Daca tot zicea Darius in ultimul podcast ca la electromobilitate.com ne plac statisticile, am revenit cu situatia inmatricularilor din Olanda, o piata foarte importanta in Europa pentru vehicule electrice.
Am ajuns sa traim vremuri ciudate, in care progresul nu se mai masoara in cine vinde mai mult, ci in categorii noi despre cine a pierdut mai putine vanzari fata de aceasi perioada din anul trecut.
Astfel, daca in aprilie piata auto din Olanda a scazut cu „doar” 53%, fata de alte piete majore europene, care au inregistrat scaderi abrupte pana la 98%, masinile electrice si hibrizii plug-in au pierdut „doar” 14% din inmatricularile de anul trecut.
Clasamentul inmatricularilor pe modele

Cu cateva exemplare ramase din primul trimestru, fabrica din Fremont fiind inchisa in luna aprilie, Tesla isi pastreaza pozitia fruntasa in clasamentul inmatricularilor cu Model 3.
Kia Niro a urcat in clasament pe locul doi, in timp ce mica valvataie creata de Opel Ampera-e cu reduceri masive de pret pentru lichidarea stocului, s-a terminat, odata cu cariera lui Chevy Bolt in Europa.

Mare pacat! … era o masinuta electrica foarte potrivita pentru conditii europene, compacta, nepretentioasa, cu performante si autonomie remarcabile pentru un pret onest. Dar odata cu destramarea casniciei Opel – GM, Chevy Bolt se mai produce doar pentru piata americana si Coreea.
Intre timp Opel, facand parte din grupul PSA, a imprumutat platforma comuna si tehnologia pentru noul Corsa electric si alte cateva modele anuntate pentru 2021 si 2022.
Nici veteranul Golf nu va fi mai pentru mult timp pe podium, acuma dupa ce s-a anuntat ca livrarile noului ID 3 vor incepe in luna iunie.
Doua modele noi pentru anul 2020, Citigo si Mini SE, si-au croit loc spre inima cumparatorilor din Olanda. Ambele masinute de oras sunt ideale pentru aglomeratiile urbane si Skoda Citigo s-a pozitionat in primele patru luni ale anului, inaintea mult mai cunoscutelor Zoe si Leaf.
Cu patru din cele cinci modele electrice in top (al cincilea fiind Nexo cu pile de hidrogen), grupul coreean Hyundai-Kia are o singura problema: cea de a produce cat cere piata. Clasarea inaintea grupului VW din tara vecina este o performanta remarcabila pentru coreeni, mai ales in conditiile restrictilor de circulatie si transport international.
Urmatoarele luni vom vedea cu siguranta lideri noi, cata vreme fabrica Tesla din Fremont este in continuare inchisa, implicata fiind intr-un scandal si proces de proportii dintre Tesla si autoritatile locale. Dincolo de inlesnirile acordate de autoritati peste tot in lume pentru repornirea liniilor de asamblare (exemplu Dacia si Ford in Romania), chiar si atunci cand miscarea populatiei este inca limitata, cazul Tesla este pe cale sa fie politizat, punand fata in fata sprijinul exceptional acordat de autoritatile din Shanghai pentru repornirea activitatii, cu rigiditatea celor din California. Intre timp, Elon Musk ameninta cu mutarea activitatilor in alte state.
Revenind in Europa, activitatea la Giga Berlin, noua fabrica Tesla, continua fara aparente intarzieri din cauza pandemiei, ceea ce va duce incepand cu anul viitor la un plus de Model Y si mai apoi Model 3 made in Germany, asemantor cum Hyundai Kona asamblat in Cehia se adauga efortului coreean de a livra cat cere piata.
Asa cum am semnalat in repetate randuri, statisticile de inmatriculare pentru masini electrice in Europa nu reprezinta deocamdata CEREREA reala de pe piata, ci OFERTA, datorita faptului ca in continuare sunt liste lungi de asteptare si cantitatile livrate nu acopera nici pe departe solicitarile clientilor europeni.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.