China remodeleaza viitorul electromobilitatii

Doua obiectiuni continua sa persiste in argumentele celor ce au testat un automobil electric si apreciaza linistea, cursivitatea si performantele condusului electric, dar nu se decid inca pentru achizitionarea unuia:

  1. Pretul de achizitie
  2. Autonomia, respectiv durata mare de reincarcare

Alaturi de multi alti promotori ai tranzitiei de la combustibili fosili la energie regenerabila, am prezentat argumente rationale, bazate pe matematica exploatarii pe termen lung a unui vehicul electric, cu ajutorul informatiilor culese cu ajutorul proiectului Electromobilitate.

Mai multe articole comparative intre modele populare echipate cu motoare pe benzina, diesel si hibrizi ajung la aceasi concluzie. Exploatarea unui automobil electric este cu mult mai ieftina, datorita costurilor mai mici cu energia electrica si cu intretinerea curenta (fara schimburi de ulei, filtre, curele, bujii, etc.).

Se pare ca aceste criterii economice, determinante pentru profitabilitatea unei afaceri de transport persoane (taxi, uber, etc) sau marfa, in zonele urbane, nu sunt inca argumente suficiente pentru o adoptare mai larga a mobilitatii electrice de catre persoanele care parcurg mai putini kilometri pe an si pentru care notiunea de TCO – total cost of ownership, paleste in continuare in fata pretului platit pentru achizitie.

Autonomia dorita (peste 600 km?) se poate obtine cu acumulatori mari, care ridica in mod disproportionat pretul unui automobil electric nou. Pentru acumulatori de capacitate mare, pe langa pret, timpul de reincarcare creste, cu tot progresul remarcabil realizat odata cu extinderea retelelor de incarcare de putere foarte mare, cum sunt Tesla SuperCharger, Ionity, Fastned, etc.

China subventioneaza statiile de inlocuire pentru acumulatori

In ultimul plan de subventionare a vehiculelor electrice, autoritatile chineze au introdus o clauza speciala pentru tehnologia inlocuirii acumulatorilor, ca solutie atat la pretul de achizitie in crestere, generat de acumulatori tot mai mari, cat si la durata de reincarcare tot mai lunga a acestora.

Tehnologie nu este noua, Tesla prezentand prima statia de inlocuire a acumulatorilor in anul 2013.

Tehnologia de inlocuire a acumulatorilor Tesla

Dupa trei ani insa, statia Tesla aflata in apropiere de SuperCharger-ul de la Harris Ranch in Coalinga, California a fost inchisa.

Pretul mare al instalatiei de schimbare rapida a acumulatorilor pare sa fi fost principalul motiv, pentru care Tesla nu a continuat proiectul, desi a demonstrat ca inlocuirea  se poate executa in mai putin de doua minute.

Statii de inlocuire a acumulatorilor NIO si BAIC

In China idea a fost preluata si dezvoltata de doua companii aflate la polul opus al rezervelor financiare. Pe de o parte, startup-ul NIO a proiectat acumulatorii celor trei modele ES8, ES6 si EC6 in asa fel incat acumulatorii sa fie interschimbabili, demonstrand flexibilitatea planificarii calatoriilor si viteza de „reincarcare” de-a lungul autostrazii de la Beijing la Shenzhen (aproximativ 2200 km).

Lansata in 2014 la Shanghai, firma NIO este singura companie auto din China cotata pe bursa din New York, ceea ce teoretic ii poate asigura finantare cu capital privat. Cu toate acestea, din planurile indraznete de a cladi o retea de 1.100 statii de inlocuire a acumulatorilor, pana in luna martie doar 123 erau functionale.

O recenta investitie de un miliard USD a unor entitati de stat, va asigura finantarea operatiunilor si fondurile necesare proiectelor in derulare.

Statie de inlocuire pentru acumulatori NIO

La polul opus se afla firma de stat BAIC (Beijing Automotive), care practic dispune de fonduri proportionale cu ambitia si determinarea autoritatilor de a impune o anumita tehnologie. Cat de mare este dorinta conducatorilor Chinei de a depasi industria auto apuseana pe calea tranzitiei spre NEV- New Energy Vehicles, se poate masura in sutele de miliarde cu care au subventionat industria auto pe calea electrificarii, in ultimii douazeci de ani.

Cu toate ca planul de subventionare a fost redefinit in iulie 2019, limitand acordarea doar pentru automobile electrice echipate cu acumulatori performanti (autonomie si densitatea energetica specifica mare), prabusirea vanzarilor de la inceputul anului, datorita pandemiei, a determinat o prelungire a programului de subventionare cu inca doi ani.

Noul pachet de sustinere pentru adoptarea vehiculelor electrice este acordat pentru modele cu pretul maxim de 39.000 euro si prevede o reducere cu 10% anul acesta, 20% in 2021 si 30% in 2022, dupa care va fi eliminat.

Noutatea introdusa in legislatie este suportul guvernamental pentru tehnologia inlocuirii acumulatorilor, semnalat prin eliminarea limitei pentru pretul de achizitie al vehiculelor echipate cu aceasta tehnologie.

Statie de inlocuire pentru acumulatori BAIC

Un articol dedicat acestui subiect in Automotive News China ofera informatii concrete despre pretul pe piata locala al statiilor de inlocuire pentru acumulatori, pe baza modelului BAIC EU300, un sedan electric cu pret de baza 16.800 euro.

Utilizand metoda de inlocuire a acumulatorilor, in locul celei de incarcare rapida, clientul achita echivalentul a 10.300 euro la achizite si un abonament pentru serviciile legate de acumulatori de 65 euro pe luna.

Asa cum tehnologia de inlocuire nu este noua, la fel si „chiria” pentru acumulatori a fost utilizata de Renault pentru Zoe in Europa, iar defuncta firma israeliana BetterPlace a incercat cu ani in urma combinarea celor doua.

La prima vedere, noua metoda de subventionare din China nu aduce ceva nou in universul electromobilitatii, avantajele schimbarii fata de durata lunga a incarcarii acumulatorilor fiind usor de inteles.

Obstacolul principal pentru extinderea unor retele de acest gen a fost costul mare al investitiei, BAIC afirmand ca o singura statie necesita investitii de 390.000 euro.

In 2018 BAIC a prezentat un plan care prevedea constructia a 3.000 de statii de schimbare a acumulatorilor. La finalul anului 2019, doar 160 de statii BAIC erau date in folosire, ridicand totalul statiilor de inlocuire pentru cele doua firme, BAIC si NIO, la 433 la sfarsitul lunii martie in China.

O privire spre viitor

Vom urmari cu atentie daca ambitiile liderilor chinezi de a domina noua industrie auto cu modele electrice, autonome si conectate se va implini cu ajutorul modelului propus de BAIC, in care pretul diminuat de achizitie, este asociat cu o rata lunara rezonabila, care asigura schimbarea rapida a acumulatorului si permite continuarea unei calatorii lungi dupa aproximativ trei minute.

Vor reusi firmele din China, cu ajutorul finantarii de stat, acolo unde Tesla, Renault si BetterPlace s-au oprit din ratiuni economice si legale, ce au aparut la tranzactiile cu automobile seond hand in spatiul economic european?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.