„Cum alegem o masina electrica?”

Ieri, in timp ce scriam despre rezultatele primului test paralel de consum intre „electro-leul” Laurei si veteranul proiectului Electromobilitate, Ionica, am realizat ca au trecut aproape doua luni de la ultima analiza, in care am comparat cu ajutorul lui Marius Barsan, Skoda Octavia 1.4 TSI cu Ionica.

A fost o perioada dificila pentru toata lumea si urmarile vor fi resimtite pentru multa vreme in industria auto si nu numai. Rezultatele inmatricularilor din primele patru luni indica o crestere a preferintelor publicului pentru automobile electrice.

Diversitatea mai mare a modelelor noi disponibile pe piata, variantele perfectionate ale veteranilor (Zoe si Leaf), retele de incarcare in crestere ca numar si putere, genereaza un mediu favorabil pentru electromobilitate.

Dupa doua luni in care am vazut ca aerul oraselor poate fi mai curat si ca in timpul rarelor plimbari pentru aprovizionare nu ne-au mai usturat ochii si nasul de la aerul poluat cu emisii provenind de la motoare vechi si dereglate, poate vom incerca sa contribuim fiecare la o lume mai curata si mai linistita, asa cum anticipeaza Hakan Samuelsson, CEO Volvo.

Cum alegem o masina electrica?

Intr-un recent dialog pe teme electromobilistice organizat de Marius Barsan si moderat de Codruta Rabagel, una din intrebarile discutate a fost: „Cum alegem o masina electrica?

Desi sunt convins ca achizitia unui automobil ramane un impuls emotional, am pledat, de cate ori a fost posibil, pentru o abordare rationala a primilor pasi in universul mobilitatii electrice, incepand cu definirea cat mai exacta a nevoilor de utilizare pentru noul automobil.

Altfel, dorinta de autonomie cat mai mare se transforma intr-o alternativa foarte scumpa, fiindca pentru acea independenta cu care suntem obisnuiti de la masinile clasice sunt necesari acumulatori foarte mari, care sunt scumpi, prin urmare pretul de achizitie este ridicat (oferta premium in Romania).

Distanta medie parcursa zilnic in Europa este 30 km pe zi si tot acelasi ordin de marime este rezultatul unui recent sondaj de opinie lansat de Tudor Marchis, pentru culegerea de date necesare lucrarii sale de diploma.

Credit: Tudor Marchis

Prin urmare, majoritatea drumurilor zilnice pot fi acoperite cu un automobil electric de oras din categoria VW e-Up! sau Skoda Citigo iV (oferta din Romania in luna aprilie), cu preturi mai accesibile, incepand de la aproximativ 10.000 euro, dupa subventie.

Peugeot e-208

Din aceasta categorie face parte „electro-leul” Laurei, proaspat parcat in garajul nostru virtual si deja supus primului test comparativ cu etalonul de eficienta utilizat in proiectul Electromobilitate, Hyundai Ioniq.

Compact, modern si foarte aratos, Peugeot e-208 este o masina electrica din generatia 2020, cu aspect atractiv, interior rafinat si cateva functii foarte indragite de utilizatoare, cum ar fi deschiderea si inchiderea usilor fara contact.

Avand deja un Hyundai Ioniq model 2019 in familie, cu care Laura a parcurs primii pasi electrici si a facut cunostinta cu placerea condusului electric („the joy of electric driving” este motto-ul proiectului Electromobilitate), interesul s-a orientat catre Kona, care are o autonomie de invidiat.

Prețul cu aproape 10000€ mai mare nu a justificat nevoia mea de autonomie care FOARTE rar depășește pe cea a Peugeot-ului. Intr-adevăr, cu Kona drumul Timisoara – Cluj se poate face fără incarcare, dar 10000€ sunt 10000€ … și pentru 30 de minute la o stație de incarcare (care oricum sunt binevenite)…nu cred ca se justifica diferența de preț.

Am ales o mașina electrică pentru drumurile foarte scurte in oraș, unde mașina mea pe benzina (Ford focus 1.5 benzina, automat) consuma 15l/100km, pe când Peugeot-ul consuma 15kWh/100km.

Alegerea mașinii electrice este influențată și de locuitul la casa, unde pot sa incarc fără griji peste noapte mașina.

O alta influența puternica au fost cei din imediata apropiere, sotul si fiul, care au deja o mașina electrică și m-au îndrumat spre aceasta decizie.

Asa cum am povestit si data trecuta, factorul poluării și contribuția personala la un aer mai respirabil au fost imbolduri decisive pentru achizitia unei masini electrice.

Laura Marchis, proaspat proprietar de Peugeot e-208

Rezultatul primului test paralel de consum, indica valori preliminare cu 27% mai ridicate ale Peugeot-ului, fata de Ioniq (vom reveni, pentru a fi siguri ca nu s-a strecurat o eroare). Din punct de vedere tehnic denota ca echipa coreeana si-a facut mai bine temele de casa decat cea franceza.

Considerand insa pretul energiei electrice la o priza casnica 0.64 kWh/100 km, parcursul mediu zilnic discutat mai sus si diferenta de 2.15 RON/100 km masurata in paralel cu Ionica, rezulta costuri cu energia electrica mai mari cu aproximativ 25 RON/luna.

Este o asemenea diferenta suficienta sa incline balanta in favoarea unui Hyundai Ioniq, daca stilul exterior si interior al electro-leului, usurinta parcarilor in oras si poate o experienta buna cu alte modele Peugeot si cu service-ul local, sunt factorii cei mai importanti de decizie?

Hyundai Ioniq

Cu totul alte criterii primeaza, atunci cand un automobil electric este selectat pentru transportul de persoane (taxi, uber, etc.). Spatiul mai mare interior si in portbagaj, incarcarea rapida, confortul si eficienta sunt criterii importante atunci cand parcursul zilnic este cuprins intre 150 – 200 kilometri si se pot economisi intre 100 si 200 RON pe luna, in functie de incarcarea la priza domestica sau la cea rapida cu plata.

Doresc sa precizez ca estimarile se bazeaza pe consumul obtinut cu e-208 si Ioniq model 2018 in 15 mai, pe un traseu relativ plat in lungime de 100 km in apropriere de Timisoara. Valorile vor varia semnificativ in anotimpul rece si in localitati cu relief deluros.

Pentru verificare, am revenit dupa o zi la Herneacova cu Ionica, de data aceasta cu doi pasageri si rezultatul a fost acelasi: 10.7 kWh/100km, chiar daca temperatura exterioara a fost cu 3 grade Celsius mai ridicata.

Consum comparativ Hyundai Ioniq pe traseul Timisoara – Herneacova in 15 si 16 mai

In loc de concluzie

Oferta mult mai bogata de modele din acest an va genera cu siguranta interes mai mare din partea publicului si a unor firme, cel putin pana la epuizarea celor aproximativ 3000 de ecotichete.

Cu un buget determinat si prioritatile de utilizare bine definite, suntem siguri ca fiecare poate gasi modelul potrivit, pentru a se alatura efortului comun pentru o lume mai curata si mai linistita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.