Unde încărcați? – ediția 2023

Ajuns la a patra ediție, sondajul anual despre modul de încărcare al automobilelor electrice încearcă să răspundă la una din întrebările adresate foarte des de publicul participant la evenimentele de promovare a mobilității electrice organizate de echipa noastră.

Demersul a fost lansat în 2020 și rezultatele pot fi găsite în următoarele trei articole:
1. Aprilie 2020 – Rezultatele sondajului: Unde, cum si cand incarcati?
2. Mai 2021 – Update: Rezultatele sondajului: Unde, cum și când încărcați?
3. Mai 2022 – Prolog la electro-șezătoarea din 14 mai

Întrebări 2023

Ediția 2023 a demarat săptămâna trecută cu trei întrebări adresate echipei proiectului Electromobilitate și o invitație pentru întreaga comunitate de a ne transmite răspunsurile la rubrica de comentarii.

1. Unde încărcați?

a) acasă

b) locul de muncă

c) rețele publice

2. Pentru încărcarea acasă, utilizați panouri fotovoltaice?

3. Aveți în plan o investiție în panouri pentru anul 2023?

Participare 2023

La prima fază a sondajului ediția 2023, adresată colegilor din cadrul proiectului, am primit 47 răspunsuri, alte două fiind comunicate în rubrica destinată comentariilor la articolul:

Multumim Florin și Mihai Florin pentru promptitudine!

Albastru – localități de reședință ale colegilor din echipa proiectului Electromobilitate
Roșu – localități care au găzduit evenimente de promovare a mobilității electrice organizate de echipa noastră

Cele mai numeroase răspunsuri le-am primit de la colegii din București și Timișoara (câte 8), apoi din Cluj și străinătate (câte 6).

Rezultate parțiale 2023

Încărcarea acasă

După prima fază a sondajului se confirmă, la fel ca în cele trei ediții precedente, preferința pentru încărcarea acasă.

Este de departe cea mai comodă modalitate, timpul de încărcare fiind nesemnificativ, de ordinul secundelor necesare cuplării și decuplării conectorului, cum scria colegul nostru Dan – Volvo XC40 (București) într-o postare recentă din media socială.

Încărcarea în sine se derulează în paralel cu odihna sau activități casnice și este de cele mai multe ori cea mai economică variantă, prețul energiei casnice fiind mai mic decât cel aplicat de furnizorii serviciilor de încărcare.

Desigur că nu toți utilizatorii de autovehicule electrice au posibilitatea de încărcare acasă, deși exemple furnizate de colegii noștri indică posibilitatea încărcării în parcarea blocului, așa cum relatează Dan – Kona, Alex – ID.3 și Bogdan – Peugeot e208, toți trei din București, Raul – Fiat 500, Timișoara și Paul – Kona, Băilești.

Încărcarea de la soare

Paul a ridicat încărcarea la bloc într-o altă liga, după ce a instalat panouri fotovoltaice pe balcon și încarcă Kona și Springul cu energie de la soare. Exemplul lui Paul deschide un capitol aparte în prioritățile electromobiliștilor, sincer preocupați de sursele de unde provine energie electrică utilizată, fiindcă fără energie regenerabilă, electrificarea transportului ar fi doar o jumătate de măsură pe calea spre reducerea emisiilor poluante.

19 din cei 49 colegi, care au răspuns la sondaj (39%), încarcă de la soare, în timp ce o altă treime este în curs de instalare a panourilor fotovoltaice în acest an. Unele investiții sunt programate pentru extinderea instalațiilor existente, în timp ce alți colegi le-au planificat pentru anul viitor, sau la scurt timp după ce se vor muta la casă.

Un caz unic în echipa noastră este cel subliniat de Peter (Timișoara) al cărui IONIQ 5 este echipat cu panouri fotovoltaice, care au produs 149 kWh în perioada monitorizată (începând din 28 martie 2022).

1. Unde încărcați? 

a) acasă: 39%

b) locul de muncă: 25%

c) rețele publice: 36% (8% de la stații gratuite, 28% cu taxă)

2. Pentru încărcarea acasă, utilizați panouri fotovoltaice?

-> Nu, în afară de cele integrate pe mașină 😊

3. Aveți în plan o investiție în panouri pentru anul 2023?

-> Cel mai probabil, nu. Analizez opțiunea cu stocare în baterie, dar de varianta tip “prosumator” nu mai sunt interesat.

Peter – IONIQ 5, Timișoara

Din evoluția incărcării de la soare la bordul Ioniq-ului pe parcursul anului, rezultă variația producției de energie electrică în funcție de durata expunerii la soare și a condițiilor meteo. Pe lângă soluția cu baterii de stocare a energiei electrice utilizată de colegi, Daniel (Kona, Dej) vine cu altă propunere în curs de realizare:

1. De la începutul anului am încărcat de acasă 649,5 kWh, cost 0 lei , aproximativ 41%.

Am posibilitatea de a încărca mașina și la job, de unde am încărcat anul acesta 742,8 kWh,  cost 0 lei, aproximativ 47%.

