Asistam la „electrificarea” preferintelor clientilor?

Este un subiect interesant, pe care l-am dezbatut in repetate randuri si opiniile sunt impartite intre cei ce cred ca asistam la o schimbare de preferinte ale clientilor europeni si cei ce considera ca rezultatele primelor patru luni din an sunt doar un accident cauzat de pandemie.

Amatorii de statistici isi aduc probabil aminte de doua articole recente, primul in care discutam scaderea inmatricularilor in Germania cu 61%, in timp ce in al doilea afirmam ca in Olanda, unde activitatea a fost mai putin restrictionata de pandemie, vanzarea masinilor electrice a suferit pierderi mai mici (-14%) decat piata auto in general (- 53%).

Revenim la cea mai mare piata auto europeana, cu mai multe detalii furnizate de KBA – Kraftfahrt-Bundesamt, fiindca un fenomen extrem de interesant, pe care l-am semnalat inca de la inceputul instalarii pandemiei, se confirma in cea de a patra luna.

In timp ce vanzarea de automobile echipate cu motoare pe benzina si motorina scade puternic, variantele electrice isi mentin ritmul de inmatriculari de anul trecut, ceea ce duce la o pondere tot mai mare a segmentului electric in vanzarile de masini noi pe piata germana.

Germania – detalii inmatriculari aprilie

  • Fata de scaderea generala cu 61%, modelele echipate cu motoare pe benzina au scazut cu 67%.
  • Variantele diesel au inregistrat o scadere cu 63%
  • Modele hibride si-au mentinut ritmul de vanzare de anul trecut. Cu un total de 16.573 de inmatriculari, hibrizii reprezinta in prezent 13.7% din piata de automobile noi in Germania. Marcile dominante sunt Audi cu 24.9%, urmati de Toyota (13.2%), BMW (12.4%), Mercedes (9.7%) si Volvo (7.3%)

Este interesant de remarcat ca toate firmele care ofera hibrizi au reusit sa creasca vanzarile in luna aprilie. In cazul Mazda si Subaru, care nu aveau hibrizi in oferta anul trecut, fenomenul „electrificarii” preferintelor cumparatorilor germani este cel mai vizibil, hibrizii reprezentand 58% din vanzarile Mazda in aprilie si 65% la Subaru din totalul vanzarilor noi in aceasi luna.

Sursa informatiilor: KBA – Kraftfahrt-Bundesamt

Automobilele 100% electrice si-au mentinut deasemenea volumul inmatricularilor de anul trecut si au atins un segment de 3.8% din totalul masinilor noi in aprilie.

Topul producatorilor „full electric” este VW (25%), Tesla (13.7%), Renault (13.5%0, Hyundai (6.6%), BMW (6.3%).

In topul modelelor regasim veteranii:

  1. VW e-Golf – 738
  2. Renault Zoe – 627
  3. Tesla Model 3 – 519

Pe locul patru a urcat in clasament noul model VW e-Up! improspatat pentru anul 2020, acompaniat de suratele Skoda Citigo (134 exemplare) si Seat Mii (55).

Au devenit hibrizii salvatorii industriei de motoare cu ardere interna?

In presa germana, care a fost mult timp ostila hibrizilor, proslavind dieselul ca solutia cea mai potrivita pentru reducerea emisiilor de CO2, ceea ce din punct de vedere tehnic este real, dar din punct de vedere al transpunerii in practica a devenit un scandal fara sfarsit, observam o schimbare de ton semnificativa.

Lipsa capacitatilor proprii pentru acumulatori Li-ion limiteaza volumul de productie pentru automobile 100% electrice in Europa. In acelasi timp hibrizii ofera o sansa de supravietuire uriasei retele de furnizori pentru componente din tara inventatorilor motoarelor cu ardere interna Nikolaus Otto si Rudolf Diesel, prin continuarea productiei de piese si utilaje pentru motoare cu ardere interna, care sunt exportate in toata lumea.

Este prematur pentru orice concluzii, dar schimbarea brusca de ton, care duce la incurajarea achizitiei de hibrizi, poate fi usor conectata cu interesul industriei de a vinde cat mai multi hibrizi cu scopul diminuarii sau evitarii amenzilor europene pentru depasirea emisiilor pe flota.

Capcana poluarii este insa intinsa de pratica cotidiana a multor proprietari, care nu incarca zilnic acumulatorul hibrizilor plug-in. De aceea preferam masura radicala din Marea Britanie, care a interzis vanzarea hibrizilor de orice fel, odata cu cea a vehiculelor echipate cu motoare cu ardere interna, la foarte scurt timp dupa parasirea Comunitatii Europene.

Un caz particular – Romania

Cu ajutorul colegilor de la lektri.co aflam ca si in Romania, inmatricularile de automobile electrice din luna aprilie au fost mai mari decat cele de anul trecut.

Pe piata din Romania, unde importatorii inca se tem sa aduca automobile electrice proportional cu cererea, asteptarile sunt foarte lungi si achizitiile incearca sa „prinda” perioada in care se acorda subventiile.

Cu toata incertitudinea economica cauzata de pandemie, avem speranta ca odata ce aprovizionarea va fi ritmica si suficienta, in a doua partea anului vom asista din nou la aproape o dublare a parcului auto electric, asa cum s-a intamplat in 2019, cu ajutorul celor aproximativ 3000 de ecobonusuri disponibile pentru acest an.

Toate privirile sunt atintite acuma la viteza de extindere a retelei de incarcare, care trebuie sa tina pasul cu cresterea parcului auto electric, altfel va cauza multe neplaceri proprietarilor.

Informatiile ACEA

Datele publicate de Asociatia Producatorilor de Automobile din Europa (ACEA) pentru primul trimestru din 2020, confirma scaderea pietei auto pentru automobile echipate cu motoare cu benzina cu 34% si diesel cu 36%, in timp ce categoria vehicule electrice a inregistrat o crestere de 67%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.