum, pare a fi îmbrățișată de un număr mare de cumpărători de autovehicule, la ora actuală fiind cea mai bine vândută mașină de pe planetă. Unii venind direct din mașini termice. Așa că, teoretic, nimeni n-ar trebui să mai zică nimic altceva decât un laudațio al mașinii care a aruncat Corolla din tronul celei mai bine vândute mașini la nivel global. În special eu…
De bune ce pot să zic despre Y e că are o eficiența greu de egalat. Un consum de 206Wh/km la un mers normal pe autostradă (130-140 km/h) este greu de atins de oricare altă electrică. Așa că ai să ajungi departe și repede.
Mai are și putere multă. Atât de multă încât pentru utilizare zilnică trece în domeniul irelevanței. Ai să depășești orice și oricând.
Și are mult spațiu de depozitare. Atât de mult încât dacă nu îți va fi de ajuns, singura soluție va fi să îți iei dubă.
Și are o tabletă. Care atunci când nu conduci se comportă exact ca o tabletă normală, ceea ce e super. Dar în mers ori o să-ți distragă imens atenția de la drum, că orice informație relevantă e fix unde nu te aștepți, sau, când pe pasagerul din dreapta îl va doborâ plictiseala, o să înceapă să caute chestii și numai navigația n-o să o ai la îndemână, că n-ai alt ecran prin mașină. Iar când ești prin intersecții sau noduri de autostradă complicate, cu siguranță nu va fi o plăcere. Iar dacă ai fi putut ajusta poziția tabletei era și mai bine.
Apoi vine contactul cu evidența: nu-i prea SUV, motiv pentru care i-au zis CUV (orice ar mai fi însemnând și asta). Adică nu-i chiar mașina cu care să te îndepărtezi prea mult de la asfalt sau să cucerești borduri. Doar 16 cm gardă la sol la o mașină de 4,7m, cu unghiuri de degajare destul de timide.
Bug-uri software are din plin, cu o cadență greu de tolerat. Nu trec 10 minute fără să facă o trăsnaie, de la pornit ștergătoarele când trece de la zone însorite la zone cu umbră, autopilotul se dezactivează fără vreun avertisment când acționezi semnalizarea, în ACC frânează muuuult prea devreme iar dacă vrei să schimbi banda continuă frânarea până nu mai vede nimic în față și nu este complet încadrată pe noua bandă. Și astea sunt genul de bug-uri care te cam scapă de hemoroizi într-un trafic aglomerat, oricât te-ai obișnui când o deții pe termen lung.
Și fără supărare, dar conduc mașini cu ACC încă din 2012 și la niciuna până la Tesla n-am avut probleme cu ACC. Iar toate sistemele erau calibrate extrem de aproape de modul în care ar acționa șoferul în mod normal. Indiferent că vorbim de un Ford Focus sau Mercedes S Class. La toate, ACC-ul a mers impecabil. Iar la mașinile cu posibilități de conducere semi-autonomă (menținere a benzii de circulație și a distanței față de autovehiculul din față), iarăși, Tesla n-a fost cea mai fericită experiență. Asta în condițiile în care senzitivitatea AP a fost setată pe minim.
Iar interiorul, deși aerisit și minimalist e totuși anost și departe de a fi premium. Am văzut interioare mai bune de la mașini chiar cu pretenții non-premium (Renault, Skoda, Subaru, Toyota). Nu excelează mai la nimic. Scaunele sunt ok și atât – ai să găsești o poziție confortabilă. Suspensiile… există și ele pe mașină deși mi-e greu să zic că fac ceva util pentru pasageri. Pentru mașină sigur fac ceva că nici n-am simțit-o la limită, dar nici n-a lipit mașina de drum cum se discută prin alte părți. Iar despre sistemul audio – după 3 zile pe mașini ca Lexus, Mercedes și Porsche, ăsta mi se pare doar decent. Se aude bine, dar parcă n-are toate sunetele din melodii. În Ariya se auzea mai bine, sunetul era mai plin.
Conducând Tesla suficient de mult și înainte de ROCHARGE, știam unde e butonul de avarie, cum să-mi găsesc o poziție confortabilă în scaun, cum setez mașina pentru condus și cum să activez/dezactivez diverse funcții, așa că alea nu neapărat mi s-au părut a fi deranjante, dar nici nu sunt așa de pretențios la gâdilit mașina în timpul conducerii. Așa că de ergonomia comenzilor, în punctul ăsta, n-am nimic ce să-i reproșez Teslei. Însă când va scoate maneta de semnalizare și totul va fi „selectează din tabletă și ajustează din rotițele de pe volan”, atunci o să am mult de comentat.
Și apoi mai vin „gimmick hypes”. Adică software care prezentate ca integrare perfectă în ecosistem clamează tot neamul de funcționalități care, chipurile, sunt numai la Tesla:
- Streaming video în mașină (gen Netflix, Youtube etc)
- Jocuri în mașină
- Forțarea integrării în ecosistem software propriu, și aici mă refer la încăpâțânarea de a nu lăsa ecosistemul în așa fel încât să îți aduci tu aplicațiile și datele de care ai nevoie.
