Audi Q6 e-tron. Confort electric

Audi a făcut primii pași mai mari în era electrificării prin lansarea e-tron-ului în 2019, un SUV de dimensiunile Q7/Q8. Rețeta de atunci conținea un interior premium, o baterie suficient de mare să hrănească motoarele puternice și însetate și, poate cel mai important, una dintre cele mai mari viteze de încărcare de pe piață (peste 150 kW). În următorii ani, au apărut mici îmbunătățiri, viteza de încărcare sărind ușor de 200 kW și fiind cumva un etalon atunci când comparai curbele de încărcare. Sigur, exista și Taycan în acea perioadă, dar era o ligă mai sus, așa că nu își găsea mereu locul în comparații.

Modelul Q6 e-tron se situează la mijlocul portofoliului de SUV-uri electrice Audi (între Q4 și Q8), iar ca dimensiune este undeva imediat peste modelul cu motor termic Q5. Împarte noua platformă PPE (Premium Platform Electric) cu noul Audi A6 și Porsche Macan. Ca nouă regulă de denumire a modelelor, Audi optează pentru o convenție mult mai ușor de ținut minte decât cea de la denumirea motorizărilor termice din trecut (unde la o versiune 45 TFSI nu puteai găsi nicăieri în specificațiile tehnice o repetare a acelor cifre, de exemplu): tot ce se lansează cu motor termic are o cifră impară (A5, Q7), iar tot ce este exclusiv electric va avea un număr par după litera care denotă forma caroseriei.

Audi Q6 e-tron este exact cum te-ai aștepta să fie o mașină premium de peste 100.000 €. Foarte comodă, extrem de silențioasă, chiar și pe autostradă (la viteze de până la 130 km/h abia auzi zgomotul de la vânt sau de la roți).

Toate locurile pe care le atingi la interior sunt foarte fine. Mi-a plăcut în special partea de bord îmbrăcată în alcantara, care avea și un soi de burete moale pe sub capitonaj. Spațiul interior este foarte generos, cu multe spații de depozitare în jurul scaunelor, un portbagaj încăpător și un frunk în care poți pune chiar și o geantă mică de cabină, pe lângă cablul de încărcare Type 2 și alte acareturi necesare în orice mașină.

Pe lângă ecranul din spatele volanului și cel central integrate într-o sticlă curbată, pasagerul se poate bucura de un al treilea ecran cu funcția de Active Privacy Mode (similar cu cel de pe Porsche Taycan), care nu distrage atenția șoferului. Tot la capitolul de vizualizare a informațiilor, HUD-ul este unul dintre puținele care se vede decent chiar și cu ochelari de soare polarizați. Nu este ideal, dar poți citi cu ușurință informațiile de pe el. Din păcate, nu are prea multe moduri de customizare a informațiilor afișate, lucru valabil și pentru ecranul din spatele volanului.

La drum lung poți să mergi fără range anxiety și pe autostradă, unde autonomia se apropie de 400 km. Iar în cazul în care ajungi totuși să consumi bateria, arhitectura pe 800 V te ajută să îți vezi de drum foarte repede. La o stație de peste 250 kW, 15 minute sunt suficiente pentru a adăuga peste 250-300 km în baterie. Puterea maximă de încărcare este de 270 kW. În privința mersului la drum lung, s-a păstrat caracterul înfometat cu care s-a născut primul e-tron, dar e ceva mai rafinat și mai eficient acum. Iar suspensiile, deși erau foarte bune și pe modelele anterioare, acum chiar nu prea mai au loc de reproș.

Trebuie menționate și farurile, care pe lângă jocurile frumoase de lumini, cresc semnificativ siguranța deplasării nocturne și scad oboseala asupra ochilor. Într-una din serile în care mergeam către hotel cu altă mașină din tur, aveam Audi Q6 în spate. Drumul era destul de virajat, într-o zonă montană. Farurile Matrix LED din Audi au fost atât de bune încât probabil puteam merge și doar cu pozițiile aprinse, fără să fiu orbit în vreun moment de una din cele trei oglinzi. Luminile ne ocoleau complet mașina, transformând în același timp noaptea în zi în fața noastră.

În Eurocharge, am condus mașina pe traseul Dijon (FR) – Stuttgart (DE) – Salzburg (AT), în condiții de vreme liniștită și 7-15 grade. Traseul a fost 99% autostradă, unde am mers cu pilotul adaptiv setat la 130 km/h unde era limită de viteză și un pic mai tare pe zonele unde nu era limită. Consumul și autonomia rezultate sunt ilustrate mai jos. Mă așteptam ca cifrele să arate o idee mai prost după zonele de autostradă din Germania, dar probabil s-au echilibrat cu zonele cu trafic intens și șantiere.

Prețul mașinii testate în tur este de 104.655 euro cu TVA (sau 1.741 euro/lună în leasing operațional de la Autonom).

Statisticile complete pentru cei 9.000 km parcurși în Eurocharge sunt centralizate pe Autocritica.


Fotografiile sunt realizate de Ciprian Mihai și Radu Chindriș.

Eurocharge este un proiect susținut de SCHAEFFLER și organizat de Autocritica.
Încărcat de OMV eMotion și Renovatio e-charge
Green Partner: Autonom
Stații de încărcare: MOON România
Pus pe șosea de Michelin
Tehnologizat de Server Config

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.