Cu activitatea din industrie si la reprezentante inchisa pe parcursul lunii aprilie, inmatricularile nu puteau fi decat ingrijoratoare pentru „motorul” economiei germane, industria auto.

Comunicatul de presa KBA-Kraftfahrt Bundesamt confirma in cifre si diagrame, temerile care au dus la intalnirea (videoconferinta) la nivel inalt intre liderii industriei auto si conducerea politica de la Berlin, ieri 5 mai.
Pe scurt, in luna aprilie toti producatorii au inregistrat scaderi la inmatriculari ce reprezinta un minus de 61% fata de aceasi luna de anul trecut, cu exceptia Tesla, care are un plus de 10.4%.

Privind la primele patru luni ale anului, Tesla are o scadere de 5.5% in 2020, cu toate ca anul trecut distributia de Model 3 a inceput doar la mijlocul lunii februarie. Care ar putea fi cauza plusului din aprilie?
Dincolo de speculatiile ca aprilie 2019 a fost la inceput de drum, pentru Tesla in Germania, cu volum mic datorita aprovizionarii neuniforme, pe masura ce vapoarele au sosit din California si au fost descarcate la Bremerhaven, exista o realitate incontestabila.
VANZAREA ONLINE, practicata de Tesla si in alte tari, a dus la rezultate remarcabile in perioada cat dealerii au fost inchisi si clientii s-au ferit de spatii publice, fie de buna voie, fie constransi de masurile dictate de autoritatile locale. Combinatia comenzilor online cu livrarea „fara contact” direct acasa, are cu siguranta legatura cu vanzarile mai bune decat cele ale concurentei.
Perspective pentru a doua jumatate a anului
Fiindca tot am amintit de negocierile de ieri, 5 mai, intre reprezentantii industriei auto si conducerea de la Berlin, este cert ca va exista un plan de relansare a economiei, cu prevederi specifice pentru fiecare industrie.
Conform agentiei DPA (Deutsche Presse Agentur), pe baza unui document inaintat de guvernul german Comisiei Economice din Bundestag pentru elaborarea unui proiect de lege, sunt propuse cateva masuri care sa duca la stabilizarea si relansarea economiei si care interzic:
- bonusurile de orice fel pentru conducere
- dividendele
- „recapitalizarea” – rascumpararea propriilor actiuni
Cum va arata decizia finala vom afla la inceputul lunii iunie, dar pana atunci se pare ca „cineva acolo sus” este revoltat de faptul ca dupa profituri de zeci si zeci de miliarde in ultima decada, dividende fluviu si bonusuri de sute de milioane, industria auto este din nou cu palaria in mana la cersit.
Poate de aceasta data banii platitorilor de impozite vor fi mai bine dramuiti de legiuitori, decat s-a intamplat dupa criza din 2008.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.