Renault ZOE – sunt zilele vedetei franceze numărate?

O privire la rezultatul înmatriculărilor din primul trimestru, pe principalele 14 piețe din Europa de vest, semnalează reducerea livrărilor îndrăgitei vedete franceze.
Sursa: EU EVs

Cele 7541 înmatriculări, raportate de EU EVs pentru primul trimestru, reprezintă cel mai mic volum începând din 2017, când primul trimestru se încheia cu 14531 înmatriculări.

Chiar dacă este firesc ca „bătrâna doamnă” sa facă loc unor modele mai noi, nostalgia ne cuprinde, fiindcă pentru mulți ZOE a fost prima experiență electrică, care nu se uită.

Fie că a fost un test drive, oferit la incept cu zgârcenie de dealeri – care ne-au avertizau cât este de scumpă (întâmplare reală din 2018 la Timișoara) – sau o scurtă călătorie tăcută în oraș cu Uber, ZOE ne-a deschis ochii la ce există dincolo de deplasarea cu energia produsă din combustibili fosili, de niște pistoane agitate sub capotă, care au nevoie de ulei, filtre, bujii, curele, etc. pe scurt: întreținere periodică costisitoare!

Faptul că ZOE, condusă cu blândețe, este unul din cele mai eficiente modele din garajul nostru virtual, ajută mult la bilanțul navetiștilor, chiar dacă posibilitățile de încărcare gratuită se reduc văzând cu ochii, așa cum este firesc pe o piață în curs de maturizare.

Sursa: EVdatabase

După 83 săptămâni de colaborare, începând din 14 septembrie 2020, Radu acumulat peste 65.000 km monitorizați în cadrul proiectului Electromobilitate, pendulând zilnic din apropiere de Ploiești la București.

În acest interval de timp a realizat un consum mediu de 14.5 kWh/100 km, valoare ce include două sezoane reci și este cu 13.7% mai mică decât cea indicată de EVdatabase pentru ZOE ZE50 R135.

Ciprian s-a alăturat echipei ZOE din 24 mai 2021 și după 46 săptămâni, bilanțul său indică 20.134 km monitorizați, cu un consum mediu de 15.3 kWh/100 km. Și această valoare este cu 7.3% mai mică decât cea publicată de EVdatabase pentru ZOE ZE50 R110, în ciuda navetei în teren cu diferențe mari de nivel și climă aspră, pe traseul Gura Humorului – Suceava.

Am trecut prin aceste detalii, pentru a demonstra că naveta pe distanțe medii cu un automobil electric este cazul ideal de utilizare, în care eficiența și confortul își dau mâna pentru o experiență zilnică foarte plăcută și fără fum la eșapament.

În continuare, le dam cuvântul colegilor din echipa ZOE.

Radu – Ploiești

Datele de exploatare în intervalul 04-11.04.2022 ale lui ZOE, sunt:

  • Parcurs:  739 km
  • Viteza medie:  42.4 km/h
  • Consum mediu:  14.5 kWh/100 km
  • Costuri alimentare:  50 lei

Observ că energia, sub toate formele ei cunoscute și utilizate, cu excepția celei produse curat și regenerabil, devine o marfă din ce în ce mai scumpă.

Chiar și unii cunoscuți creatori de conținut, după ce au preamărit mult timp mașinile fosile, mai ales pe cele cu mărime, performante și confort în exces, iar mai nou aduc în fața spectatorilor tot mai multe mașini electrice, de regulă tot din cele din segmentul premium, încep să aducă vorba tot mai des că de fapt nu avem nevoie în viața de zi cu zi de așa ceva. Interesant….

Ciprian – Gura Humorului

Datele pentru Zoe de săptămâna trecută:

  • 526.1 km
  • 49.4 km/h viteză medie
  • consum 15.7 kWh/100 km

A fost ceva mai cald și am văzut estimare de autonomie la bord de 350 km, dar acum iar ne-a năpădit ninsoarea! Sper să fie ultima!

Márton – Târgu Mureș

Săptămâna trecută ZOE 41, a parcurs 809 km cu un consum de 13.9 kWh/100 km și viteză medie de 40 km/h.

Am avut două ori drumul Târgu Mureș – Harghita Mădăraș. Sus, la stațiunea de ski, am susținut trei prezentări pentru 60 de studenți în IT la o tabără de iarnă.

M-am interesat și nu trebuiau lanțuri, dar totuși am testat acasă o pereche să mi se potrivească.

Am oprit la Kaufland din Odorheiu Secuiesc pentru vreo 20 de minute, cât să mănânc o felie de pizza, și a doua zi la Mercur. În acest timp mașina s-a încărcat un pic.

Fiindcă am fost de două ori la munte, în ambele ocazii am încărcat la Sovata, la Kaufland, câte o oră. Stația e programată și te deconectează fix după o oră de folosire. 

Duminică a nins abundent pe munte, s-a depus și zăpadă bună, dar de lanțuri nu am avut nevoie. Condusul EV-ului pe zăpadă eu zic că e mai dificil, nu poți să frânezi ușor, pentru că inițial încetinește prin regenerare, și când cuplează discurile de frână, ZOE nu o face lin, mașina alunecă și trebuie să anticipezi faza asta. Am alunecat de vreo trei ori câte un metru din această cauză. 

La coborâre de pe munte, am făcut tot drumul în jos cu regenerare, lăsând mașina în N să prindă viteză și apoi în D să regenereze. Estimarea autonomiei la bord a sărit de la 108 km la 172km și s-a regenerat o „căsuță” întreaga de energie pe indicatorul de la bord. 

Șerban – Suceava

O săptămână foarte agitată cu 74 km urbani și consum de 17 kWh/100 km.

Consumul mediu săptămânal

Pentru amatorii de statistici am adăugat graficul consumului săptămânal raportat de cei patru colegi din echipa ZOE pentru ultimele 12 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.