Automobile, acumulatori, acoperisuri fotovoltaice si … credite de carbon

Imediat dupa publicarea vanzarilor record din primul trimestru am incercat sa raspundem intrebarii: Cum a reusit Tesla sa isi mentina dominatia globala in primul trimestru? aratand importanta noii fabrici din Shanghai, in contextul in care cea din Fremont Califonia a fost inchisa incepand din 23 martie.

Tesla a surprins lumea finantelor cu cel de al treilea trimestru la rand in care a realizat profit, pentru prima oara in trimestrul I al anului, in general o perioada mai modesta pentru vanzarile de automobile.

Sursele profitului realizat sunt putin mai ascunse ochiului decat frumoasele sedan-uri si SUV-uri produse in California si China si promovate cu dedicatie de proprietarii multumiti, in paralel cu criticile aduse de cei nemultumiti.

In timp ce comentariile si atentia este atrasa de productia auto si impactul major pe care il are asupra industriei globale producatoare de automobile, care nu mai poate ignora ascensiunea Model 3 in clasamentele de inmatriculari, alte trei surse de venit pentru Tesla au contribuit la rezultatul pozitiv din trimestrul I.

Acoperis cu tigle fotovoltaice produse de Tesla
  1. Acoperisuri fotovoltaice si panouri solare – productia a ajuns la o cadenta de „tigle fotovoltaice” suficienta pentru aproximativ 1000 acoperisuri pe saptamana. Datorita restrictiilor actuale, partea de instalare a suferit, dar de indata ce va fi posibil ritmul instalarilor va creste, dupa cum au crescut si solicitarile de pe alte piete, deschizand noi oportunitati pentru export.
Panouri fotovoltaice produse de Tesla

2. Acumulatori de stocare a energiei eoliene sau fotovoltaice – odata cu cresterea productiei de energie regenerabila, necesarul de acumulatori pentru stocarea excesului si furnizarea pe durata noptii, sau cand nu „bate vantul”, a crescut. In timpul discutiilor cu analistii financiari, dezvoltarea acestei laturi a productiei a fost redefinita de Tesla de la actualul „Giga”, la viitorul „Tera”, reprezentand un salt de O MIE de ori a capacitatii cumulate pentru acumulatorii produsi.

Va fi interesant de urmarit la sfarsitul lunii mai „Tesla Battery Day”, cand la intalnirea cu presa si investitorii dedicata inovatiilor si productiei de acumulatori, probabil vom afla mai multe detalii, referitoare la unde se preconizeaza atingerea productiei de acumulatori cu o capacitate cumulata de ordinul Tera Watilor.

3. Credite de carbon – o sursa de venit despre care s-a discutat mult in contextul achizitiei de catre producatorii clasici, a fost vanzarea de credite de CO2, pe care Tesla le acumuleaza, fara efort sau investitii suplimentare, fiind un „produs” ce rezulta din livrarea exclusiva de automobile electrice.

In Europa, FCA si-a combinat flota produsa cu cea exportata de Tesla pentru clientii europeni, „diminuand” emisiile calculate pentru flota comuna vanduta. Se speculeaza mult in jurul sumei platite de FCA, dar pana in prezent partenerii acestei intelegeri nu au dezvaluit detalii.

Cert este ca pe masura ce vanzarea celor patru modele aflate in productie (S,3,X,Y) in California si la Shanghai creste, Tesla va acumula tot mai multe credite ecologice, o „marfa” foarte valoroasa in vremuri moderne, cand atat legislatia europeana cat si cea chineza limiteaza strict emisiile de CO2 si incurajeaza productia si vanzarea de vehicule electrice.

Tot acest pachet de produse ecologice: automobile, tigle fotovoltaice, acumulatori stationari si credite de carbon, in paralel cu extinderea productiei in China, Europa si cea de a doua fabrica in SUA, determina pe Enrique Dans, consultant si profesor de strategie in domeniul inovatiei, sa afirme intr-un articol publicat de revista Forbes: „Tesla Walks Tall Through The Ruins Of The Automotive Industry” (Tesla paseste cu fruntea sus printre ruinele industriei auto), o interesanta lectura de sfarsit de saptamana pentru pasionatii de electromobilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.