Pentru comunitatea de suporteri dedicati ce urmaresc proiectul Electromobilitate, testele paralele sunt cunoscute din episoadele precedente, in care am comparat Tesla Model 3 long range cu Hyundai Ioniq si pe Ionica (model 2018) cu Ioniq-ul lui Tudor (model 2019).
Ideea acestor teste empirice este cat se poate de simpla. Ele incearca sa evite limbajul de specialitate NEDC, WLTP, EPA, cicluri prestabilite si viteze constante greu de replicat in traficul „normal”, sau conditiile standardizate in care se deruleaza determinarile de consum si implicit autonomie. Scopul nostru este sa aflam cat costa 100 de kilometri parcursi cu candidatele conduse in aceleasi conditii de drum.
Practic cele doua masini, calatoresc in aceleasi conditii de incarcare, climatizare si viteza, mergand in limite legale, pe sosele deschise circulatiei publice. Scopul este de a compara, in aceleasi conditii atmosferice si de drum, consumul indicat la bord.
15 mai 2020: Timisoara – Herneacova

Odata cu ridicarea starii de urgenta si permiterea deplasarii in afara localitatilor pentru exercitii fizice personale (punctul 8 al declaratiei), am decis cu Tudor sa facem o plimbare pana la Herneacova, un colt de rai in apropiere de Timisoara, unde oameni priceputi au amenajat o arena de echitatie.

Drumul trece pe langa viile si crama Recas si serpuieste peste cateva coline, lucru mai greu de gasit in campia banateana, dar important pentru a intelege tinuta de drum si recuperarea de energie in regim regenerativ, atunci cand comparam doua, sau mai multe modele electrice.

Dupa 32 de kilometri parcursi pe drumuri nationale si judetene, trecand prin mai multe localitati, am realizat o medie orara de 53 km/h si am constatat ca „leul electric” a inghitit cu 29.9% mai multi electroni decat Ionica.
Dupa o frumoasa plimbare in aer liber, in care am discutat mult despre lucrarea de diploma scrisa de Tudor pe teme electromobilistice, dar si despre planurile unui test comparativ mai indelungat, ne-am umplut plamanii de aer proaspat si am decis sa includem in traseul de revenire la Timisoara si o bucata de autostrada, ca sa intelegm mai bine comportamentul celor doua canditate de astazi.
Herneacova – Timisoara

Drumul de intoarcere a avut trei etape distincte:
- 35.6 km de drumuri judetene si nationale, cu trei localitati
- Aproape 20 km de autostrada pe care am lasat sistemele electronice sa controleze viteza de 130 km/h
- Ultimii 15.4 km de la autostrada pana la intrarea in Timisoara, ce trec printr-o comuna.

In parcare la Lidl, locul nostru preferat de intalnire, unde este o statie rapida de incarcare, am avut surpriza sa ne intalnim cu inca doua masini electrice, dupa ce dimineata, la plecare, gasisem o frumoasa Tesla Model 3 la incarcat.

Rezultatul calatoriei paralele de 102 kilometri confirma pozitia Ioniq-ului, primul model electric de serie Hyundai, ca etalon de economicitate, „scorul” final fiind 15.2 kWh/100km pentru e-208 si 11.9 kWh/100km pentru Ionica.
Concluzie preliminara
La prima incercare paralela, nu am avut nevoie de incalzire sau racire, prin urmare performanta de consum reprezinta eficienta grupului motopropulsor, compus din motorul electric si reductorul de turatie.
Peugeot-ul are aproximativ 700 km la bord, iar Ionica aproape 32.000 km.
Calatoria de 102 km de astazi cu Ionica costa 7.77 RON, iar cu Peugeot-ul 9.92 RON (+27%), considerand pretul de 0.64 RON/kWh.
Tudor Marchis si Dan Boboescu

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.