Cum se vand automobilele electrice cu pile de hidrogen?

In repetate randuri titluri despre „motoare cu hidrogen” creaza multa confuzie in randul cititorilor, de cele mai multe imaginea fiind cea a unui motor cu ardere interna, care foloseste hidrogen in loc de combustibil fosil.

In realitate, rolul hidrogenului in aplicatiile moderne de tractiune rutiera este cel de „purtator” al energiei electrice, reprezentand o alta forma decat acumulatorul de a furniza energie unui motor electric, care antreneaza rotile.

Despre sursele de „hidrogen verde”, metode de productie si randamentul scazut al intregului proces de productie si transport am scris in detaliu intr-un articol intitulat „Din nou despre masinile alimentate cu pile de hidrogen„. Tot acolo am descris experientele pe scara larga cu flote de camione electrice, a caror sursa de energie electrice provine din pile de hidrogen.

Subiectul de astazi este despre vanzarea celor trei modele aflate in productie in Corea si Japonia la ora actuala, informatiile provenind dintr-un recent articol publicat de Jose Pontes in EVsales.

Hyundai Nexo

Cu 4818 unitati vandute, Hyundai Nexo este liderul de necontestat in aceasta noua categorie de automobile electrice. Echipat cu un motor electric cu magneti permanenti de 161 CP si 395Nm, Nexo are o autonomie de peste 600 km cu un rezervor de 6.33 kg (156 l) de hidrogen.

Este bine de stiut ca 87% din vanzari (4191 unitati) au fost absorbite de piata coreana, unde promovarea hidrogenului ca alternativa energetica la combustibilii fosili este un proiect national. Directia coreana spre hidrogen provine din aceleasi motive ca si interesul din Japonia si China, fiindca cele trei mari economii asiatice nu detin resurse suficiente de petrol si depind de importuri masive de surse de enegie.

Toyota Mirai

Mirai a inregistrat o crestere minima in 2019, fata de 2018, cu 27 unitati vandute in plus, pentru un total de 2407. Urmatoarea generatie de modele a fost prezentata de Toyota si suntem siguri ca Olimpiada de la Tokio va oferi o scena globala de prezentare a noilor tehnologii.

Honda Clarity

Clarity isi tradeaza varsta si a pierdut o jumatate din vanzarile din 2018, reusind sa vanda doar 349 de unitati in 2019.

Totalul de 7500 automobile electrice cu pile de hidrogen vandute in 2019, reprezinta mai mult decat vanzarile de automobile electrice cu acumulatori din 2010. Cate se vor vinde peste alti 10 ani, daca reteaua de alimentare cu hidrogen se dezvolta ?

Lectura recomandata:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.