La CES kilobitii au inlocuit kilowatii (sau „caii putere”)

Cu toate ca editia 2020 a celei mai mari expozitii de produse electronice s-a incheiat, pentru multe saptamani jurnalistii de specialitate vor scrie si vorbi in continuare despre noile produse si servicii oferite de miile de expozanti la CES – Consumer Electronic Show, Las Vegas 2020.

Dupa prima participare, facilitata de Ecart Media si Eugen Cocea, in timpul careia am urmarit exclusiv noua industrie auto, care la CES este electrica, autonoma si permanent conectata, am plecat cu o intrebare la care vom cauta raspunsuri intr-un viitor nu prea indepartat.

MECA este doar unul din acronimele utilizate la CES, prin care Hyundai defineste viitorul transportului individual

Ce reprezinta un automobil modern? … este un produs electronic, asa cum se vede la CES? Au devenit caroseria si sistemele mecanice aspecte secundare, comparativ cu puterea de calcul, hardul si softul dintr-un automobil modern?

Cine sunt viitorii furnizori pentru industria auto ?

Cine sunt noii furnizori ? Cei care vorbesc limbajul calculatoarelor si softului mai fluent decat pe cel al performantelor dinamice, tinutei de drum, sistemelor de directie si franare, sau pe cel al finisajelor si comfortului interior ?

Herbert Diess, CEO VW, declara cu un an in urma ca viitoarele modele VW vor fi „un fel de smart phone-uri cu roti„. Despre Tesla se scrie de mult ca sunt „calculatoare pe roti”. Intre cele doua extreme reprezentate de VW, cel mai mare grup auto mondial dupa numarul de vanzari (peste 10 milioane in 2019) si Tesla (care nu a vandut inca primul milion de automobile in intreaga istorie de 16 ani) exista toate nivelele de complexitate si integrare a electronicii in productia de masa.

Cinci sfere de interes pentru Microsoft in domeniul auto

Participarea unor mari producatori auto la CES este semnalul ca o industrie mai veche de 100 de ani isi cauta calea spre viitor, incercand sa se redefineasca. Asa cum spunea Daniel Kirchert, CEO Byton, o noua generatie de cumparatori este interesata de cati kilobiti are masina, nu de cati kilowati, sau cai putere, ramasi in limbajul comun de pe vremea carutelor trase de cai.

Conferintele de presa au fost fascinante, fiindca jurnalistii, specializati in calculatoare si software, erau interesati de memoria si viteza calculatorului de bord care permite deplasarea autonoma, de tipul senzorilor si al softului care preiau comanda. Am auzit la CES discutii cu producatori si furnizori despre puterea si modul de racire al calculatorului de bord, dar mai putin despre puterea si racirea motorului de tractiune.

Tesla, desi nu participa la CES sau saloane auto, a demonstrat ca automobilele electrice pot avea performante dinamice remarcabile, sunt tot mai fiabile si numerosi clienti apreciaza „experienta in ecosistemul Tesla” mai mult decat aspectele legate de „calitatile clasice” ale unui automobil.

De la comanda online, livrarea acasa, incarcare rapida la SuperCharger si service la domiciliu, dar mai ales actualizarile frecvente de software, care adauga functii noi automobilului, experienta Tesla este mult mai asemanatoare cu cea a achizitiei si utilizarii unui calculator, decat cu experienta traditionala cu un automobil clasic.

In centrul imaginii AVL Graz, care este una din cele mai prestigioase institutii ce a contribuit la dezvoltarea motoarelor cu ardere interna, se afla in plina tranzitie spre viitorul autonom si conectat

In acest context nou, producatorii si furnizorii se straduiesc sa gaseasca solutii pentru ca automobilul sa devina o prelungire a biroului sau locuintei si sa ofere programe interesante pentru timpul castigat prin eliberarea soferului de atentia concentrata necesara condusului.

Intrebarile puse astazi proiectantilor de automobile la CES sunt:

  • Cum pot continuata o video-conferinta inceputa la birou, pe drumul spre aeroport?
  • Cum pot urmari serialul preferat daca am ramas blocat in trafic?
  • Cum ma pot ajuta comenzile vocale sa activez toate functiile unui automobil?
  • Cum pot continua un joc video inceput cu prietenii de pretutindeni, cand ma grabesc sa ajung in alta locatie ?

Dar cea mai importanta intrebare ramane: cum se pot reduce numarul accidentelor fatale cauzate de neatentie, alcool si droguri la volan? Pentru a genera o imagine cat mai usor de inteles despre ce inseamna 1.35 milioane de victime pe an din cauza accidentelor in trafic, John Krafcik, CEO Waymo – firma responsabila de conducerea autonoma in grupul Alphabet (Google) si fost director de marketing la Hyundai-Kia SUA face urmatoarea analogie:

1.35 milioane de victime in accidente rutiere pe an sunt echivalente cu prabusirea unui avion de tip Airbus A320 cu 150 de persoane la bord in FIECARE ORA, din FIECARE ZI, in FIECARE LUNA a anului.
Sony Vision S

Am vazut la CES o provocare curajoasa de la Sony, care cu ajutorul unui furnizor specializat in productie de automobile la comanda, Magna Steyer, si-a demonstrat competenta in electronica auto, intr-un „pachet auto” foarte atractiv. Privind cu peste 20 de ani in urma, Sony a lansat pe piata bateriile Li-ion pentru aparatura electronica, baterii care au devenit inima oricarui automobil electric. Competenta Sony in acest domeniu vital pentru electromobilitate, fiindca defineste gabaritul, greutatea, autonomia si viteza de incarcare, depaseste cu mult pe cea a producatorilor auto traditionali.

Am ascultat cu interes cum tranzitioneaza furnizorii auto traditionali din producatori de sisteme eletromecanice, pneumatice si hidraulice, in integratori de senzori si software si am facut cunostiinta cu o multime de furnizori din industria electronica, telecomunicatii si aeronautica, care au fost recent atrasi pe orbita industriei auto.

Incarcatorul bidirectional expus de firma EVconnect, partener al proiectului Electromobilitate

Am vazut extinderea utilitatii incarcatoarelor pentru autovehicule electrice pentru trafic bidirectional, facilitand alimentarea locuintei de la acumulatorul automobilui in caz de pana de curent, eliminand nevoia unui grup generator de curent, in caz de avarie.

Acumulatorul „solid state” prezentat de firma taiwaneza Prologium a fost recompensat cu o medalie de aur pentru inovatie la CES 2020

Desi ca oarecare retineri, din lipsa unor exemple concrete de clienti si masuratori reale din teren, am discutat indelung despre acumulatori solid state cu firma producatoare din Taiwan, care afirma ca in 2020 vor fi lansate in productie primele automobile echipate cu acumulatori solid state in China, avand densitate energetica sporita, masa redusa si siguranta sporita fata de solutiile utilizate in prezent.

CES este un micorunivers dominat de firmele din domeniul electronicii si in acest context, raspunsul la intrebarea: „cum va fi asigurata mobilitatea in viitor ?” … se inclina in favoarea raspunsului „cu vehicule ce poate transporta autonom si in siguranta persoane pe pamant, apa si aer, oferind aceleasi facilitati de comunicare si „entertainment” ca orice alt spatiu de lucru sau de locuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.