”Viața cu electrica este ceva normal” Doi ani cu Model 3

Prima mașină, prima dragoste, primii parteneri la un drum lung și uneori anevoios, au o semnificație cu total specială în viața fiecăruia.

La începuturile proiectului Electromobilitate, din urmă cu mai bine de cinci ani, ceea ce este un veac pe calea mobilității electrice unde schimbările se derulează cu viteza luminii, o mână de entuziaști ardeau de nerăbdare să împărtășească senzațiile la volan și experiențele acumulate în România.

Gama de modele 100% electrice oferită în țară era foarte redusă, rețeaua de încărcare rapidă doar un vis frumos, iar de service mai bine nu deschidem discuția.

Rând pe rând alături de Ionică și TM 3 au venit Tudor(TM) cu un Ioniq model 2019, apoi Edi(B) tot cu Ioniq din 2020, Laura(TM) cu Peugeot e208, Doina și Wiwi cu Citigo(TM), Paul (DJ) și Attila(TM) cu Kona, iar apoi, de la Câmpina ni s-a alăturat Marius cu îndrăgita lui Buburuză (VW e-Up!).

Viața cu e-Up!

Despre grădinița electromobilistică parcursă cu e-Up, Marius a fost extrem de generos cu articole, statistici și sfaturi, ce ardeau de convingere și pasiune, în încercarea de a transmite altor persoane cât de economic (și curat) se poate călători alături de orice ”electrică”.

Călătoriile de vacanță atât vara, dar mai ales iarna, au dărâmat cu exemple practice barierele psihologice legate de ideile fixe gen:

  • electric = oraș
  • electric = incompatibil cu temperaturile joase.

Ademenirea EVEI

Armonia conviețuirii cu micul teuton, care nu avea ambiții să revoluționeze mobilitatea electrică, dar cu un solid palmares de deplasare din punctul A în punctul B cu costuri minime, s-a încheiat când EVA a început să-i facă ochi dulci lui Marius.

Totul a început după ce Marius a mușcat din fructul măr, a făcut primul test drive cu Model 3. Numai el știe câte nopți nedormite au urmat, câte socoteli de finanțare a făcut și câte riscuri și-a asumat când s-a despărțit de Buburuză, ca să-i facă loc americancei, născută la Shanghai, cu seducătorul nume de botez EVA.

După doar câteva zile a scos-o în lume și a urcat cu EVA la Păltiniș, pentru unul din evenimentele din seria ElectRoMania. Cum era de așteptat, cu toții am fost interesați de Model 3 MIC (made in China), deși au fost prezente alte două premiere foarte promițătoare pentru evoluția electromobilității. Pentru România: Dacia Spring, iar pentru Europa: Fiat 500e (Mulțumim EVconnect!).

Lărgirea ariei de explorare

Deși la prima vedere autonomia unui Model 3 SR nu pare revoluționară, combinată cu rețele de încărcare tot mai bine puse la punct, cu Superchargere Tesla tot mai des întâlnite și cu viteza bună de încărcare cu care au înzestrat-o părinții, EVA s-a dovedit a fi o parteneră de încredere și nemofturoasă la drum.

In doar doi ani, Marius a acumulat aproape 73.000 km fără probleme la volan. Împreună cu EVA a ajuns în Grecia (de mai multe ori), apoi în Turcia, Ungaria, Slovenia, Austria, Italia și Elveția. Au bătut drumurile țării în lung și lat și echipajul nu a lipsit de la evenimentele de promovare a mobilității electrice organizate în cadrul proiectului, cu excepția ultimului, cel de la Șpring.

In loc de concluzie

Întrebându-l pe Marius cum percepe, acuma la aniversare, cei doi ani cu EVA, răspunsul a fost cât se poate de simplu și pragmatic:

Viața cu electrica, pentru mine cel puțin, este ceva normal. Nu mai există surprize!

Și totuși… oricât de lungă a fost călătoria, cât efort a trebuit depus pentru a avea o priză de încărcare la locul de muncă? Odată realizată, după audiențe și insistențe, a devenit o solidă încurajare și pentru alți colegi să facă pasul și să contribuie alături de Marius, și de noi, la o lume mai bună, mai curată și liniștită.

Mulțumim Marius pentru pasiunea cu care contribui la proiectul nostru, pentru timpul investit și efortul de a scrie cele aproape 100 de articole publicate pe blog. Drum bun alături de EVA și să ne vedem cu bine la viitoarele evenimente marca Electromobilitate și nu numai!

2 Responses

  1. La multi ani si la multi kilometri!

  2. Dinu T spune:

    Adevarul e ca Marius scrie foarte bine. Acele statistici sunt nemaipomenite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.