Cum a reusit Tesla sa isi mentina dominatia globala in primul trimestru?

Privind in urma la anul 2019, cand Tesla a scris mai multe pagini din istoria electromobiltiatii moderne, trei aspecte majore raman memorabile:

  1. Mai mult de 300.000 Model 3 inmatriculate in lume
  2. Lansarea productiei in noua fabrica din Shanghai, la mai putin de un an de la inceperea lucrarilor de constructie
  3. Lansarea Cybertruck

Despre cat de dominanta a fost Tesla in 2019 am scris la vremea potrivita si dintr-un singur grafic, cel al inmatricularilor globale, se poate citi cu o privire cat de categorica a fost diferenta intre Model 3 si „restul lumii”.

Primul trimestru 2020

Dupa publicarea statisticilor din ianuarie, electroscepticii s-au grabit cu titluri bombastice, care anuntau „prabusirea” vanzarilor Tesla, utilizata ca tinta preferata pentru denigrarea intregii miscari electromobilistice.

Am atras atentia ca este o situatie temporara, generata de lichidarea stocurilor din 2019 in luna decembrie si ca, pe masura ce vapoarele pornite la drum cu productia anului 2020 din Fremont vor ajunge la destinatie, clasamentele se vor schimba radical.

La fel ca si anul trecut, cand livrarile in Europa au inceput pe la mijlocul lunii februarie, iar cele din China in martie, pe masura ce loturile expediate din California au ajuns in porturile europene si de acolo la clientii finali, statisticile au revenit la imaginea obisnuita de anul trecut, cu Model 3 pe primul loc pe toate pietele majore pentru automobile electrice: China, SUA, Norvegia, Suedia, Danemarca, Olanda, Belgia, Elvetia si alte piete secundare. In Germania Model 3 a incheiat primul trimestru pe locul 3, cu 2901 inmatricualri, dupa VW e-Golf 4119 si Renault Zoe 4095, iar in Franta pe locul 2, dupa eternul favorit Renault Zoe.

Impactul pandemiei

Primul trimestru din 2020 a fost in totalitate sub semnul pandemiei, care a afectat intreaga societatea umana, indiferent de orientare politica sau religioasa si toate activitatile economice, de la intreprinzatorul privat pana la colosii globali din industria auto.

Cum a fost posibil in acest context ca Tesla sa continue productia si sa creasca in aceasta perioada extrem de dificila, realizand livrari record de peste 88.000 in trimestrul I (rezultate provizorii anuntate in 2 aprilie)?

Cheia succesului este de data aceasta in China, mai precis la Shanghai, unde noua fabrica a fost inchisa din 29 ianuarie si redeschisa in 10 februarie cu suportul remarcabil al oficialitatilor locale. Acestea au pus la dispozitie echipament de protectie si de verificare a personalului, la intrarea si iesirea din fiecare schimb, pentru identificarea imediata a semnelor de contaminare.

In acest fel, livrarile din noua fabrica au crescut de la 2620 unitati in ianuarie, la 3958 in februarie, ajungand la 10.160 in luna martie, cand Tesla a vandut mai mult de o treime din intreaga flota de automobile electrice de pe cea mai mare piata globala, China.

Model Y s-a alaturat gamei Tesla, livrari doar in SUA in primul trimestru, cu sase luni inainte de termenul prevazut initial

Chiar daca liniile de asamblare au fost inchise in 24 martie in California, unde se produc Model S,3,X si incepand din ianuarie noul Model Y, productia si vanzarea in crestere in China a rezultat in cifre record pentru Tesla in primul trimestru.

Prognoza 2020

Fabrica din Shanghai a fost gandita pentru a servi mai bine China, care ramane cea mai mare piata pentru automobile electrice si pentru a evita taxele vamale rezultate din razboiului tarifelor initiat de SUA si replicat de China.

In noua conjunctura economica mondiala generata de pandemie, gigafactory Shanghai a devenit cheia succesului Tesla, prin capacitatea de a livra rapid pe piata chineza si mai departe in Asia, cata vreme in Europa si SUA activitatea comerciala auto este in continuare limitata.

Cu liniile de asamblare din Fremont, California, si cele pentru acumulatori din Nevada, in continuare oprite, inceputul trimestrului II este 100% in mainile echipei din Shanghai si a revenirii clientilor chinezi in show room-uri si online pentru noi achizitii.

Lansarea in productie la Shanghai a inca doua variante pentru Model 3, dovedeste o data in plus cat de importanta este aceasta piata pentru Tesla. In aprilie a fost adaugat Model 3 long range cu tractiune spate, configuratia cu cea mai mare autonomie din familia Model 3, a carei productie a fost din pacate oprinta in SUA in 2019. Cea de a doua noutate la Shanghai este varianta Performance, ceea ce elimina nevoia de importuri din California.

In paralel la Shanghai se ridica o structura noua de hala, care dupa toate probabilitatile va fi destinata anul viitor asamblarii noului Model Y (Tesla nu a confirmat oficial destinatia constructiei).

Prin urmare vanzarile Tesla in China nu vor fi afectate de oprirea fabricilor americane, iar odata cu reluarea activitatii, un numar mai mare de automobile vor fi disponibile pentru export in Europa, pana la finalizarea Gigafactory Berlin.

Zona defrisata in apropiere de Berlin, unde a inceput constructia Giga Berlin in luna martie

Este bine de stiut ca Tesla nu este singurul producator de automobile electrice cu fabrici pe doua continente si cu al treilea punct de sprijin, pentru Europa, in constructie.

Nissan a gandit de la inceput productia pentru Leaf pe plan global, cu trei locatii de asamblare in Japonia, Marea Britanie si SUA, dar cu toate perfectionarile aduse in timp, actualul Leaf nu poate concura cu popularitatea atinsa de Model 3.

Imagine de la CES – LAs Vegas, ianuarie 2020

Ramane de vazut daca noul crossover Ariya anuntat pentru 2021, va putea tine piept cu valul de simpatie generat de Model Y inca din primele luni de vanzare in SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.