Am folosit în ultimul an Grupa Mare ca denumire generică pentru cele mai mari modele înrolate în proiectul Electromobilitate, aflate la polul opus de cele mai mici din punct de vedere al prețului de achiziție, consumului și autonomiei.
Ambele echipe au fost extrem de fluide în 2021, dar au beneficiat de câte un pivot bine ancorat în toate cele 12 luni.
Bilanț echipa mini
La începutul lui 2021 ne bucuram de al doilea an de informații primite de la Klara, despre călătoriile curate și tăcute cu Smart Forfour în Timișoara. Alături de Klara și tot în Timișoara, Doina împarte cu zgârcenie volanul unui Citigo cu Wiwi. Pornind din Câmpina, Marius a bântuit în toată țara și a scris zeci de articole cu si despre VW e-Up! model 2020, demonstrând că o doză bună de răbdare cu încărcările ajută Buburuza să ajungă oriunde.
De atunci, Klara a absolvit cu succes cele 12 luni de colaborare (convenită cu proprietarii la începerea transmiterii de date), iar Buburuza și-a găsit alt stăpân, făcând loc unei frumoase Tesla Model 3.
Cele două locuri libere în echipa mini au fost preluate în toamnă de Laszlo cu un e-Up! model 2021, utilizat pentru naveta Vlaha – Cluj și de Marcel, care a alergat Springul peste 10.000 km din septembrie până la finalul anului. Mai precis, la ultima citire a odometrului din 29 decembrie Springul afișa cu mândrie 10.419 (zece mii patru sute nouăsprezece) km!
Însumând kilometrajul celor cinci participanți s-au adunat 38.123 km, parcurși în majoritate în zone urbane. Chiar dacă Citigo-ul este campionul absolut al frugalității, lipsa unor sisteme sofisticate de management pentru acumulator își spune cuvântul, atunci când analizăm variațiile între sezonul rece și restul anului.
Exprimat în valori absolute (kWh/100 km), consumul mediu săptămânal urcă în paralel la Timișoara și Cluj, în timp ce Spring-ul începe să dezvăluie propriul comportament de iarnă, pe oriunde l-or fi dus roțile și Marcel în ultima lună.
În timp ce Spring câștigă tot mai multă atenție în Europa cu poziții fruntașe pe piețe majore (Franța, Italia) și chiar în clasamentul european (Dacia Spring – locul III în clasamentul înmatriculărilor europene din noiembrie), VW e-Up! își datorează supraviețuirea doar amenzilor europene pentru emisiile de CO2 , după ce VW anunțase stoparea producției la finalul anului 2020 din lipsa de profitabilitate.
Grupa Mare
Grupa Mare își are originea în echipa Niro, pornită la drum cu Marius și Teo, cărora li s-a alăturat Tibi spre finalul anului 2020, toți trei din București.
După venirea lui Laurențiu cu un VW ID.4 și tranziția lui Tudor, la finalul lunii octombrie, de la Kona la IONIQ 5, echipa pare să își fi găsit o interesantă compoziție, care îndeamnă la teste paralele și comparații între tehnologiile utilizate de cele două mari concerne globale VW și Hyundai-Kia, pentru prima generație de modele construite pe platforme dedicate.
Legătura între echipa de început și compoziția de la finalul anului este făcută de Tibi cu Niro, o mașină prea puțin apreciată în țară, dar care înregistrează un mare succes pe plan internațional. După 11 luni din 2021, Niro este doar cu un pas în urma lui ID.4 în Europa, dar la mare distanță pe plan global (sursa: Cleantechnica).
Livrările pentru IONIQ 5 în Europa au început în trimestrul II și după cinci luni erau înmatriculate 16.547 exemplare în cele zece țări vest-europene monitorizate de analiștii de la EU EVs.



Pentru participanții din Grupa Mare am monitorizat 55.175 km și am analizat deocamdată variația consumului în funcție de sezon, doar pentru Tibi – Kia Niro.
Raportat la consumul minim realizat în luna august, maximele din ianuarie și decembrie sunt printre cele mai bune valori analizate până in prezent, deși Tibi circulă des iarna cu schiurile (dar și vara cu bicicletele) pe portbagaj. Tot așa de bine arată consumul realizat de Niro și în comparația săptămânală cu ID.4 și IONIQ 5, mai ales de la începerea zilelor friguroase.
În loc de concluzii
Desigur că între cele două extreme există diferențe semnificative de gabarit, spațiu interior și performanțe. Cu toate acestea, așa cum indică consumul realizat de Tibi iarna, desi Niro nu este echipat cu cea mai nouă tehnologie și nu este asamblat pe o platformă dedicată, gabaritul mai mic decât al „garsonierelor pe roți” (expresia aparține lui Tudor), duce la consum mai mic, mai ales în aglomerațiile urbane.
Cu aceste două idei: gabarit mai mic și aglomerații urbane, am atins punctul forte al echipei mini. Oferind doar atât spațiu și confort cât este necesar pentru deplasări zilnice, aceste modele excelează în primul rând prin prețul de achiziție, fiind accesibile unui grup mai mare de persoane interesate de electromobilitate. Când adăugam avantajele la parcarea în spații înguste și consumul imbatabil, rezultă odată în plus utilitatea lor pentru primii pași pe calea electromobilității, dar și în continuare ca a doua mașină a familiei.
Realitatea că Spring-ul sau e-Up! nu sunt limitate doar la circulația în oraș au demonstrat-o cu prisosință Marcel și Marius, dar considerând că nu toată lumea este la fel de pasionată și de răbdătoare cu încărcarea, rămân la invitația formulată cu mai bine de doi ani în urmă: Automobile electrice de oraș – facem primul pas împreună ?
Daca nu v-am convins, citiți și „Lingura și furculița” – o analogie utilă pentru achiziția unei compacte electrice de oraș ?

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.