VW investeste in a doua fabrica de acumulatori

In iuresul stirilor despre noile modele electrice ale grupului VW, ce au venit intr-o succesiune rapida saptamana trecuta (mai intai despre livrarile ID 3, apoi SUV-ul electric Skoda Enyaq) dar si a cresterii vanzarilor pentru tripleta mini de oras (e-Up, Mii si Citigo) si cele de Audi e-tron, o intrebare persista: de unde va cumpara grupul VW acumulatorii necesari pentru milioane de vehicule electrice?

In cazul Tesla si BYD, liderii globali ai productiei de automobile si vehicule grele electrice, cresterea productiei si selectia lansarii modelelor cu prioritate este conditionata de capacitatea de crestere a productiei pentru proprii acumulatori. Toti ceilalti producatori concureaza pentru cantitati (in)suficiente livrate de firmele coreene, japoneze si chinezesti, ceea ce a generat in repetate randuri opriri ale liniilor de asamblare.

Importanta strategica a productiei de acumulatori proprii se pare ca nu a fost bine inteleasa de la inceput si in prezent firmele europene sunt intr-o cursa de urmarire, investind sume considerabile in productia de acumultori Li-ion.

Despre firma suedeaza Nothvolt, cel mai mare producator de acumulatori Li-ion din Europa, fondata de doi fosti executivi Tesla si despre unitatea de reciclare Revolt, am relatat in repetate randuri si am revenit, odata cu anuntul unui parteneriat intre VW si Northvolt pentru productia de acumulatori destinat gamei electrice planificate de grupul Volkswagen.

Northvolt Zwei

Un nou comunicat de presa readuce in atentie importanta acordata acumulatorilor de catre echipa de conducere a concernului german, care a decis sa investeasca 450 milioane euro pentru inca o fabrica de acumulatori, pe platforma de la Salzgitter, unde isi deruleaza activitatea centrul de cercetare si prima uzina pilot pentru acumulatori VW.

La fabrica „Northvolt Zwei”, care va fi construita de VW si inchiriata societatii mixte VW-Northvolt, este planificata o productie de 16 GWh.

In paralel cu productia propriilor acumulatori, grupul VW va continua sa colaboreze cu LG Chem, Samsung si SKI in Europa, CATL in China si Europa si SKI in SUA. Prognoza necesarului de acumulatori a grupului VW pentru Europa este de 150 GWh , similara cu cea pentru gama de modele produse in Asia, pana in 2025.

Chiar daca cei 16 GWh de la Salzgitter vor fi disponibili doar in 2024 si vor acoperi o mica parte (11%) din necesarul VW pentru Europa, investitia este inca un pas bun in directia electrificarii, confirmand intentiile si declaratiile celui mai mare producator de automobile din lume (dupa numarul de unitati vandute) de a merge pe calea electromobilitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.