Urmarind efortul unor producatori clasici si intarzierile primelor lansari de modele electrice semnificative, este usor de trecut cu vederea stradaniile celor ce imbunatesc continuu pionierii electromobilitatii, facandu-i tot mai atractivi.
Progresul tehnologic se poate masura usor intre prima generatie Zoe, Leaf, e-Up! si actualale variante. La fel este si la Tesla intre Model 3 si Model Y, chiar daca se bazeaza pe o platforma comuna si au multe subansamble comune.
Cu atat mai mult cand citim despre o noua generatie Jaguar XJ sau Hyundai electric inima de electromobilist parca bate mai repede.
Noul Jaguar XJ

In primul rand, Jaguar a reusit cu I-Pace sa castige cam tot ce este de castigat in lumea auto, de la multiple premii internationale si presa pozitiva, pana la cel mai important criteriu: clienti multumiti.
Cu ceva timp in urma am aflat cu multa surprindere ca Jaguar a abandonat platforma dezvoltata special pentru I-Pace si va continua electrificarea cu platforme mixte, urmand aceasi filozifie ca BMW, PSA si Volvo.
Argumentul in favoarea acestei solutii porneste de la ipoteza ca oferta cladita pe o platforma mixta se poate adapta mai usor cererii de pe piata, fiindca de pe aceasi linie de asamblare se pot livra modele cu motoare clasice, electrice sau hibrizi.

Fara sa fi rasuflat in presa, avem o suspiciune ca plecarea brusca a lui Jan Callum, parintele I-Pace-ului, de la Jaguar are ceva de a face cu aceasta decizie strategica, care urmareste flexibilitate pe termen lung, dar abandoneaza primul model electric de baza, care promitea sa devina o familie extrem de reusita.

Dupa informatiile revistei Motor Trend, noul model XJ, dupa o traditie de 51 de ani cu motoare cu ardere interna, va deveni in 2021 „full” electric si va fi asamblat pe noua platforma MLA – Modular Longitudinal Architecture.
Varianta de varf, cu tractiune integrala si 590 kW (800CP), va fi echipata cu un acumulator de 100 kWh pentru o autonomie mai buna decat I-Pace, iar pretul estimat de MT va incepe de la 80.000 euro. Asteptam cu nerabdare comunicatele de presa oficiale.
Hyundai
La polul opus se afla Hyundai, care dupa ce a pornit la drum cu modele construite pe platforme mixte, Ioniq, Kona, Soul si Niro, fiind livrate cu orice motorizare doreste clientul, a ajuns la concluzia ca pentru a stoarce toate avantajele dintr-un model electric, o platforma dedicata este solutia optima din punct de vedere tehnic. La aceasi concluzie a ajuns grupul Volkswagen, Mercedes, Polestar si Fiat cu noul 500 electric.
Intr-un articol recent am descris gama de modele electrice in pregatire la grupul Hyundai-Kia, toate construite pe noua platforma E-GMP (Electric-Global Modular Platform) si colaborarile incheiate cu Rimac si Canoo, pentru aplicatii specifice de mare performanta si pentru vehicule compacte de oras.
Publicatia coreeana Auto Daum pare sa stie mai multe detalii despre modelul dezvoltat pe baza conceptului Hyundai 45 prezentat in toamna la ultima editie IAA de la Frankfurt.

Pe langa cateva imagini surprinse in timpul testelor pe Nuerburgring, Auto Daum prezinta cateva specificatii tehnice, care ne permit sa pozitionam noul SUV electric Hyundai ca un concurent direct al gamei de SUV-uri Skoda Enyaq, datorita dimensiunilor mai generoase decat Kona si Niro, sau concurentii de la Mazda si MG ZS.

Daca informatia despre ampatamentul de 3000 mm (distanta intre puntea fata si spate) este corecta, atunci putem anticipa doua aspecte constructive:
- Spatiu interior foarte generos
- Posibilitatea de instalare a unui acumulator foarte mare. Pentru comparatie, Tesla Model S long range are ampatamentul de 2960 mm si un acumulator de 100 kWh (EVdatabase.org).
De asemenea, conform informatiei din Coreea, modelul de serie bazat pe conceptul Hyundai 45 va fi echipat cu tehnologie de incarcare rapida la 800 V si puteri pana la 350 kW in reteaua Ionity, la fel ca Porsche Taycan, o decizie tehnica logica, considerand posibilitatea instalarii unui acumulator foare mare pentru un SUV de dimensiuni medii.
De faptul ca echipa tehnica de la Hyundai a lansat in productie incarcarea rapida si unele din cele mai eficiente solutii de tractiune electrica nu avem nici un dubiu, dupa mai mult de 50.000 kilometri acumulati cu Hyundai Ioniq din 2018, 2019 si 2020.
Kia Imagine

Tehnologia de incarcare la 800 V este confirmata si pentru viitorul model de serie derivat din conceptul Kia Imagine, prezentat in premiera la Geneva in 2019.
Chiar daca intre timp designer-ul Luc Donckerwolke si-a parasit abrupt pozitia la Hyundai – Kia, ceea ce nu este vreodata un semn bun despre evolutia relatiilor intre design si productie, conceptul Imagine se indreapta cu pasi rapizi spre productie.
In acest context mai multe oficialitati de la Kia Europa au confirmat pentru Auto Express, ca noul model de serie va avea performante dinamice de varf (0-100 km/h sub 3 secunde), rezultate din colaborarea cu Rimac si incarcare rapida cu puteri pana la 350 kW.
Sub rezerva confirmarii specificatiilor tehnice printr-un comunicat oficial emis de grupul Hyundai-Kia, asteptam cu sufletul la gura noua generatie de modele bazate pe platforma electrica dedicata.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.