Ford Explorer EV este al doilea model electric de la Ford care a ajuns în Europa după Mach-e (F150 încă este o apariție rară pe șoselele din afara Americii). Dacă primul model, Mustang Mach-E era o mașină orientată mai mult spre segmentul premium, cu un preț ceva mai ridicat, Explorer EV a fost lansat pentru o piață mult mai largă și mai populară.
Cred că este imposibil să te uiți la SUV-ul electric compact fără să te gândești la mașinile americane. Are o formă pătrățoasă, dar cumva și modernă în același timp. Personal, îmi place mult mai mult decât mașina cu care împarte platforma MEB, Volkswagen ID.4. Se vede că este o mașină regândită complet, nu doar o clonă restilizată a Volkswagen-ului.
La interior, este foarte spațioasă, cu materiale care nu se simt premium, dar nici plasticoase; cu siguranță par durabile, potrivite cu designul mai “rugged” al mașinii. Ecranul central dispus vertical mi s-a părut mai ușor de folosit când vine vorba de navigația prin CarPlay, având mai multă hartă utilă vizibilă în orice moment. Ergonomia este foarte bună, similară cu ce poți găsi pe un Kuga sau Mondeo.
Fiind frate de platformă cu ID.4, din păcate a preluat și câteva neajunsuri de la Volkswagen, lipsa butoanelor fizice fiind cel mai mare dintre ele. Cruise controlul adaptiv funcționează foarte fluid, cu schimbarea automată a vitezei în funcție de indicatoarele rutiere. Însă setarea acestuia din butoanele tactile de pe volan este foarte anevoioasă, cea mai greoaie și imprecisă din tot ce am condus până acum.
Poate te obișnuiești în timp cu butoanele foarte sensibile, dar eu după câteva sute de kilometri la volan încă mă trezeam că am setat viteza diferit de ce aveam în minte. La capitolul insonorizare, cei de la Ford parcă nu au insistat prea mult, Explorer fiind destul de gălăgioasă la viteze de peste 100 km/h.
Ce m-a impresionat cel mai mult a fost eficiența la drum lung. În ciuda aerodinamicii de „frigider pe roți”, mașina reușește să aibă un consum foarte bun pe autostradă. Și chiar dacă puterea maximă de încărcare este de “doar 135 kW”, curba de încărcare este destul de plată și nu durează mult până când mașina este gata de drum.
Per total, Ford Explorer EV mi-a lăsat impresia de o mașină foarte robustă și încăpătoare, care ajutată de garda de la sol generoasă (peste 19 cm), e capabilă să treacă peste obstacolele de care te lovești prin drumurile patriei: un speed bumper făcut prost, un trotuar insuficient de coborât la intrarea într-o parcare sau o rampă de garaj făcută la un unghi mai mare decât ar trebui.
În Eurocharge, am condus mașina pe traseul Salzburg (AT) – Budapesta (HU) – Timișoara (RO), în condiții de cer variabil și niște ploi ușoare. Traseul a fost 85% autostradă, unde am mers cu pilotul adaptiv setat la 130 km/h. Consumul și autonomia rezultate sunt cele din pozele de mai jos.
Prețul mașinii testate în tur este de 49.632 euro cu TVA (sau 826 euro/lună în leasing operațional de la Autonom).
Statisticile complete pentru cei 9.000 km parcurși în Eurocharge sunt centralizate pe Autocritica.
Fotografiile sunt realizate de Ciprian Mihai și Radu Chindriș.
Eurocharge este un proiect susținut de SCHAEFFLER și organizat de Autocritica.
Încărcat de OMV eMotion și Renovatio e-charge
Green Partner: Autonom
Stații de încărcare: MOON România
Pus pe șosea de Michelin
Tehnologizat de Server Config
Pasionat de electromobilitate din 2020, cand am facut trecerea de la diesel la electric, dupa multa cercetare pentru a gasi o masina potrivita stilului de viata (calatorit cu bagaj, biciclete, schiuri si alte echipamente care strica puternic aerodinamica masinii)