Opel Corsa, Peugeot 208 și 2008 – bilanț echipa Stellantis 2021

Formarea echipei Stellantis a incept cu un Peugeot e-208 în aprilie 2020, înainte ca actualul gigant auto global să se fi format prin contopirea grupurilor PSA și FCA (Fiat Chrysler Automobile).

Într-o succesiune rapidă, electro-leului mic i s-au alăturat două Peugeot e-2008 și două Opel Corsa. Întâmplarea a făcut ca în afară de Laura, toți colegii (Silviu, Ovidiu, Răzvan și Dan în ordinea înscrierii în proiectul Electromobilitate) să aibă reședința în București.

Cu toții sunt absolvenți ai primului ciclu de 12 luni, la care convenim cu proprietarii ce alocă cu generozitate timp, pasiune și pricepere, pentru a-și împărtăși experiențele cu cei interesați să pornească cândva alături de noi pe calea electromobilității. Prin urmare, veți găsi detalii și statistici interesante în articolele ce punctează evenimentele principale din 2021 (listate la final).

Cel mai interesat aspect legat de colegii din echipa Stellantis este faptul că au continuat să transmită informații săptămânale și după încheierea primului an. Astfel avem oportunitatea mai rară să analizăm ce se întâmplă în cel de al doilea an, mai ales din punctul de vedere al costurilor cu energia electrică în creștere, dar și al fiabilități celor două modele rămase în „cursă”: Opel Corsa și Peugeot 208.

Probabil vă amintiți că cele două Peugeot-uri electrice mari (2008) au găsit noi proprietari și Silviu a trecut în echipa Tesla cu un Model 3, iar Ovidiu așteaptă cu nerăbdare livrarea exemplarului sau Long Range.

Modele Stellantis în clasamentul european al înmatriculărilor

În clasamentul european după 11 luni din 2021, găsim Peugeot-ul 208 pe locul 9. În cadrul grupului Stellantis a fost depășit doar de noul Fiat 500e, ceea ce poate avea două motive:

 • Noua generație de Fiat 500, construită pe o platformă dedicată, oferă un raport preț/performanțe/calitate mai bun decât modelele Peugeot și Opel, realizate cu compromisurile impuse de platformele mixte;
 • Strategia fostului grup PSA a fost să producă DOAR atâtea exemplare cât să evite amenzile de CO2, în timp ce producția pentru Fiat 500 a fost dimensionată mai generos, pentru a evita amenzile sau achiziția de credite de carbon de la Tesla, cum s-a întâmplat în 2020.

Deși am fost încântați de micuțul Fiat după test drive-ul de la Păltiniș în cadrul evenimentului ElectRoMania (MULȚUMIM EVconnect pentru oportunitate), înclinăm să credem că adevăratul motiv este planificarea producției Peugeot și Opel strict pentru evitarea amenzilor.

Pentru cei interesați de achiziția unui 208 sau Corsa în 2022 cu prețuri mai accesibile, există oferta second hand, pe piața vest europeană fiind înmatriculate peste 60.000 Peugeot e-208 și 28.000 Opel Corsa-e

Bilanț echipa Stellantis

În 2021 echipa Stellantis a parcurs 68.641 km, din care:

 • 26.965 km Laura (Timișoara), Razvan și Dan (București), majoritatea parcurși în oraș cu un consum mediu de 15.1 kWh/100 km, mai mic decât cel indicat de EVdatabase pentru 208 și Corsa (15.8 kWh/100 km);
 • 41.676 km Silviu și Ovidiu cu cele două Peugeot 2008 cu un consum mediu de 18.7 kWh/100 km, mai mare decât indică EVdatabase (17.6 kWh/100 km).

Variația consumului în funcție de sezon

Așa cum subliniem de fiecare dată, nu există o valoare unică pentru consumul unui anumit model. Pentru a avea un termen de comparație am utilizat variația procentuală pentru 12 luni a fiecărui participant la proiectul Electromobilitate în raport cu media întregii echipe.

Am semnalat în fiecare lună ca Peugeot-ul a consumat mai mult decât cele două Corsa, cel mai probabil datorită anvelopelor mai mari și a traficului în oraș pe distanțe foarte scurte. Atunci când electro-leul a scăpat la drum lung, în radiul montan 100% electric Trans Carpatica, rezultatele lui Tudor au fost foarte bune („Diagonala” țării cu Peugeot e208).

Variația între anotimpul cald și rece, indică o creștere de până la 60% a consumului mediu (decembrie 2021) pentru Peugeot-ul condus de Laura, în majoritatea timpului în Timisoara. Valoarea minimă a fost atinsă în luna august, la fel ca majoritatea participanților la proiect.

Valorile comunicate de Răzvan pentru drumurile zilnice din București se pliază aproape perfect pe curba întregii echipe. Cu un consum minim în luna august și septembrie, valorile realizate de Răzvan în lunile reci au crescut cu 32% în ianuarie și decembrie 2021.

O curiozitate, consumul minim scăzut ca valoare absolută (12.4 kWh/100 km) realizat de Dan în luna aprilie, face ca valorile din celelalte luni să fie procentual mai mari. In realitate consumul celor două Corsa au fost apropiate, după cum arată graficul consumului săptămânal.

Vom reveni periodic alături de echipa Stellantis cu informații despre experiențele colegilor noștri, cu accent pe costurile de încărcare, în contextul creșterii prețului pentru energia electrică, dar și al celor de întreținere, în cel de al treilea an de exploatare. Până în prezent, electro leul mic și cele două Corsa s-au comportat exemplar, fiind parteneri de nădejde pentru călătorii scurte sau mai lungi, așa cum puteți urmări în seria de articole scrise de proprietari sau pe baza informațiilor transmise:

 1. Opel Corsa și Peugeot 208 – după 75 săptămâni
 2. Bilanț de noiembrie – Renault ZOE, Peugeot 208 și Opel Corsa
 3. Peugeot 208 și Opel Corsa: un caz de utilizare în detaliu și perspectivele începând din 2022
 4. „Diagonala” țării cu Peugeot e208
 5. Eficiență ridicată vara pentru modelele cele mai mici – Smart Forfour, Skoda Citigo, Peugeot e-208, Opel Corsa-e
 6. Costul reviziilor – VW e-Up, Peugeot e-208 și Opel Corsa-e (episodul III)
 7. Un caz de utilizare urbană pentru Peugeot 208 și comparația cu Opel Corsa
 8. Opel Corsa, Peugeot 208 și 2008 – comparații după nouă luni
 9. O săptămână liniștită în oraș – Peugeot e-208/2008 și Opel Corsa
 10. Peugeot 208 și Opel Corsa au pornit la drumuri lungi
 11. Autonomie în creștere pentru Opel Corsa, Peugeot 208 și 2008 în luna aprilie
 12. Peugeot 208: electric vs. benzină
 13. Opel Corsa-e și Peugeot e-208 – rude apropiate cu apetit diferit de electroni
 14. Peugeot 208, Opel Corsa și Renault Zoe – alegeri potrivite pentru primii pași electrici?
 15. Peugeot 208 și Opel Corsa pe lista de preferințe în 2021?
 16. Segmentul sub-compactelor devine tot mai accesibil în 2021 cu Zoe, Corsa și e-208 rulate
 17. Retrospectiva sezonului rece (II) – Renault Zoe, Opel Corsa și Peugeot 208
 18. Informațiile săptămânii de la proprietarii compactelor – e-208, Corsa-e și ZOE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.