Automobile electrice de firma, o initiativa laudabila din Arad

Cu Norbert am mai colaborat cu ocazia unui video testdrive – interviu despre Tesla Model 3 si electromobilitate. La putin timp dupa ce am publicat un indemn pentru utilizarea automobilelor electrice de oras ca masini de firma, am aflat ca Norbert a reusit sa convinga echipa de conducere de la firma aradeana unde isi desfasoara activitatea, de economiile ce pot fi aduse prin electrificarea parcului auto.

Am sustinut intotdeauna ca schimbarea reticentei fata de adoptarea pe scara larga a mobilitatii electrice se poate produce doar dupa ce un numar suficient de mare de persoane interesate au avut ocazia sa conduca un automobil electric. Ideea sta la baza proiectului Electromobilitate, de educare prin test drive.

Iata pasii urmati de Norbert pentru aducerea in firma a doua „masinute electrice”, cum le numeste cu drag, o propunere win-win prin care firma economiseste sume frumoase, iar colegii inteleg placerea si avantajele de a conduce un automobil electric „The Joy of Electric Driving”:

Anul trecut, firma la care lucrez (în domeniul Automotive) aflată în continuă creștere de câțiva ani, s-a decis să închirieze un spațiu de birouri în centrul orașului pentru că pur și simplu nu mai aveau loc angajații.

Având în vedere că firma produce piese și componente pentru Automotive, evident că sediul vechi era într-o zona industrială, la marginea orașului Arad.  Soluția găsită de a muta o parte dintre angajați, într-o clădire nouă din centrul orașului a fost una bună pentru ca s-a rezolvat problema spațiului, însă de multe ori când rezolvi o problemă, creezi altele și în cazul de față s-a creat următoarea problemă: angajații nu mai erau lângă hala de producție, iar din când în când mai avem nevoie să participăm la ședințe cu echipa din producție, sau pur și simplu trebuie să vezi cu ochii tăi problema care trebuie rezolvată.

Aceasta problemă se putea rezolva doar prin achiziționarea a 1-2 mașini cu care să se facă naveta între clădirea nouă din centru și hala de producție de la marginea orașului, practic niște mașini „Pool” care pot fi folosite în funcție de nevoi.

Eu lucrez in departamentul de Achiziții la această firmă, și când am auzit că firma este în căutare de o soluție pentru mașini Pool și ia în considerare inclusiv mașini electrice, imediat l-am rugat pe Managerul meu să-mi aloce acest proiect. Din acel moment m-am ocupat de proiectul Mașini Pool Electrice și nu am considerat pentru un moment orice altă alternativă pe combustibili fosili.

Am adunat informații despre toate modelele electrice vândute în România și după o selecționare bazată pe disponibilitate dar și preț, am prezentat opțiunile managementului. Într-un final, din motivele enumerate mai înainte, au rămas pe lista doar 4 mașini: Renault Zoe, Smart For Four Electric, Hyundai Ioniq Electric și Nissan Leaf iar din considerente de cost dar nu numai, am ales Smart For Four Electric pentru că astfel bugetul ne-a permis să comandăm două astfel de mașinuțe, pe când dacă alegeam oricare dintre restul opțiunilor, puteam achiziționa doar una.

Despre mașinile alese pe scurt  

Un lucru foarte interesant și inexplicabil în general, este faptul ca incarcatoarele mașinilor electrice, așa numitul On Board Charger (OBC) de regulă sunt de 3 – 6 kw AC, care de multe ori nu este suficient. De aceea majoritatea mașinilor electrice mai au încă un port DC de regula de 50 kw sau mai mult, însă stațiile de încărcare AC variază între 500 si 2000 EUR și ocupă foarte puțin loc, pe cand stațiile de încărcare DC încep de la aprox. 15.000 EUR, necesită instalare specializată, un branșament la curent puternic, și să nu mai vorbim de spațiul necesar pentru încărcătoare, deci era mult mai ieftin și simplu să ne montăm stații de încărcare AC.

Din fericire sunt câteva excepții de mașini care au încărcătoare OBC de 22 kw AC, și anume, Renault Zoe care poate să încarce cu 22 kw AC, unele modele fiind capabile să încarce chiar și cu aprox. 43 kw AC, Tesla Model S cu dual AC charger, ambele de 11 kw AC deci în total 22 kw AC, și cea mai ieftină mașină electrică din Europa probabil, Smart For Four Electric cu opțiunea de 22k w AC charger (atenție, este o opțiune care trebuie selectată atunci când comandați mașina. Opțiunea costă aproximativ 800 EUR însă merită fiecare bănuț).  Nu înțeleg de ce alte mașini electrice populare nu au această opțiune dar asta este o discuție pe o altă zi.

Deci într-un final, am ales să punem o stație de încărcare AC de 2 x 22 kw, adică pot încărca ambele masinute cu 22 kW simultan, nu se înjumătățește curentul la 11 kw / mașină nici când ambele mașini sunt puse la încărcat și așa cum am zis, două Smart For Four Electric cu opțiunea de OBC de 22 kw.

