Adio PHEV?

O știre din patria motoarelor Otto, Diesel, Wankel și al altor mii de inovații legate de perfecționarea motoarelor termice timp de peste 100 ani, este un subiect de temeinică dezbatere în presa germană.

Ca patrie a automobilului, Germania a pus Europa pe roate și a rezolvat problemele de mobilitate individuală și de transport marfă în secolul trecut, dezvoltând o foarte puternică industrie auto și o rețea de autostrăzi de invidiat.

Cu toate acestea, secolul XXI avea să dovedească că aroganța născută din succesul îndelungat și dependența economiei naționale de exportul de autovehicule și echipamente de producție pentru industria auto, a dus la abuzuri majore (vezi Dieselgate) și la un refuz de accepta că viitorul este electric, autonom și conectat.

Chiar și atunci când statele mai puțin dependente de industria auto au propus o legislație europeană, care să limiteze emisiile poluante, Germania, împreună cu sateliții cointeresați de locurile de muncă create de furnizorii germani în centrul și estul Europei, au blocat sistematic inițiativele UE începând din 2013.

În ultimele legi, destinate să forțeze reducerea emisiilor de CO2 prin aplicarea de amenzi, puternica industrie europeană de motoare termice a strecurat o portiță prin care hibrizii plug-in (PHEV) au fost considerați pentru subvențiile de încurajare a mobilității electrice.

In teorie, deplasarea electrică în oraș și cea cu ajutorul motorului termic în exterior, pare a fi o rezolvare rezonabilă pentru deplasările lungi, cel puțin până când o rețea de încărcare rapidă sau una de schimbare a acumulatorilor, va acoperi Europa în mod satisfăcător.

Practica a dovedit însă, că utilizarea mixtă se poate realiza doar când proprietarii încarcă zilnic micile acumulatoare cu care sunt echipate PHEV-urile. În realitate acest lucru nu prea se întâmplă, rezultatul fiind ca majoritatea PHEV-urilor sunt utilizate ca orice alt vehicul cu motor termic, doar că beneficiază de o subvenție la achiziție, care nu aduce un folos real societății, cu excepția prelungirii agoniei producătorilor de componente și motoare termice.

Analizând statisticile europene de înmatriculare, PHEV-urile au o pondere importantă, acolo unde legislația nu le penalizează pentru modul real de utilizare, ba dimpotrivă, continuă să le subvenționeze.

După Brexit, Marea Britanie a adoptat de urgență o legislație restrictivă pentru PHEV, iar Norvegia nu a încurajat achiziția mașinilor care „se încărcă singure”, așa cum trâmbița reclama Toyota interzisă în Norvegia, o piață EV matură, cu un public foarte bine educat în acest domeniu.

Realități europene

Sursa: CleanTechnica

Cel mai ușor se poate înțelege fenomenul german, privind statisticile de înmatriculări prezentate de Clean Technica pentru principalele patru piețe europene, unde găsim pentru luna martie următoarele proporții:

  1. Germania: 14.3% BEV – 11.3% PHEV
  2. Marea Britanie: 16.1 BEV – 6.1% PHEV
  3. Franța: 13.6% BEV – 6.9% PHEV
  4. Norvegia: 86.1% BEV – 5.8% PHEV

O nouă strategie?

Chiar dacă apelurile repetate de reducere a utilizării combustibililor fosili, pentru diminuarea riscului de încălzire globală, au fost contracarate cu abilitate de marii producători de petrol și gaze, conflictul din Ucraina a generat o altă dimensiune a tragediei dependenței europene de sursele de energie importate din Rusia.

Măsurile de aprovizionare alternativă și planurile pe termen mediu și lung au fost mai prompte ca de obicei și noua conducere de la Berlin a luat în vizor subvențiile acordate pentru PHEV.

Știrea publicată miercuri seara de Frankfurter Allgemeine s-a răspândit cu repeziciune, afirmând că Ministerul Economiei a decis stoparea subvențiilor pentru PHEV la finalul anului 2022, dar și reducerea subvențiilor pentru BEV începând din 2023.

Reducerea subvențiilor este bine venită pentru a așeza piața pe criterii concurențiale reale și a diminua prețurile umflate în 2020, odată cu majorarea ajutorului oferit de stat, imediat după lock-down-ul istoric din primăvara anului 2020.

Eliminarea înainte de termen a subvențiilor PHEV în Germania este o adevărată surpriză, considerând că va lovi în plin în industria producătorilor de componente, accesorii și motoare termice.

Să fii învățat oare actualii conducători ceva din mersul încăpățânat pe calea diesel la începutul sec XXI, când Japonia îmbrățișa hibrizii și China tracțiunea electrică?

NOTĂ: imaginea din titlu este surprinsă la ultima ediție ElectRoMania de la Păltiniș, unde colegii noștri Teo (BMW) și Octavian (Outlander) au prezentat două PHEV-uri utilizate corect, cu încărcare acasă în fiecare noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.