Asta în timp ce ai nevoie permanent de un smartphone când folosești o Tesla. Însă, toate vin cu un cost al integrării și a testării insuficiente. Astfel, dai de tot felul de tâmpenii gen roțile față virează când folosești volanul mașinii în jocuri. Sau încăpâțanarea de a renunța la senzori dedicați și bazarea exagerată pe sisteme de vedere artificială care va mai declanșa frânarea de urgență când i se va părea că o mașină ce rulează pe banda alăturată o să îți taie calea deși ea doar urmează o curbă mai largă.
Softul încă nu e făcut de mașini și deși e ușor de „reparat”, te poți trezi cu o sumedenie de aberații. Și până la eliminarea lor, e multă muncă și un consum de resurse considerabil. Poate la o ghiulea de peste o tonă, capabilă să se deplaseze cu viteze considerabile, ar trebui să nu fim așa de permisivi cu bug-urile și aberațiile de utilizare. Că pe stradă nu e despre confortul tău, e despre siguranța celorlalți.
Și aici o să zic din start că este exact ca discuția cu Android vs iOS: este nesfârșită. Și sunt oameni dispuși să își modifice ei stilul de viață pentru a se integra cu mașina. Cum sunt și oameni care preferă ca mașina să se adapteze nevoilor lor. Eu fac parte din cea de-a doua categorie.
Așa că, dacă vrei cea mai puternică, cea mai eficientă mașină la un buget mediu de achiziție, fără să ai așteptări de mașină premium, ia-ți un Model 3. Își face foarte bine treaba de sedan și vei ajunge și mai departe cu el, fiind ceva mai eficient. Y-ului nu-i văd rostul decât dacă vrei un liftgate și ai un volum imens de bagaje. Altfel, nu-i nici cal, nici măgar. E doar o struțo-cămilă. Și cum nu prea avem deșert…
Totuși, dacă vrei să îți iei un Model Y în leasing operațional, așa cum a fost și mașina pusă la dispoziție în ROCHARGE, Autonom te va ajuta contra unei rate lunare de 886 eur/lună.
Și e mult loc sub soare, atât pentru Tesla, cât și pentru ceilalți producători de autovehicule. Ca automobil, pe mine nu m-a cucerit Tesla. Și nu, producătorii tradiționali n-or să moară, n-or să dispară. Încă știu să facă un habitaclu, încă știu să facă un șasiu pentru viața cotidiană, încă știu să facă caroserii plăcute. Doar că înțeleg mai greu electrificarea. Și au contabili care sunt impermeabili la schimbare.
Dar când o să vorbim cu adevărat de vânzarea majoritară a electricelor, când se mai aplatizează profilurile de cumpărător, lucrurile or să se schimbe. Singura problemă e ca producătorii tradiționali să supraviețuiască până atunci (2030/2035). Și nu totul e despre putere, eficiență și software. Asta, din păcate, am învățat-o chiar de la Tesla.
ROCHARGE
Acest review a fost posibil prin intermediul ROCHARGE by @VitescoTechnologies
Green Partner: @Autonom.Romania.
Pus pe șosea de: @michelinromania.
Încărcat de: @enelxway • @renovatioecharge • @MOONpowerRO • @MOLRomania
Tehnologizat de: @server.config.
M-am născut mai la stânga de Liveniul lui Enescu, unde ulterior mi-am petrecut copilăria. În poveștile super-eroilor ce m-au înconjurat. Cu bune și rele, dar – oricum – cu bună-credință. Care m-au învățat că trebuie să și dăruiesc ca să primesc ceva. De peste 20 de ani mă implic activ în ONG-uri. Tot de peste 20 de ani mi-am dedicat cariera tehnicii și securității. Iar acum am descoperit gașca asta faină de la ElMob cu care vreau să descopăr și să savurez o nouă bucurie. Că-s oameni faini și merităm asta cu toții.
Ah! Acum locuiesc la dumbrava.net!
Un review de bun simt.
Am un Model 3 si sunt total de acord cu tine.
Bună ziua,
Sunt posesor de Model Y și în principiu să zicem că ați făcut un review cât de cât decent. Referitor la ACC desigur, nu este deloc perfect. Insa ce numiți dvs bug-uri, pot fi considerate cel mult imperfecțiuni.
Nu menționați insă nimic de beneficiile aduse de EVs, cum ar fi că nu emit nici NOx și nici CO în atmosferă. Că, mulțumită pasionaților electromobilitatii din România, mai echilibram un pic aerul în marile orașe unde circula fără probleme motoarele TDI cu catalizatoare lipsă, pentru că autoritățile consideră mediul înconjurător un moft.
În rest, numai de bine!
Tesla MY rămâne în 2023 cam singurul mijloc de transport individual în care merita cu adevărat sa-ti pui economiile.
Sunt suficiente articole pe aici în care explicăm avantajele unei electrice din punct de vedere al ameliorării poluării. În seria asta de review-uri încercăm să ne concentrăm asupra automobilului în sine, fie el electric sau nu.
Asta pentru că încercăm să comunicăm evidența: din punct de vedere automobilistic, n-ai să-ți iei electrică doar pentru că dorești să salvezi mediul. Ci pentru că e cel mai bun automobil și punct. Care, printre altele, ameliorează poluarea, reduce costurile de operare, mai oprește din plâns puii de panda.
Cât despre ACC/Autopilot, parcă unele din punctele principale a fost inteligența și condusul autonom. Care la ora actuală nu e nici la 50% din ceea ce oferă producătorii tradiționali. Așa că, dacă nici ceea ce te lauzi că faci top, nu reușești să furnizezi, parcă…