Din rețele publice am încărcat 163,87 kWh cu un cost de 201 lei, aproximativ 10%.


2. Pentru încărcarea acasă folosesc panouri fotovoltaice. Momentan am instalat 5,5 kWh de doi ani din bugetul propriu și folosesc pentru stocare o baterie de la un Nissan Leaf de 24 kWh.

3. Pentru 2023 voi mai instala următoarele:

Turbină eoliană de 1,5 kWh;

– 1,5 kWh panouri solare conectate la un invertor hibrid împreuna cu turbina eoliană. Acestea vor avea rolul de a alimenta un circuit intern de 12 V si de a încărca bateria de Nissan leaf folosita ca si stocare.

– 3. 5 kWh trifazic în mare parte pentru atelier și pentru pompele de căldura , în momentul de față caut oferte și întocmesc actele pentru acestea, dar până la sfârșitul anului am în plan instalarea lor.

Daniel – Kona, Dej

Încărcarea la locul de muncă

Diagrama lui Peter, poate genera o întrebare firească: De ce încarcă acasă și la stații publice, dacă dispune de posibilitatea încărcării gratuite la serviciu?

Chiar dacă în cele mai multe cazuri angajatorii achită costul energiei electrice și gratuitatea încărcării în timpul orelor de program pare a fi de nerefuzat, Attila (Kona, Timișoara), coleg de serviciu cu Peter, oferă un posibil răspuns:

Încărcăm acasă la curte (Hyundai Kona și Smart Forfour) cu o stație monofazică de 7.2 kW, care își modulează curentul de încărcare în funcție de producția fotovoltaică, setat ca să asigure mereu minimumul de 6A.

La locul de muncă (apuc să) încarc doar dacă ajung la prima oră, înainte de ora 8, sau dacă fac o pauză de plimbare la stație după ora prânzului. Sunt atâtea autoturisme electrice în rândul angajaților, că nu mai găsesc stațiile libere în anumite intervale orare 🙂

De când avem fotovoltaic, s-au mai rărit încărcările la locul de muncă… „work from home” și soarele te mai invită și la încărcat mașina în curte.

Attila – Kona, Timișoara

Tot Attila aduce în discuție transformarea radicală a modului de lucru, acolo unde se poate și când se poate. ”Work from home”, ”home office” au pătruns în vocabularul curent, odată cu nenorocirile pandemiei.

Nu este foarte clar dacă acest fenomen pe piața muncii a determinat reducerea substanțială a răspunsurilor legate de încărcarea la locul de muncă față de anul trecut, sau este pur și simplu compoziția diferită a echipei și a celor ce ne-au transmis răspunsurile pentru ediția a IV-a a sondajului nostru.

Un caz de utilizare aparte între răspunsurile colegilor este cel transmis de Ovidiu (Model YP, București):

1) Încarc în principal de la birou (gratis) – atașez o poză din aplicația Tesla cu meniul de statistici încărcare începând din momentul ridicării mașinii.

La birou avem 800 kWp instalați, ce acoperă 90% din consumul fabricii in zilele însorite, deci putem spune ca mare parte din energia ajunsă in bateria mașinii este de origine solară.

2) Acasă încarc de la rețeaua clasică, având ca furnizor Hidroelectrica cu 0,70 RON/kWh. Intenționam să pun panouri FV prin programul Casa verde însă nu sunt eligibil întrucât casa noastră face parte din case înșiruite, cu mai mult de 2 unități locative.

3) Sunt în căutare de oferte în regie proprie pentru panouri FV, dar este posibil să amân pentru la anul. Orientarea acoperișului nu este optimă pentru putere mare instalată, așa că ar fi folosită strict pentru casă și eventual stocare.

Făcusem un calcul pentru o instalație de 3 kWp cu baterie de 5 kWh, care s-ar fi amortizat în aproximativ 9 ani, la costul mediu lunar de aproximativ 300-350 RON. De aceea nu ar fi o prioritate în momentul de față.

Ovidiu – Model Y Performance, București

Tot aplicația Tesla se ocupă și de statisticile de încărcare pentru Cristian (Model YP, Brașov) și Octavian (Model Y LR, Sibiu, imaginea din dreapta).

Invitație la colaborare

Indiferent dacă aveți o situație asemănătoare cu cei 49 colegi care au raspuns la prima fază a sondajului, sau una total aparte, ne-ar face mare plăcere să aflăm… cum încărcați?

Așteptăm răspunsurile voastre la cele trei întrebări până vineri 2 iunie, la rubrica de comentarii, în media socială, sau pe adresa office@electromobilitate.com, mai ales dacă intenționați să adăugați diagrame sau imagini, pentru a fi incluși în rezultatele finale ale sondajului ediția 2023.

Mulțumim pentru colaborare!

Întrebări 2023 

1.Unde încărcați? 

a) acasă

b) locul de muncă

c) rețele publice


2. Pentru încărcarea acasă, utilizați panouri fotovoltaice sau turbine eoliene?

3. Aveți în plan o investiție în panouri sau eoliene pentru anul 2023?

1 Response

  1. Ciprian spune:

    1. b
    2. Nu
    3. Da

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.