Dupa doua saptamani petrecute la Timisoara, in care „Ionica” ne-a dovedit cat de mult ii place la campie cu noi recorduri de consum, chiar daca temperaturile de vara au depasit 30 C, a venit ziua trista cand ne-am luat ramas bun si s-a intors la Sibiu.

Pe soare sau pe ploaie, Hyundai-ul Ioniq si-a dovedit din nou calitatile de confort si economie, care l-au facut atat de indragit pentru echipa de la Porsib, dar si pentru alti cumparatori, care au decis ca este masina ideala pentru nevoile de transport in oras.
Tudor a demonstrat ca Ioniq-ul poate fi folosit si la drumuri lungi, cu cateva emotii din cauza retelei de incarcare rapida, cu insuficiente puncte de incarcare. Atunci cand din putinele optiuni, unele sunt defecte, sau nu pot fi pornite din cauza aplicatiilor alambicate sau pur si simplu nefinalizate, incarcarea se transforma in asteptari indelungate la statii AC de putere mica sau, la nevoie, prize casnice.
Pe drumul de intoarcere spre Sibiu, Ionica a fost insotit de alt automobil din „garajul nostru”, TM 3 (Tesla Model 3, long range, tractiune spate) pe un traseu de 200 km de autostrada si drum national, pentru inca o comparatie a consumului real al celor doi campioni ai economiei.

Cum cei 210 km, intre punctele de incarcare rapida din Timisoara si Sebes, sunt la limita autonomiei Ioniq-ului si stiind ca Tudor a ajuns cu doar 8 km rezerva cu cateva zile inainte, am optat pentru o viteza de croaziera de 110 km/h, fiindca, dupa masuratorile din primavara, pana la aceasta viteza Ionica este mai economic decat TM 3.

Model 3 si-a facut datoria ca intotdeauna fara sa genereze prea multe ganduri despre autonomie. Acumulatorul mare (75 – 80 kWh?) cu care este echipata varianta Long Range asigura calatorii de 450 km fara reincarcare. La nevoie se pot stoarce 500 km din acumulator, ceea ce nu-i face bine nici „lui” si nici soferului, mai ales cand ramane blocat in trafic sub un soare necrutator si temperatura atinge 36 C, asa cum s-a intamplat ieri la Deva.
Dupa cateva incarcari gratuite la Kaufland, Lidl si Socar, MULTUMIM TUTUROR, ieri la Sebes incarcarea rapida CCS 50 kW nu a pornit cu cuponul gratuit Kaufland, in schimb a functionat bine la pretul de 1.95 RON/kWh …

In schimb incarcarea AC 22 kW a functionat cu cuponul Kaufland. Incalcite mai sunt uneori caile electromobilitatii !

Din numeroasele voci care isi exprima nemultumirea in media sociala fata de situatia actuala, retinem cateva aspecte legate de:
- Inconsistenta utilizarii aplicatiei, cu reguli in vesnica schimbare.
- Practica de a solicita un depozit de 100 RON pentru a porni incarcarea („suta de lei” se factureaza in avans).
- Diferente pentru modul de activare intre diferite statii din reteaua renovatio si intre retele concurente.
- Lipsa suportului telefonic renovatio, chiar daca numarul pentru clienti este vizibil pe fiecare statie.
Eliberat de stresul incarcarilor si limitarilor de autonomie, Ionica a zburdat de la Sebes la Sibiu in modul „sport”, cu viteze in jur de (si ocazional peste … ) 130 km/h.


Dupa 17.000 km, consumul mediu saptamanal pentru Hyundai Ioniq oscileaza in jurul valorii teoretice de 11.5 kWh/100 km, cu toate ca utilizarea instalatiei de aer conditionat este intensa in ultimele zile de canicula.

Tesla Model 3 se apropie de 15.000 km si consumul mediu este stabil, bine ancorat in zona 14.6 kWh/100km.

De remarcat este ca atunci cand am condus Tesla la limita legala pe autostrada, 130 km/h, consumul a fost 16.2 kWh/100km si datorita diferentei de altitudine intre Timisoara si Sibiu.

CONCLUZII
Ambele modele electrice testate in paralel, Hyundai Ioniq si Tesla Model 3, beneficiaza de o eficienta remarcabila atat pentru tractiunea electrica cat si pentru instalatia de climatizare, oferind confortul necesar unor calatorii lungi, pe perioada de vara.
Considerand pretul maxim al curentului, 1.95 RON/kWh la statiile cu incarcare rapida renovatio, necesare pentru calatoriile mai lungi in tara, cheltuiala cu energia electrica nu mai este atat de atractiva, ca la incarcarea acasa. Cu 25.7 lei/100 km pentru Ioniq, ne apropiem de costul combustibilului pentru un diesel modern.
Ramane insa convignerea ca este mai bine pentru noi toti daca mai multi automobilisti ar renunta sa emita gaze de ardere in atmosfera, imbratisand cat mai degraba electromobilitatea.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.