In urmă cu un an Bogdan publica primul articol pe blogul electromobiliștilor:
Fost posesor de Mini Cooper S bătrânel, m-am decis în 2019 să trec pe electrică. Sunt mare fan tehnologie nouă, aproape tot timpul sunt înscris în programele de beta-testing la sistemele de operare pe care le folosesc. Majoritatea drumurilor sunt de sub 20-30 km prin oraș, am parcare subterană și a fost alegerea evidentă.
Bogdan – Peugeot e208, București
Majoritatea drumurilor sunt de sub 20-30 km prin oraș?… vor zâmbi gladiatorii rutieri din jungla urbană, cărora 400 km autonomie le sunt în continuare insuficienți și preferă să ne afume pe toți cu grațioasele ”dizăle” fiindcă pot parcurge 1000 km fără să alimenteze. Dar vezica ce zice?
Parcursul
După 12 luni de monitorizare, avem dovada că Bogdan nu a glumit, dimpotrivă și-a cunoscut foarte bine rutina zilnică și cazul de utilizare. Majoritatea drumurilor sale săptămânale au fost sub 100 km, ceea ce teoretic i-ar fi permis să încarce o singură dată la două-trei săptămâni.
In plus, încărcarea fiind în garajul subteran de acasă, este cea mai confortabilă și ieftină variantă de deplasare, cu excepția colegilor care au investit într-un sistem fotovoltaic sau beneficiază de încărcare la locul de muncă.
Asa cum ați aflat probabil, majoritatea participanților la proiectul Electromobilitate încarcă și în 2023 acasă, iar investițiile în panouri fotovoltacie sunt în creștere. De altfel și Bogdan mărturisește, că ocazional încarcă la părinți din sistemul lor fotovoltaic, de unde se hrănește de obicei un Renault Megane.
Parcursul total monitorizat, 8023 km cu un consum mediu de 15.9 kWh/100km, ne învață alte doua lecții importante pentru alegerea unui automobil electric, pe lângă cea fundamentală legată de autonomia necesară, care are cel mai mare impact asupra prețului de achiziție al unui automobil electric nou.
Consumul
Consumul Peugeot-ului nu este dintre cele mai bune între modelele actuale disponibile, dar experiența lui Bogdan dovedește că preocuparea obsesivă cu valorile realizate la fiecare drum, mergând până la a doua zecimală, poate răpi din bucuria condusului electric.
In final, contează să înțelegem variația consumului între anotimpuri, care ne ajută la estimarea autonomiei disponibile pentru călătoriile mai lungi, acolo unde avem nevoie de reîncărcare. In cazul de utilizare comunicat de Bogdan, călătoriile sale au depășit de nouă ori în 12 luni autonomia disponibilă cu un plin de electroni, ceea ce reduce nevoia de încărcare rapidă în rețele publice.
Călătorii
In articolul introductiv, Bogdan mărturisea:
În ceea ce privește modelul, am luat în considerare următoarele:
- vara pun bicicletele pe portbagaj și mai plec prin țară,
- iarna pun plăcile și vizitez pârtiile locale,
Este singura mașină în familie, iar aspectul și modul de condus sunt foarte importante. Dacă adăugăm și reticența pentru mașini mari și greoaie, lista mi s-a scurtat considerabil.
Bogdan a parcat cel de al doilea Peugeot e-208 în garajul nostru virtual
Intr-un fotoreportaj de la Transilvania Classic, Bogdan relatează despre participarea la competiția de regularitate din Sibiu, care poate lua formele cele mai plăcute alături de un model electric tăcut și mai curat decât suratele echipate cu motoare termice.
Lecții după 12 luni de colaborare
Majoritatea utilizatorilor de automobile electrice, peste 30.000 în România începând din luna mai, se bucură de mașinile lor așa cum sunt, fără statistici, fără consumuri, ca la orice altă mașină, până la urmă.
Bogdan, alături de alți 80 de proprietari (începând din 2018) au ales însă să-și investească o parte din timp pentru a colecta și transmite datele săptămânal, cu speranța că vor fi utile celor interesați de mobilitatea electrică, dar încă indeciși să facă pasul.
MULȚUMIM Bogdan pentru efortul din ultimele 12 luni și ne-am bucura să aflăm în continuare despre aventurile voastre alături de Peugeot e-208.
La final, un sfat pentru cei dornici să experimenteze mobilitatea electrică cu un preț minim de intrare. Dacă nu vă place Dacia Spring, un Peugeot e-208 încărcat lent la priza de acasă și utilizat mai puțin de 10.000 km pe an, așa cum este cazul lui Bogdan (sau Laura), ar putea fi un best buy pe piața second hand.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.