Mașinile au o baterie mică de doar aprox 16 kWh, care iarna cu un consum de aprox 18 kwh/100km oferă evident, un range real de sub 100km. Vara teoretic consumul o să scadă la aprox. 12 kwh/100km deci o să avem un range de cel puțin 120 km, care în oraș este mai mult decât suficient. Iar cu posibilitatea de a încărca bateriile în doar 45 de minute de la aproape 0% la 100% sau mai puțin, dacă sunt puse la încărcat când mai au 15-20%, trebuie să spun că a făcut ca mașinutele să fie primite cu căldură și interes, de toți colegii care s-au mutat în clădirea nouă, și au nevoie de ele din când în când.

Nu pot să dau date exacte, dar aș zice că din totalul de aproximativ 250 de oameni care ne-am mutat în centru, cu siguranța doar o mână de oameni au condus sau au stat într-o mașină electrică până acuma, ceilalți au auzit de ele pe la Televizor sau Youtube probabil, dar dintr-o dată toți au șansa să conducă o mașina electrică prin oraș.

Range Anxiety? 

Sunt aproximativ 6 săptămâni de când mașinile sunt folosite zilnic, și trebuie să spun că în primele săptămâni, Smart-urile erau mereu la încărcat. Evident, când te urci la volan și deși mașina e încărcată 100% și range-ul indicat este de doar 70 km, chiar dacă ai făcut doar 15 km dus-întors și se mai puteau face încă cel puțin 2-3 astfel de drumuri fără să încărcăm mașinile, după fiecare drum erau puse la încărcat pentru că oamenilor le era frică să nu rămână fără curent pe drum.

Însă de vreo 2 săptămâni am observat că mașinile nu mai sunt puse la încărcat după fiecare drum. Colegii care folosesc mașinile mai des și-au dat seama că pot avea încredere în mașinile electrice și că deși au un range mai redus iarna, ele pot fi folosite fără nicio problemă.

Costuri

Mașinile au fost contractate printr-o firmă de leasing și sunt la noi prin leasing operațional. Practic, asta înseamnă că sunt închiriate pe o perioada fixă, fără posibilitate de cumpărare la sfârșitul contractului. Date exacte nu vă pot da, dar pot să vă spun că mașinile electrice pot beneficia de Eco Bonusul de la stat (așa numitul Rabla Plus) de aprox. 10.000 EUR (cu TVA inclus), chiar dacă mașinile nu sunt direct achiziționate de către firma beneficiară (firma la care lucrez).

Altfel spus, și firmele de Leasing pot accesa aceste Eco Bonusuri, astfel reducând prețul de achiziție de la aprox 23.000 EUR la doar 13.000 EUR, și implicit și costurile de Leasing.  În funcție de câți kilometri parcurgeți cu mașina, dar și durata contractului etc, costul lunar pentru o astfel de mașinută este de aprox. 1200 Ron + TVA. Dacă luăm în considerare mașini similare cu motoare convenționale ca și preț adică aprox.13.000 EUR, ca să putem ajunge la un cost lunar similar o sa ne dăm seama că nu rămânem cu prea multe opțiuni, iar pe lângă costurile lunare către firma de leasing, am mai avea o factură de la o companie petrolieră.

Făcând un calcul simplu, estimând 12.000 km / an, 1000 km / lună rezultă următoarele date:

  Preț / kWh [RON] Consum
[kWh/100 km]
Preț / l Consum [l/100km] Cost / Lună Cost / An
Smart FF
Electric
0.6 15 kwh 90
RON
1080 RON
VW UP 1.0L benz. 5.5 RON 6.5 l 357 RON 4284 RON

Am estimat un consum mediu între vară și iarnă, atât pentru mașina electrică cât și pentru alternativa pe benzină. Vedem din acest calcul simplu că firma economisește aproximativ 3000 RON / an / mașina, deci cel puțin 6000 RON / an în total și desigur, angajații firmei circulă în oraș fără să emită fum.

Planuri de viitor

Următorul pas pentru firmă va fi să ofere și managerilor alternative electrice pentru că majoritatea oricum folosesc mașinile din dotare doar să circule în oraș, la job și înapoi acasă. Am discutat deja cu câțiva manageri să văd ce fel de feedback aș primi și trebuie să spun că am primit doar feedback pozitiv, prin urmare acest articol s-ar putea să aibă și un Part 2. când o să povestesc despre cum s-a schimbat încet parcul auto de aprox 50 de mașini Diesel, în mașini electrice, dar despre asta sper să mai povestim.

În concluzie, oriunde ați lucra, propuneți ideea Managerilor / Șefilor. Oricărui Manager îi place să audă de oportunități de Cost saving (reducerea costurilor) dar cu remarca să vă montați încărcătoare proprii la fabrică sau la birou, astfel încât să nu se aglomereze stațiile publice.

Alte articole si video semnate Norbert Varga gasiti la:

https://www.youtube.com/channel/UCQZ1T6gIqMMB97l24Ne9pLQ

https://instagram.com/electzro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.