Săptămâna #7 continuă să ne prezinte o lună februarie mai de primăvară decât de iarnă. Au fost ani cu minime de iarnă, alți ani cu maxime de primăvară sau chiar de vară. O lună capricioasă.
Vom vedea dacă se va păstra trendul, puțină iarnă vom mai avea, cel mai probabil. Am avut în fiecare an.
„Studiul celor 4 Românii”
„Studiul celor 4 Românii” sau Barometrul României Responsabile (BARES) este un studiu interesant realizat de Cult Research și GRF+, în parteneriat cu EFdeN. Mai multe detalii pe Green Start#Up sau pe InfoClima.
36% din respondenți sunt avangardiști, iar 44% dintre ei se văd curând prosumatori și 12% cu o mașină electrică. Personal nu sunt surprins de aceste cifre, deși am văzut și multe reacții negative. Ar trebui să ne uităm în jurul nostru și să ne vedem vecini, prieteni sau apropiați pe care-i regăsesc foarte ușor în cifrele acestui studiu.
E bine pentru noi, ca economie, să ne uităm mai atent la sustenabilitate? Unde vă încadrați între „membrii celor 4 Românii”?
Săptămâna #7
Săptămâna care a trecut ne aduce cel mai bogat parcurs din acest an, 4.933 km. #konașii și #konițele au ieșit din hibernare. Vremea primăvăratică i-a îndemnat pe proprietarii-voluntari la electro-plimbări.
Consumul identic cu cel înregistrat și în raportarea anterioară, din săptămâna #6. 15 kWh/100km, dar cu o diferență ceva mai mică.
Pe graficul consumului mediu se vede cel mai bine diferența mică, de doar 2.1 kWh, înregistrată între valoare minimă și cea maximă din această raportare.
Și mai interesant vedem pe graficul domeniului de consum, pe care este usor de citit cum echipe formate din utilizatori diferiți de Kona de la an la an, produc valori simetrice, aproape identice.
Echipa noastră după cum știți se modifică in fiecare an. Colegii noi, din locații diferite, și chiar cu mașini diferite (Marius (CS) raportează valori pentru Kona MY2024) ne surprind cu această simetrie a datelor.
Am mai zis și pot să o repet. Kona e o mașină predictibilă și eficientă. Nu ne aventurăm când spunem că este printre cele mai eficiente 🙂
Nici MY2024 nu face notă discordantă după cum observăm. Să vedem ce ne-au transmis colegii în mesajele lor săptămânale.
Titus (SB)
Săptămâna 12-18.02:
- distanță: 147.8 km
- consum mediu: 14,8 kWh/100km
- cost 0 ron
Daniel (CJ)
Pentru săptămâna 12-18 februarie pentru Kona avem următoarele date:
- 363 km parcurși
- viteza medie 40,3 km/h
- 16.4 kWh/100km
- 4,89 kWh încărcați la Altex Dej cu un cost de 8,27 lei
- 76 kWh încărcați acasă cu cost 0 lei de la soare și mai nou și vânt.
Florinel (TM)
În săptămâna 12-18 februarie am parcurs 741.6 km cu un consum mediu de 15.3kWh/100km.
Din acești 741.6 km aproximativ 580 de km au fost făcuți în afara orașului (Timișoara – Corund – Timișoara)
Cu 87 kWh, de unde reiese un consum de aproximativ 15.0 kWh/100 Km, după părerea mea nu este rău ținând cont că tot drumul până la Corund am avut temperaturi între -3 grade/ 3 grade. Și nu am mers deloc la consum.
Gabriel (MS)
Săptămâna #7 a arătat așa:
- distanță parcursa: 1364.7 km
- consumul mediu: 14.3 kWh/100 km
- încărcare: încărcat acasă, din Hidroelectrica
Distanța parcursă săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Naveta: Luni – Vineri.
- Un drum de București și unul în Sibiu.
George (DB)
Am început săptămâna cu 6541 km în bord și am încheiat-o cu 6823 km. Am parcurs 282 km, jumătate în regim urban, pe distanțe de 2-5 km și jumătate pe DN, în regim mixt, pe un traseu Târgoviște-București și retur de 170 km.
Consumul mediu general a fost de 15,7 kWh/100 km, iar consumul mediu al deplasării extra-urbane a fost de 14,6 kWh/100 km, în condiții de temperatură de 1-4 grade și mers tot timpul cu căldura pe 21,5 grade.
Am încărcat în această săptămână 20 kWh din panourile fotovoltaice, cost 0.
Marius (CS)
O săptămână plină, navetă plus câteva drumuri extra. Toate încărcările gratuite.. Consum 15,8 kWh/100km. Distanța parcursă 705,4 km.
Crescând temperaturile și folosind mai rar încălzirea mașinii a scăzut și consumul.
Dani (AR)
Pentru „Kokoana” în săptămâna #7 am înregistrat:
Perioada: 12.02 – 18.02
- Km parcurși: 1328,8 km
- Consum mediu: 14.6 kWh/100km
- Cost încărcare: 0
- Total cost/lună: 0 lei
- Temperaturi apropiate de 10 gr.
Aproximativ 10% urban cea mai mare parte a km fiind înregistrați într-un mini concediu până la Băile Herculane și o ieșire la cetatea Golubac din Serbia împreună cu George (Model 3 LR, Ineu).
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂
În 3 ani de când conduc Kona electrică nu am încărcat decât acasă, sunt prosumator la Hidroelectrica .Statiile de încărcare ar trebui să fie mai multe pe autostrăzi și drumuri naționale și să se plătească folosind cardul ,fără tot felul de aplicatii greu de lămurit când te grăbești. A avut cineva probleme tehnice cu Kona Electric și unde se pot remedia ,sper să nu fim nevoiți să mergem în Cehia ! O zi excelentă,fără gropi pe șosea.
Salutare! Si eu am încărcat preponderent acasă. 75% din retea si 7-8% de la soare. Restul sunt deplasări externe. Pot spune că fără mari probleme. Ba mai câte o stație defectă, ba probleme de comunicații, dar sunt stații suficiente. Nu am rămas în pană 🙂
Problemele tehnice le rezolvă în principiu reprezentanțele. Colegii de pe grupurile de facebook si whatsapp au avut probleme care s-au rezolvat. Personal am acum o problemă și aștept rezolvarea cât de curând la reprezentanța din Cluj. Nu e cazul să facem un drum până în Cehia pentru asta, ca turiști ar fi mai indicat 🙂
Drumuri bune!